Beverly rolüyle karşımıza çıkan Sam Shepard’ın sözleriyle, özellikle T.S. Eliot’tan yaptığı bir alıntıyla başlıyor film. “Life is very long.” İşte ben de bu yüzden bu alıntıyla başlamak istedim yazıma. Hayat uzun. İçine yeterince hüzün, ihanet, intikam ve ihtiras girebilecek kadar uzun hayat.

Şu sıralar vizyonda olan 2013 yapımı Aile Sırları filminden bahsediyorum. Orijinal adıyla August: Osage County.  Bu filmin ismi de bana yeniden “Bu yabancı filmlerin isimlerini kim Türkçe’ye çeviriyor?” sorusunu anımsattı. Yapımcılığını George Clooney’nin yaptığı filmin senaristi olarak Tracy Letts’i görüyoruz karşımda. Yönetmenliğini ise John Wells’in yaptığı filmde beni kendisine çeken kesinlikle oyuncu kadrosu oldu. Meryl Streep, Julia Roberts, Chris Cooper, Benedict Cumberbatch gibi isimlerin yer aldığı film, bu sıralar vizyonda izlenebilecek güzel bir dram örneği.

large_pzWObM6rGffLwpaKDzOY4ykhzvuMerly Streep’in oynadığı Violet ve Beverly, üç kız çocuğu olan bir çekirdek aile. Her biri başka yerlerde, başka hayatlar kurmuş olan bu üç kardeş babalarının ortalıktan kaybolması üzerine Oklahoma’daki anne-babalarının evinde bir araya geliyorlar. Violet, kanser hastası ve bir bağımlı. Öte yandan eskiden şair olduğunu öğrendiğimiz baba ise alkolik. Bir gün Beverly ortadan kayboluyor ve bu çekirdek ailenin bireyleri, kendi küçük aileleriyle Ağustos ayındaki bu kavurucu sıcağa geliyorlar. Bu, geniş bir ailenin bir araya gelmesinden ziyade, Violet’in nevrotik tavırlarının da yardımıyla ailenin bütün sırlarının ortaya dökülmesine yol açıyor. İhanet, yalan, gizli ilişkiler ve izleyiciyi şaşırtan birçok sır peş peşe geliyor. Kimin suçlu, kimin masum olduğunu kestirmek çok zor doğrusu. Hepsi ayrı bir sır taşıyor içinde. Hepsi suçlu ama bir o kadar da masum!

Göze çarpan oyunculuklarıyla Meryl Streep ve Julia Roberts

Göze çarpan oyunculuklarıyla Meryl Streep ve Julia Roberts

Aile bağlarını ve kişilerin sahip “oldukları” ahlaki birtakım değerleri sorgulayan, hatta sorgulamak ne kelime yerle bir eden bir film. Ben özellikle Merly Streep’in oyunculuğuna hayran kaldım. Aslında söylediği gibi olan biten her şeyin farkında olan, hastalığının ve bağımlılığının etkisiyle iyice huysuz biri hâline gelen bir kadın karakteri var karşımızda. Aslında bütün film boyunca Violet ve kızlarının etrafında şekillenen, kısacası merkezi kadın olan bir film diyebiliriz bu filme.

Birçok ödül için aday gösterilen filmin Oscar’da ödül alamaması gerçekten üzdü.  En İyi Kadın Oyuncu kategorisinde Merly Streep ile, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu kategorisinde Julia Roberts ile Oscar’a aday olmuştu. Hollywood Film Festivali’nde ve BAFTA’da ödül alan film kesinlikle izlemeye değer. Ama benden ufak bir tavsiye, gerçek anlamda bir aile dramı izlemeye hazırlıklı olun.

Dikkatli olun hayat çok uzun!

Leave a Reply