Çocukluğumuzdan; Şeker Portakalı

filmden bir kare

Çocukluğumuzdan bir karakter hatta karakterden öte arkadaş. Zeze’nin sevgiyi ararken bulduğu acıyı hepimiz içimizde hissetmiştik bu yüzden birçoğumuz aşinayız ona hayal gücümüzde. Peki ya ete kemiğe bürünmüş haline izlemeye hazır mıyız dersiniz? Dünya çapında 16 dile çevrilen, 20. yüzyılın en çok satan kitaplarından baş sıralarda yerini alan Şeker Portakalı sinemaya uyarlandı. Brezilyalı yazar José Mauro De Vasconcelos’un romanından uyarlanan film Marcos Bernstein’in yönetmenliğinde çekildi. Yine bir Brezilya yapımı olan filmin başröllerini João Guilherme Ávila ve José de Abreu paylaşıyor. Henüz kitabını okumaya fırsat bulamayanlar içinse konusu kısaca söyle;

Bu filmde Brezilya’da yaşayan sekiz yaşındaki küçük Zezé’nin hayatına konuk oluyoruz. Zezé şehir dışında bir kasabada, oldukça büyük ekonomik sıkıntılar çeken çok çocuklu bir ailenin çocuğudur. Son derece hassas ve olgun olan Zezé’nin en sevdiği şey hayal gücüyle başbaşa kalıp yeni hikayeler üretmektir. Yeni taşındıkları evde karşısına çıkan portakal ağacı ise tam anlamıyla sığınabileceği tek varlık olur. Karşısına çıkan zorlukları aşabilmenin tek yolu portakal ağacının dallarının altındadır; bu ağaç güvenebileceği, sırlarını, korkularını ve sevincini paylaşabileceği tek şey olmuştur artık.

Yıllardır yaşayan bir hikayenin filmini yapmak bana göre büyük bir cesaret işi… Geçmiş işlere baktığımızda çoğu film kitaptaki mükemmelliğini yaratamamış vaziyette. Ve bu denli köklü bir hikayenin beklentileri tamamen karşılaması da bir hayli zor aslında. Siz de filmi merak edenlerdenseniz Şeker Portakalı yarın vizyonda!

Leave a Reply