Yeni Yıl Işıkları: Bir Film, Bir Şarkı

Yeni bir yıla girerken, bütün şehir bambaşka bir havaya bürünüyor adeta. Vitrinler, kitapçılar, sokaklar kırmızının bütün tonlarında giyiniyor. Bir yanda sevdikleri için yılbaşı hediyesi arayan insanlar, bir yandaysa yılbaşı temasıyla donattıkları dükkânlarında müşteri bekleyen çalışanlar… Yeni umutlarla ve bin bir dilekle girilen yeni yıl heyecanı, kendine film ve şarkılarda da yer edindi. Yeni yıl temasını içeren bir sürü film ve şarkı bulmak mümkün. Ama ben izlediğim/dinlediğim ve tavsiye edebileceğim bir film ve bir şarkıdan bahsetmek istiyorum: Love Actually filmi ile Coldplay‘den Christmas Lights.

Filmin sloganı: "Love actually is all around."

Filmin sloganı: “Love actually is all around.”

Love Actually, 2003 yılı İngiliz yapımı bir film. Bu romantik-komedi filminin yönetmeni ve senaristi Bridget Jones’un Günlüğü ve Aşk Engel Tanımaz (Notting Hill) filmlerinin de senaristi olan Richard Curtis’tir. Türkçesi Aşk Her Yerde olan film, birbirinden ayrı hayatlar yaşıyor gibi görünen sekiz farklı çifti ve onların hayatlarını aşk teması altında işliyor. Noel’e bir hafta kala Londra’daki farklı hikayeleri; baba-oğul, sevgili, şarkıcı-menajer, karı-koca ilişkileri üzerinden anlatıyor. O yüzden filmin ismini “Aşk Her Yerde” diye çevirmek çok da doğru bir tercih olmamış esasında çünkü; film  sadece aşkı değil, dostluğu, babalık duygusunu da ele alıyor. Film bana sanki içerisinde ayrı hikâyelerden oluşan bir sürü kısa filmin olduğu, filmin akışıyla bu on farklı hikâyenin birbirine bağlandığını düşündürdü. Filmi izlerken  adeta yapbozun parçalarını birleştiriyor gibi hissetmiştim.

Hugh Grant, Bill Nighty, Keira Knightley, Liam Neeson gibi birbirinden başarılı oyuncuların yer aldığı film, yılbaşı temasını en iyi yansıtan ve en başarılı filmlerden biri. Hugh Grant’ın canlandırdığı David’in sevgi üzerine verdiği bir mesajla başlıyor aslında film.

“Dünyanın hali yüzünden karamsarlığa düşünce, Heathrow Havaalanı’nı düşünürüm. Nefret ve hırsın hakim olduğu bir dünyada yaşadığımız düşünülür, fakat ben öyle düşünmüyorum.  Bence her yerde sevgi var. Pek paye verilmez, haber değeri de yoktur ama her yerde sevgi var. Babalar ve oğullar, anneler ve kızlar, karı kocalar, kız arkadaşlar, eski arkadaşlar. Uçaklar İkiz Kulelere çarptığında uçaktan edilen telefonlar nefret dolu mesajlar içermiyordu.  Hepsi de sevgi mesajlarıydı.”

Sadece konusu, senaryosu ve oyuncuları değil, filmde kullanılan şarkılar da ayakta alkışlanacak cinsten. İşte benim en sevdiklerim:

Kelly Clarkson- The Trouble with Love Is

Norah Jones- Turn Me On

Eva Cassidy – Songbird

Otis Redding – White Christmas

Yılbaşı olur da müziksiz olur mu? Yılın bu zamanında birçok şarkıcı çıkardıkları albüm ve single parçaları ile müzik listelerinde üst sıralarında yer alıyorlar. Mariah Carey‘nin Oh Santa!(2010) şarkısı, Whitney Houston‘dan One Wish (For Christmas), Lady Gaga‘nın Christmas Tree şarkısı, Train‘den Shake Up Christmas parçası benim aklıma ilk anda gelenlerden bazıları. Bütün şarkıların ortak yanı yeni yılın mutluluk, umut ve sevgi ile dolu olması isteği. Aşk Her Yerde filminde de bu isteği “sevgi”ye olan inanç ile görüyoruz.

Yılbaşı temalı şarkılardan biri var ki, bana her dinlediğimde neşe ve umut veriyor. Bir İngiliz rock grubu olan Coldplay’in Christmas Lights şarkısından bahsediyorum. Chris Martin’in solisti, piyanisti ve gitaristi olduğu, Will Champion’ın bateride, Jonny Buckland’ın gitarda, Guy Berryman’in ise bas gitarda olduğu grubun şu ana kadar beş stüdyo albümü bulunmakta. Christmas Lights şarkısı ise grubun 2010 yılında dinleyicileri için resmi sitelerinde duyurdukları bir single parçası. 24 Kasım 2010’da resmi sitelerinde yayınlanan şarkının çıkardıkları bir sonraki albümde yer alacağı düşünülse de, şarkı albümlerinde yer almadı.

Coldplay, yeni single'ın müjdesini sitelerinden böyle duyurdular.

Coldplay, yeni single’ın müjdesini sitelerinden böyle duyurdu.

Şarkı kadar, video klibi de bir o kadar güzel. Masal kitabını aralamış hissi yaratıyor bende her seferinde. Bir plak ve renkli bir piyanoyla başlayan klipte, kullanılan renkler, ay ve deniz canlandırmalarıyla, müzisyenler sanki birer masal kahramanlarına dönüşüyor.

Özellikle daha önce Coldplay dinlemeyenler için, yeni bir yılda yeni bir şarkıyla yeni bir müzik grubu tanımanın vaktidir belki de. “Bütün sorunlarınız yakında gitmiş olabilir/Noel ışıkları parlamayı sürdürdükçe” Aşk Her Yerde filminde David’in de dediği gibi: “Ne zaman ki son dakikalarımızı yaşadığımızı düşünüyoruz, sadece sevdiklerimiz ve onlara karşı beslediğimiz sevgi kalıyor.” O yüzden sevginin kıymetini iyi bilmek gerek belki de!

İyi seneler!

Coldplay – Christmas Lights:

Leave a Reply