“Adamı adam yapan adabıdır.”

Sınavlar, ödevler, tez diye endişelenirken; insanı kendi dünyasından 2 saatliğine koparıp, aksiyonun içine bırakan bir film ‘Kingsman’. Birçoklarının da dediği gibi James Bond filmlerinden izler taşıyan; ama sadece ajan filmi diye nitelendiremeyeceğimiz bir film aslında. Hem aksiyon, hem mizah hem de az da olsa dram barındırıyor içerisinde. Bu açıdan; birçok aksiyon filminden ayrı bir yere konulması gerekiyor bence.

Mark Millar ve Dave Gibbons‘ın ‘Gizli Servis’ (The Secret Service) adlı çizgi romanından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Matthew Vaughn oturuyor. Colin Firth ve Taron Egerton filmin başrol oyuncularından olurken, kötü adam rolünde Samuel L. Jackson karşımıza çıkıyor.

The Secret Service KSS_JB_D01_00106.tif

Film, aslında çok klasik bir hikayeyle başlıyor. Zeki ama koşullar gereği kötü yola sürüklenmiş bir çocuk: Eggsy. Eggsy’nin babası, o çok küçük bir çocukken Harry’nin, yani Colin Firth’in, gözden kaçırdığı bir şeyi farkedip, diğerlerini kurtarmak için adeta kendini feda ediyor. Bu yüzden Harry, Eggsy’e karşı kendini hep bir borçlu hissediyor. Belki de bu yüzden, Eggsy’i içinde bulunduğu gizli casusluk örgütüne aday olarak gösteriyor ve asıl olaylar bundan sonra başlıyor.

Film birçok beklentiye hitap eden sahneler içeriyor. Eggsy ve diğer ajan adayları adeta bir gizli ajan eğitiminden geçiriliyor ve her zorlu görevde birileri evine dönmek zorunda kalıyor. Öte yandan, filmin en başındaki ve sonundaki bar sahneleri adeta dövüş sahnesi görmek isteyenlere yönelik. Zaten, filmin belki de en çok akıllarda kalan sahnesi olan ‘kilise sahnesi’; herkesin canavarlaştığı bir kavga sahnesi. Herkese dağıtılan telefon kartları ile, insanlarda öldürme içgüdüsü yaratılıyor ve insanlar bir anda vahşice birbirlerini öldürmeye başlıyorlar. Böyle bir sahnenin kilisede çekilmesi ise tepkileri üzerine çekebilecek cinsten.

(Alttaki paragraf filmin gidişatına dair ipucu içerir.)

Beni şaşırtan iki şey oldu filmde. Birincisi filmin başrol oyuncusu olarak düşündüğümüz Harry, yani Colin Firth’in filmde öldürülmesi. Bu filmin hasılatına bağlı olarak devamının çekilebileceğini düşündüğüm filmde, Harry’nin öldürülmesi biraz şaşırttı beni. Ama bu tercihle, izleyenlere asıl başrol oyuncusu ve dünyanın kurtarıcısının Eggsy olduğunu gösterildi. Filmin en başında Harry’nin “Adamı adam yapan adabıdır.” sözünü söylediği bar sahnesinin çok benzerinin, Eggsy ile filmin sonunda tekrarlanması da bunun bir işaretiydi aslında. Beni şaşırtan diğer şey, filmin sonunda Eggsy ile Roxy’nin arasında romantik bir şeyin olmamasıydı. Aday ajanlardan biri olan Roxy, ajan eğitimleri sırasında Eggsy’nin yardım ettiği ve eğitim sonunda ajan olmayı başaran kadın karakter. Çoğu aksiyon filminde olduğu gibi, o ikisinin filmin sonunda sevgili olması beklenebilirken, komik bir şekilde Eggsy ile İskandinav prensesinin birlikteliği ile bitirdiler filmi.

file_118522_1_kingsmanposterlarge

İngiliz yapımı filmde, daha önce ses getiren filmlerde oynamamış, nispeten az bilinen oyuncular vardı. Filmde Harry karakterini canlandıran Colin Firth, hem beyefendi çizgisiyle hem de Kingsman yapımı özel dikim takım elbiseleriyle doğrusu kalbimde taht kurdu. Tabii; İngiliz aksanını da es geçmemek lazım. Fakat; filmde hem oynadığı karakter hem de oyunculuğuyla en beğendiğim isim Mark Strong oldu.

Kingsman’de, birçok başka filme referanslar ve çeşitli göndermeler vardı. Fakat; bazı klişelerden de uzak durmamışlar doğrusu. Son ikiye kalan ajan adayları Eggsy ve Roxy’den, yetiştirdikleri ve eğitimleri boyunca sürekli beraber oldukları köpekleri öldürmeleri isteniyor ve kahramınımız Eggsy köpeğini öldüremediği için, Roxy ajan oluyor. (Merak etmeyin, tabanca kuru sıkıymış.). Sanırım biraz da dalga geçmek amacıyla yapmışlar; ama kafa patlatma sahnesini fazla abartı buldum. Birçok aksyion filminde olduğu gibi, Kingsman’de de değişik silahlar kullanılmış. Film bir yana, kurşun geçirmeyen şemsiye fikri hiç fena değil.

Keyifli iki saat geçirmek isteyenler için, hem aksiyon sahneleriyle; hem Colin Firth’in oyunculuğuyla göz dolduran, hem de mizahi göndermeler bulunduran ‘Kingsman: Gizli Servis’ filmi doğru bir tercih olacaktır.

İzlemek isteyenler için fragmanı:

 

[box_light]

Kaynakça:

http://www.sinemalar.com/film/219796/the-secret-service

[/box_light]

 

Leave a Reply

1 comment

  1. Diaz6741

    Thanks paylaşım için. Aynen dediginiz gibi bende filmin başlangıcında colin firth bu filme en çok yakışan adam olmuş dedim ama genellikle bond filmlerinin aksine buradaki başrol oyuncusunu genç birini tercih etmişler daga sonrasinda kanım ısındı. Hem izleyiciler genellikle merhametli insanlarin olmasini tercih ederdi benim açımdan oyle düşünüyorum. Bu nedenle genç karakterimizde filmin devamlılığı açısından da mantıklı olmuş iyi seyirler.