Ankaralı Sanatseverler CerModern’de Buluşuyor!

CerModern Ankaralı sanatseverleri bu ay, birbirinden farklı üç sergiyle selamladı. Nietzsche’nin söylediği son sözleri ve aslında o sözlere hangi imgeleri sığdırdığını düşünürken, Erwin Olaf’ın sıradışı fotoğrafçılığına hayran kalacaksınız. 8 farklı Kore sanatçısının gözünden 1970 sonrası Kore’yi daha yakından tanımak ve tarihsel bir zaman tünelinde yolculuk etmek de cabası!

unnamed

Anne, Ben Aptalım

16 Mayıs’ta sanatseverlerle buluşan  “Mutter, Ich Bin Dumm | Anne, Ben Aptalım”, Havva Altun’un ikinci kişisel sergi projesi. 8 Haziran’a kadar CerModern’de bulunan HUB Sanat Merkezi’nde sergilenecek olan bu projenin esin kaynağı, aslında Nietzsche’nin bilindik bir öyküsü… Nietzsche’nin İtalya, Torino yolculuğu sırasında karşılaştığı bir attan bahsedilir bu öyküde. Sahibi tarafından kırbaçlanan atın boynuna sarılan Nietzsche, ağlayarak onu korumaya çalışırken yere yığılıyor. Bu olayın ardından, uzunca bir süre hareketsiz ve sessiz kalan Nietzsche, on yıl sürecek sessizliğinin öncesinde ve sergiye de ismini veren şu son sözlerini söyler: “Mutter, Ich Bin Dumm (Anne, Ben Aptalım)”

Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü mezunu olan Havva Altun, Nietzsche’nin bu son sözlerini zihinsel çöküş ve sonrasında belli olmayan yeni bir duruma geçiş olarak yorumluyor. Bu doğrultuda, sergisini kendi duyduğu ve gördüğü şeyleri bu süzgeçten geçirerek akışına bırakmak olarak anlamlandırıyor. Sergi Nietzsche’nin eserleri ya da hayatı ile doğrudan ilişkili olmasa da, serginin atmosferini Nietzsche’nin bu hikayesinden ve felsefesinden yola çıkarak oluşturduğunu söyleyebiliriz.

 

16erwinErwin Olaf’tan Anlatılmayanın Güncesi

Sıradışı modern fotoğrafçılığıyla tanınan Erwin Olaf’ın sanatı, gözden kaçan ve örtülü şeyleri keşfetmek üzerine kuruludur. Ele aldığı sosyal konular, tabular ve burjuva klişeleri gibi konularla sanatçı kimliğini ortaya koymaktadır. İki yıllık süreçte ürettiği iki değerli sergisinden Berlin ve The Keyhole serilerini içeren seçkisi Ankaralı sanatseverlerle buluşmayı bekliyor. 15 Temmuz‘a kadar gidebileceğiniz bu sergi, sanatçının kuramsal çizgisini sosyo – politik bir çerçeveye dönüştürdüğü bir eser olarak nitelendiriliyor.

 

On Korea/ İpek Yolu’nun Diğer Yönü

Kore’nin önemli 8 fotoğrafçısı tarafından oluşturulan Kore’de / İpek Yolu’nun Diğer Yönü sergisi Kore’nin tarihsel akışını gözler önüne sermektedir. 15 Haziran tarihine kadar Cer Modern Sanatlar Merkezi’nde bulunacak olan bu sergi, Kore’de sanayileşmenin başladığı 1960’lı yıllarından günümüze kadar olan dönemdeki görüntüleri, dört büyük hikaye çerçevesinde izleyicilerine sunmaktadır.

Kang Woongu, Koo Bohnchang, Kim Jungman, Park Jongwoo, Seo Heonkang, Oh Heinkuhn, Yook Myongshim, Lee Gapchul gibi fotoğrafçıların yer aldığı bu sergi, birçok açıdan önem taşımaktadır. Bugüne kadar çekilen Kore ile ilgili fotoğrafların birçoğunun yabancılar tarafından çekildiğini vurgulayan sanat yönetmeni Seok Jaehyun, bu fotoğrafların şimdiye kadar Kore’yi tam anlamıyla tanıtan görüntüler olmadığını ifade etmektedir. Bu sergiyle Kore hakkında yeni bir bakış açısına sahip olabilecek olan sanatseverler, artık Kore’yi o topraklarda büyümüş fotoğrafçıların kadrajından görebileceklerdir. Kore tarihini ve kültürünü daha yakından tanımak isteyenler için kaçırılmaması gereken bir fırsat.

 

1399627495

 

 

[box_dark]Kaynaklar[/box_dark]

http://www.cermodern.org/showcases/41/havva-altun-/-anne-ben-aptalim.html

http://www.cermodern.org/showcases/40/on-korea-/-ipek-yolu-nun-otesinde.html

http://www.cermodern.org/showcases/38/erwin-olaf-/-anlatilmayanin-guncesi.html

Leave a Reply