mockingjay

Açlık Oyunları serisinin üçüncü filmi, Alaycı Kuş’un ilk kısmı önümüzdeki Cuma günü bütün dünyada vizyona girecek. Filmin vizyona girmesini büyük bir heyecanla beklerken, gelin Pazartesi günü yayınlanmış olan soundtrack albümüne bir göz atalım.

lorde london

Filmin Londra prömiyerinde Lorde

Albümün yapılmasından sorumlu olarak seçilen isim, Yeni Zelanda’dan çıkıp “Royals” şarkısıyla gönüllerde taht kuran Lorde olmuştu. Albümün ilk single’ı ve filmin resmi şarkılarından biri olan ‘Yellow Flicker Beat’i de Lorde kendisi seslendirmişti. Albüm için şarkıcı, bayağı başarılı bir işe imza atarak dünyanın farklı yerlerinden birçok sanatçıyla işbirliğinde bulundu. On dört şarkıdan oluşan albümde; hem, solist hem besteci olarak en fazla katkıyı da tabii ki Lorde kendisi sağlamış. Albümdeki üç şarkıyı solo olarak seslendiren sanatçı, ayrıca üç şarkının da bestecileri arasında yer alıyor. Soundtrack albümüne katkı sağlayan isimler arasında, günümüzde popüler olan bütün isimler yer almış gibi resmen.

Serinin ilk filmi için yapılan soundtrack albümü daha çok rock ağırlıklıydı, Lorde’un da yer aldığı ikinci film için yapılan albümse ‘electropop’ ve alternatif pop temalıydı. Bu albümde de genel olarak; electropop tarzında şarkılar yapan isimleri eklemeyi tercih etmiş Lorde. Oldukça iyi bir tercih yapmış bu konuda, Ariana Grande’nin seslendirdiği “All My Love” şarkısı dışında büyük bir uyum içinde ilerleyen bir albüm olmuş. Stromae’nin ‘Merci’ şarkısına HAIM, Lorde, Q-Tip ve Pusha T tarafından yeniden düzenleme yapılan ‘Meltdown” şarkısı da albümdeki “yavaşlığı” dengelemek için yapılmış bir tercih gibi, ama ilk sırada olduğundan büyük bir uyumsuzluk oluşturmuyor şarkı.

Albümün ilk single’ı ‘Yellow Flicker Beat’ dışında, şarkının Kanye West yapımı versiyonu ‘Flicker’ ve Bright Eyes’ın ‘Ladder Song’una yaptığı cover da Lorde’un solo olarak seslendirdiği şarkı üçlüsünü oluşturuyor. Genel olarak kadın solistler tarafından söylenen ‘karanlık’ şarkılardan oluşan albümün, bu şekilde tanımlanmasına katkı sağlayan isimler arasında kimler yok ki? ‘Habits’ şarkısıyla büyük bir yankı uyandıran Tove Lo, son zamanlarda pek çok hit şarkıda imzasını taşıyan Charli XCX ve pek çok kişi tarafından ‘yeni Beyonce’  olarak tanımlanan Tinashé gibi yeni isimlerin yanı sıra; Grace Jones gibi yılların efsanesi bir isim de albümde yer alıyor. Charli XCX’e şarkısı ‘Kingdom’da Duran Duran grubunun solisti Simon Le Bon da eşlik ediyor. Le Bon dışında albümde yer alan İngiliz isimler arasında ise; Bat for Lashes, CHVRCHES ve The Chemical Brothers gibi gruplar da var.

“Ateşi Yakalamak”ta olduğu gibi; yine filmde dikkat çeken bir şekilde şarkı kullanılacağını sanmıyorum, muhtemelen kapanış kredilerinde sadece bir şarkıya yer verilir. Fakat bence bu da diğer şarkıların çoğuna haksızlık olur, çünkü şarkıların hepsi birbirinden iyi şekilde hazırlanmış ve yer alan isimler gerçekten yapabileceklerini en iyi şekilde gerçekleştirmişler. Yine de benim en beğendiğim şarkı, diğerlerine göre biraz daha farklı olmasından da dolayı Grace Jones’un seslendirdiği “Original Beast” oldu. Ayrıca yaklaşık iki sene içinde tanınmayan bir isim olmaktan çıkıp, böyle başarılı bir albümün yapımında yer aldığı için Lorde’a karşı büyük bir saygı duyuyorum. Bugün itibariyle satışa çıkan albüm iTunes üzerinden satın alınabilir.

Leave a Reply