UNESCO Uluslararası Caz Günü30 Nisan Perşembe günü saat 20:00‘da Bursa Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi’ndeki (Merinos AKKM) Orhan Gazi Salonu‘nda kutlanacak. Konseptini besteci ve piyanist Selen Gülün‘ün hazırladığı etkinliğin teması; toplumsal cinsiyet eşitliği ve kültürel çeşitlilik. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlenen bu ücretsiz etkinliğe bütün cazseverler davetli.

Untitled-1
2011 yılında UNESCO’nun 36. genel kongresinde, 30 Nisan günü ‘Uluslararası Caz Günü’ olarak belirlenmiş. Bu bağlamda, UNESCO’ya üye 195 ülke her yıl etkinlikleriyle ‘Uluslararası Caz Günü’nü kutluyor. Dünyanın çeşitli yerlerindeki cazseverler ve akademisyenler bu etkinliklerle bir araya geliyor. Aslında bu sadece caz müziğinin kutlanıldığı bir etkinlik değil; aynı zamanda ayrımcılık, cinsiyetler arası eşitsizlik, düşünce özgürlüğü, barış gibi toplumsal birçok konuya değinmeyi de amaçlayan bir platform niteliğinde.

Unesco tarafından Caz günü olarak ilan edildiğinden beri Türkiye tarafından da kutlanan 30 Nisan günü, 2013 yılında da Uluslararası Caz Günü olarak kutlanmıştı. Bu yıl Bursa’nın ev sahipliği yaptığı etkinlik; ‘Türkiye’den Kadın Sesi’ temasıyla caz müziği sevenlerle buluşacak. Bu konu çerçevesinde etkinlikte; Ceyda Köybaşıoğlu, Monika Bulanda, Ece Göksu ve Elif Çağlar Muslu gibi kadın caz sanatçıları yer alacak.

30 Nisan Caz Günü ile ilgili olarak verdiği mesajda, UNESCO Genel Direktörü Irina Bokova şunları söyledi: “Caz, diyalogtur, ötekine ulaşmak ve herkesi bir araya toplamaktır. Caz, erkek-kadın farkı olmaksızın insan haklarına saygılı olmaktır. Caz bizden farklı olanı anlamaktır, saygıyla dinlemektir. İnsanlar, dünyanın her köşesinde, Uluslararası Caz Günü’nü kutlamak üzere bir araya geliyor. Tüm dünyada canlı performanslar, atölyeler düzenleniyor. Siz de gelin, bize katılın…”

Eğer siz de, caz müziği seviyorsanız ve de hem cazın bütün insanları, ayrımcılık göz etmeden birleştirici bir yönü olduğuna inanıyor, hem de Bursa’da keyifli bir akşam geçirmek istiyorsanız, bu etkinliği kaçırmayın derim.

 

[box_light]

Kaynakça:

http://www.bursa.bel.tr/bursa-da-caz-keyfi/duyuru/19451/

[/box_light]

 

 

Leave a Reply