Gerçek bir burger nasıl yapılır? Ülkemizde onlarca değişik restoran, menüsüne birkaç çeşit burger mutlaka koyuyor. Ama bu burgerler gerçekten iyi ve lezzetli mi? Sizlere bu yazıda iyi bir burger nasıl ayırt edilir ve nasıl yapılır göstermeye çalışacağım.

İyi bir burger, nasıl kötü burgerlerden ayırt edilir? Öncelikle, burgerin en önemli parçasından başlayalım:Köfte. İyi bir burger köftesi, üç farklı şekilde pişmiş olarak gelir ve çoğu kişinin bildiğinin tam tersi olarak; iyi köfte ateşte değil, ızgarada pişer. Peki güzel bir burger, hangi tür et ile yapılır? En iyi burger köfteleri, aslında büyükbaş hayvanın üç farklı kısmından gelen et ile yapılır: Sırt, but ve karın bölgesinin karışımından. Bu karışım ülkemizde zor bulunduğu için, normal köftelik kıyma ile de güzel bir burger yemek mümkün. Köftenin ne kadar pişeceği de size kalmış.

Plan B burger

‘Plan B Burger’

Benim burger yapan lokantalarda kişisel olarak en sevmediğim şey; köftenin küçüklüğü. Büyük ve sert hamurda pişmiş ekmeğe 100 gram et konulunca, köfte yerine ekmek ve peynir yiyormuş hissine kapılıyorum.

Sliders

‘Sliders’

Özellikle de, ‘Texas Burger’ ismini kullanan; ama köfteyi 100 gramda tutan lokantalar… Gerçek bir Texas Burger, en az 200 gram köfte barındırır ve çok büyük olmayan, tereyağıyla hafif kızartılmış, mısır ekmeğinin de birleşimiyle leziz, sulu bir burger olur. Bu nedenle bir daha burger yerken, gerçekten iyi bir burger yemek istiyorsanız, büyük köfte seçeneği sunan ve hazır burger ekmeği koymayan bir lokantayı tercih edin.

Kaçınmanız gereken bir başka madde ise; burgerde köfte ve peynirden çok yeşillik koyan lokantalar. Bu maddede dikkat etmeniz gereken en önemli şey marul. Bilin ki; marul ne kadar büyük ise, burgerde o kadar malzeme kaçağı var; peynir için de aynı şekilde. Ama peyniri seven kişiler için daha iyi bir burger olabilir, bu nedenle onda fazla fark aramamak belki de en iyisidir. Ekmek de burgerin önemli bir parçasıdır. Tadı daha iyi de yapabilir, daha kötü de yapabilir. Ekmek ile köfte tamamen doğru orantılı olmak zorunda; yoksa burger yenilmez bir hale gelebilir. Fazla ekmek; köfte ve sosların tadını kapatırken, az ekmek köftenin suyu ve soslar yüzünden yumuşar ve dağılır. Bunu da kimse istemez.

Herkes burgeri bir sandviç ya da basit bir yemek olarak görse de; aslında arkasında büyük ve derin bir kültürü olan bir yemektir. Amerika’da yüzlerce çeşidi olan bu ürünle bütün dünyaya yayılmış bu kültürün doğru şekilde uygulanması ve burgerin kültürüne yakışan şekilde yapılması dileğiyle.

[box_light]

Kaynakça:

www.urbanspoon.com

photos.masslive.com

[/box_light]

 

Leave a Reply