YaseminMoriSHG08

“…Ama müziği seviyorsanız, yeni türleri de kucaklıyor olmanız gerekiyor gibi geliyor bana. Müzik bir orman ve o ormandaki her canlıyı ayrı bir müzik türü gibi düşünün. Yasemin’in müziği de; işte o ormandaki güzel bir köşe, ufak bir dere, kenarda bir şelale, bir gölet, yeşil ve mavi.” (Kaan Sezyum Vogue Mayıs 2013)

Jim Morrison’a olan hayranlığı yüzünden kendine taktığı ‘Mori’ ismiyle, Bilkent Üniversitesi’nde grafik tasarım okurken, ilk olarak MySpace sitesinden paylaştı çalışmalarını. Emre Irmak’la tanıştıktan sonra müziğe ciddi anlamda baş koyan sanatçı, 2008 yılının Temmuz ayında bütün söz ve bestelerin kendine ait olduğu Hayvanlar adlı albümünü yayınladı. Daha o tarihten; hem görsellik, hem de şarkı sözleri bakımından çizgilerin dışında ve farklı olduğu belli eden Mori, bu enerjiyi çocukluğundan beri hep içinde taşıdığını söylüyor.

2012 yılında ise, içine Korhan Futacı ve Kara Orkestra ile Boğaziçi Caz Korosu’nu da dahil ettiği Deli Bando’yla tanınırlığı artan sanatçının, üçüncü albümü Finnari Kakaraska’nın lansmanı 14 Mart’ta Salon İKSV’de yapılacak. Geçtiğimiz hafta yayınlanan Oyna isimli parçası ve klibinden de anlaşıldığı üzere, bu albüm için de yine epey hazırlanılmış. Yasemin Mori’nin özgünlüğü, dolup taşan enerjisi üstüne; bir de albüm kapağından belli olduğu üzere uzay teması eklenmiş.

Popülaritenin peşinde olmadığını, olamayacağını söyleyen sanatçının işini severek yaptığını bütün çıplaklığı ile görebilmek; seyirci açısından rahatlık yaratan bir unsur olsa gerek ki, Mori de hayranları arasında samimi bir bağ kurduğunu ve müziğinde aslında ne anlatmak istediğini onların rahatlıkla anlayabildiğini belirtiyor. Finnari Kakaraska’nın içine pek çok anlam gizlediği belli. Albüm isminin anlamı, yaptığı diğer göndermeler ve metaforlar; ancak röportajlarla ya da çok kere dinlemeyle su yüzüne çıkacak gibi.

Eğer Kaan Sezyum’un da yıllar önce Vogue’da sanatçı için yazdığı gibi, dinlemeye alışkın olmadığınız müzik türlerine açıksanız, Yasemin Mori size tekrardan yenilik sunmaya hazır. En azından, müzikle gerçekten severek uğraştığını belli eden nadir isimlerden.

 

Leave a Reply