dünya sanat günü2012 yılından beri Dünya 15 Nisan’ı Dünya Sanat Günü olarak kutluyor!

Dünya Sanat Günü’nün yaratıcısı ise ünlü Türk ressam Bedri Baykam… Ulusal Plastik Sanatlar Derneği Başkanı Bedri Baykam Uluslararası Sanat Derneği’nin 2011 yılında Meksika’da yapılan genel kuruluna Türkiye temsilcisi olarak katıldı. Baykam’ın toplantıda Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanmasını önermesi üzerine çoğunluk oyu ile 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kutlanması kararı alındı.

Dünya Sanat Günü’nün geçen yıl gerçekleşen ilk kutlamaları başta Meksika, Türkiye, Slovakya, İsveç olmak üzere birçok ülkede yapıldı. Türkiye’deki ilk kutlamalarda da Nişantaşı-Abdi İpekçi Caddesi’nde kitap ve müze stantları kuruldu; vitrin sergileri, paneller, konserler, dinletiler ve dans gösterileri gerçekleştirildi.

Dünya Sanat Günü’nde halkın sanatla buluşması amacıyla ‘’Vitrin Sergileri’’ ve ‘’Sokak Etkinlikleri’’ bu yıl İstanbul’un üç farklı noktasında yapılıyor.

13 Nisan’da Abdi İpekçi’de UPSD Başkanı Bedri Baykam’ın ve Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül’ün açılış konuşmalarıyla başlayan ve 23 Nisan tarihine kadar devam edecek olan kutlamalar, sokak konseri ile devam etti, aynı gün önemli yayınevleri ve çeşitli sanat kurumlarının katkısıyla sanat kitapları ve sanat kurumlarının tasarım ürünleri sunuldu.

bedri baykam

Bedri Baykam 2012 Dünya Sanat Günü konuşması sırasında

14 Nisan Pazar günü Kadıköy Belediyesi’nin katkıları ile de Bağdat Caddesi’nde Dünya Sanat Günü kutlamaları başlatıldı. Bu kapsamda birçok mağazanın vitrininde ünlü Türk sanatçılarının yapıtları sergilendi. Kartal Belediyesi ise Kartal’da Türk Resim Sanatı’nın ünlü eserlerin yer aldığı, vinil sokak afişleriyle bir tür açık hava sergisine ev sahipliği yaptı. Beşiktaş Belediyesi de ünlü Türk ressamlarına ait yapıtları billboard’lar aracılığıyla halkla buluşturdu.

Ankara’da ise Dünya Sanat Günü kapsamında Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar’ın da katıldığı Akdora Sanat Evi’nin düzenlediği canlı resim performansları gerçekleştirildi. Çankaya Belediyesi ise Saat 11.00’de başlayan ve tamamı Karanfil, Konur Sokak ve Yüksel Caddesi’nde gerçekleşen etkinlikler kapsamında Grup Alegria ve Gravity’nin sahne aldığı konserler, sokak tiyatrosu etkinlikleri ve fotoğraf sergileri gibi etkinlikler düzenledi. İnsan Hakları Anıtı çevresinde resim ve heykel çalışmaları yapılarak kurulan stant ve şövalelerle vatandaşların etkinliğe aktif katılımı sağlandı. Atık malzemelerden kukla ve mask atölyesi, ebru, seramik yapımının yanı sıra dijital baskı sergisi düzenlendi. 1000 Çocuk Korosu, Nefesli Show Bend’, Grup Cin ve Four Fun müzik grupları da konser verdi.  Bedri Baykam, Seçkin Aydın, Kübra Gürleşen, Bori Benko, İris Weber, Cezmi Orhan, Banu Yücel gibi isimlerin de bulunduğu pek çok sanatçının eseri Ankaralı sanatseverlerle buluştu.

fethi yasar

Fethi Yaşar Akdora Sanat Evi’ndeki canlı resim performanslarında

15 Nisan Dünya Sanat Günü halka sanat dolu bir gün sunmak adına Dünya’nın çeşitli ülkelerinin yanı sıra İstanbul ve Ankara başta olmak üzere  Türkiye’nin birçok ilinde de farklı konseptlerle kutlandı.

Dünya Sanat Günü’nüz kutlu olsun, her gününüz sanat dolu olsun.

Leave a Reply