Genco Erkal’dan Amerika Çıkarması

Tiyatro duayeni Genco Erkal’ın, Nâzım Hikmet ve Bertolt Brecht’in şiirlerinden oluşturduğu, müzikal bölümleri bir araya getiren Bertolt Brecht–Nâzım Hikmet–Cabaret adlı kabare gösterisi Amerika’da büyük beğeni topladı.

 

Genco Erkal, Tülay Günal ve piyanist Yiğit Özatalay’ın eşliğinde, önce Washington DC’deki Jack Morton Auditorium’da, ardından Chicago’da Mayne Stage’de ve de New York’taki tek Türk müzik kulübü olan Drom’da 22-25 Mayıs 2015 tarihleri arasında sahne alan kabare, Amerika için özel hazırlandı.

timur-selcuk-samsun-konseriFazıl Say, Zülfü Livaneli, Timur Selçuk, Cem Karaca, Tarık Öcal, Kurt Weill ve Hans Eissler gibi ünlü müzisyenlerin müziklerinin kullanıldığı gösteri için, kendisiyle yapılan bir röportaj sırasında, Genco Erkal, “Bu iki büyük yazarı seyircilerle bir araya getirmek istedim. İlki Washington’daydı, ikincisi burada. Çok güzel oldu, çok güzel bir iletişim oluyor seyirci ile aramızda. Ben çok mutluyum, seyirci de mutlu, tepkilerinden öyle anlaşılıyor” dedi.

Muammer Karaca Tiyatrosu’nun kapatılmasından sonra, dededen kalma Eminönü’ndeki iki katlı, ortasında büyük bir avlu bulunan tarihi Çorlulu Ali Paşa Hanı’nı tiyatro mekanına çeviren ve oyunlarına burada devam eden Erkal, Devlet ve Şehir Tiyatroları’nın sansür ve oto sansür uygulayarak ve asıl eserlere sağdık kalamayarak oyunları değiştirdiklerini ve böylelikle geri düştüklerini söyledi.

Ülkemizdeki yeni nesil tiyatro sanatçılarına ve mekanlarına da değinen Genco Erkal, “Türk tiyatrosunda büyük bir kaynaşma var, bir hareketlilik var. Çok garip bir şekilde bu hareketlilik küçük salonlarda başladı, yani 50-100 kişilik apartman dairelerinin salonlarında. Ama müthiş bir canlılık var, Beyoğlu’nda her köşe başında bir tiyatro salonu var.” dedi. Gençlere olan güvenini de bir kez daha dile getirirken “Çok küçük yerlerde çok yetenekli gençler, yazarlar, kendi oyunlarını yazıp oynuyorlar. Müthiş bir canlılık var. Türk tiyatrosunda yeni akımların bu küçük salonlardan çıkacağını, yeni bir bayrağın geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.

Leave a Reply