Türk tiyatro ve sinemasının değerli ismi Çolpan İlhan, 25 Temmuz günü geçirdiği kalp krizi sonucu hayata gözlerini yumdu. 78 yaşındaki usta oyuncu pazar günü Muhsin Ertuğrul Sahnesi’ndeki törenin ardından eşi Sadri Alışık’ın yanına, son yolculuğuna uğurlanacak.

8 Ağustos 1936 yılında İzmir’de doğan usta sanatçı, edebiyatın değerli şairi Attila İlhan’ın kız kardeşiydi. Balıkesir’de başladığı lise hayatını, Kandilli Kız Lisesi’nden mezun olarak bitirdi. İstanbul Belediye Konservatuarı’nda Tiyatro Bölümü’nden mezun olan Çolpan İlhan; Güzel Sanatlar Akademisi’nde Resim Bölümü’ne de devam etmiştir.

çolpanBizler onu Yanık Koza dizisindeki Esmanur ve Tatlı Hayat’taki Feraye ile anımsasak da oyunculuk geçmişi çok daha eskilere dayanır. Yazar Orhan Hançerlioğlu’nun önerisiyle ilk sinema filmi olan Kamelyalı Kadın’da 1957 yılında yer almıştır. Küçük Sahne, Kent Oyunları, Kenterler gibi dönemin Türk tiyatrosuna yön veren birçok oyunda yer alan usta sanatçı, 1998 yılında Kültür Bakanlığı tarafından Devlet Sanatçısı ünvanını alacaktır.

tumblr_ktd2gu82O21qa54pvo1_4001959 yılında çekilen Yalnızlar Rıhtımı filminde Çolpan İlhan’a aşık olan yakın arkadaşı Sadri Alışık ile 38 yıl sürecek yol arkadaşlığına yine aynı yıl adım atarlar. Oğlu Kerem’in doğumu ile tiyatroya ara veren Çolpan İlhan, daha sonrasında 1978’e kadar sinemaya ağırlık verecektir. Bu yıllardan sonra onu farklı bir yönüyle tanımaya başlıyoruz: modacı.

Gerçek bir Muhsin Ertuğrul hayranı olan eşi Sadri Alışık’ın ismini bir kurumda yaşatmak isteyen Çolpan İlhan için uğrak noktası Küçük Sahne olacaktır. Oğlu Kerem Alışık ile Sadri Alışık Kültür Merkezi’nin kurucuları olmuştur. İstiklal Caddesi’ndeki Atlas Pasajı’nda yer alan bu Küçük Sahne, onların katkılarıyla hem 7’den 70’e bütün tiyatroseverlerin ilgiyle takip ettiği bir tiyatro hem de bir eğitim merkezi olmuştur.

Türk sanatının değerli ismi Çolpan İlhan geride bıraktığı 300’e yakın film, oynadığı tiyatro oyunları ve kurduğu sanat merkezi ile sevenlerinin hatıralarında sonsuza dek kalacaktır.

 

Kaynaklar:

http://www.sakm.net/index/anasayfa/

http://tr.wikipedia.org/wiki/%C3%87olpan_%C4%B0lhan

Leave a Reply