Bu yıl 21.si düzenlenecek olan Altın Koza Film Festivali, 15-21 Eylül tarihlerinde gerçekleşecek. Festivalin ana teması “Türk Sineması’nın 100. Yılı” olurken, Orhan Kemal’in doğumunun 100. yıldönümü de festival kapsamında yapılacak etkinliklerle anılacak.

posterÇukurova’nın pamuğunu simgeleyen bu festival ilk kez 1969 yılında düzenlenmiştir. Bu yılki festivalde Ulusal Uzun Metrajlı Film Yarışması, Ulusal Öğrenci Filmleri Yarışması ve Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması olacak. Kurmaca, belgesel, deneysel ve canlandırma dallarındaki en iyi film seçilen eserlere Ulusal Öğrenci Filmleri kapsamında 7.500 TL ödül verilirken; yine aynı dallarda Akdeniz Ülkeleri Kısa Film Yarışması kapsamında ise en iyi film seçilen eserler 10.000 TL’lik ödüle sahip olacak.

Jüri başkanlığını Reha Erdem’in yürüttüğü Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın finalistleri de geçtiğimiz günlerde belli oldu. Nida Karabol, Ahu Türkpençe, Ayberk Pekcan, Mahmut Fazıl Coşkun, Tamer Çıray ve son olarak Gökhan Tiryaki jüri koltuğuna oturacağı yarışmada, 45 film arasından 12’si finale çıkmaya hak kazandı.

Finalde yarışacak olan filmler:

logoaltinkoza21Balık – Derviş Zaim

Beni Sen Anlat – Mahur Özmen

Deniz Seviyesi – Nisan Dağ, Esra Saydam

Firak – Halil Özer

Gittiler: Sair ve Meçhul – Kenan Korkmaz

İçimdeki Balık – Ertan Velimatti Alagöz

Neden  Tarkovski Olamıyorum? – Murat Düzgünoğlu

Nergis Hanım – Görkem Şarkan

Silsile – Ozan Açıktan

Toz Ruhu – Nesimi Yetik

                               Yağmur – Kıyamet Çiçeği –  Onur Aydın

                           Yola Çıkmak – Evren Erdem

20 Eylül’de yapılacak Kapanış Töreni’nde belirlenecek “En İyi Film”, 350.000 TL’lik ödülün de sahibi olacak.

Sinema ve Edebiyatın Buluşması

21. Altın Koza Film Festivali kapsamında, Türk sinemasının yüzüncü yılını doldurmasına ithafen Türk sinemasının edebiyatla ilişkisini özel bir söyleşiyle ele alacak. 18 Eylül Perşembe günü saat 11:00-16:00 arasında Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda gerçekleşecek bu etkinlik, yazar Yekta Kopan’ın moderatörlüğünde gerçekleşecek. “Türk Sineması’nın Polisiye Edebiyatla İlişkisi” oturumunda polisiye yazarlarından Ahmet Ümit yer alırken, “Türk Sineması Edebiyatımızdan Nasıl Beslendi?” oturumunda yazar ve senarist Osman Şahin’in konuşması dinleyicilerle buluşacak. Etkinliğin bir diğer oturumda yazar Hakan Günday “Yeni Türk Sineması ile Yeni Türk Edebiyatının İlişkisi” başlığı altında farklı bir bakış açısından konuya yaklaşacak. Yazar ve yapımcı Nebil Özgentürk ise Çukurova yazarları ve eserlerinin sinemayla olan ilişkisini, “Adana’nın Türk Sinemasındaki Yeri” başlıklı oturumunda değerlendirecek.

Orhan Kemal’in 100. Doğum Yıldönümü

Orhan_Kemal_01

21. Altın Koza Film Festivali kapsamında usta sanatçının 100. doğum yıldönümü senaryosunu yazdığı ya da kendi eserlerinden uyarlanan filmler ile anılacak. Ayrıca, 17 Eylül Çarşamba günü, saat 18.00’da, Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü’nün de katılacağı “Orhan Kemal 100 Yaşında Sergisi”nin açılışı Abidin Dino Sanat Parkı’nda yapılacak. Yine aynı gün Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda  “Sessizlerin Sesi: Orhan Kemal” adlı belgesel izleyicilerle buluşacak.

 

Kaynak:

http://www.altinkozafestivali.org.tr/

Leave a Reply