743938Chuck Palahniuk’un orijinal ismi “Beautiful You” olan kitabı “Bir Haz Markası”, Ayrıntı Yayınları tarafından piyasaya sürüldü. Kitabın yayınlanmasını uzun bir süre beklemiştim. Kitap aslında 2014’te çıkmasına rağmen kitabın çevirisi yapılmamıştı. Haziran 2015 itibariyle bekleyişimin sonu geldi. Kitabı hemen alıp okudum. İlk gözüme çarpan şey, kitabın, aynı yazar tarafından yazılmış olan Dövüş Kulübü’ne tema olarak çok benzemesi oldu.

Bir Haz Markası’ndan bahsetmeden önce Dövüş Kulübü’nü hatırlamakta fayda var. Dövüş Kulübü’nde, insanların televizyon veya diğer araçlar tarafından kollektif olarak yönlendirilmesinden ve köleleştirilmesinden bahsedilirken kitabın merkezine intihara meyilli bir beyaz yakalı erkek koyulmuştu. İsmi dahi belli olmayan bu beyaz yakalı adam, zamanla kendisini bir köleye çevirmiş olan tüketim toplumunu ve modern dünyayı yıkmaya çalışacaktır.

Bir Haz Markası’nda ise kahramanımız Penny Harrigan isimli bir kadın. Avukatlık kariyerine adım atmaya çalışırken Cornelius Linus Maxwell isimli bir milyonerle tanışır ve onunla on dört haftalık bir birliktelik yaşar. Birliktelikleri sırasında Penny, Maxwell’in sahibi olduğu “Beautiful You” isimli ürünlerini geliştirmesine yardımcı olur. “Beautiful You” isimli ürünler ise kadınlar için yaratılmış olan seks oyuncaklarıdır. Kadınlar tarafından büyük bir ilgiyle karşılanan bu ürünler zamanla kadınları ele geçirecektir. Böylelikle Maxwell, kadınların her hareketini kontrol edebilecektir. Kadınların her hareketini kontrol edebilen Maxwell, bir süre sonra kontrol edebildiği kadınları tüketime yönlendirecektir. Bunu fark eden Penny ise eski erkek arkadaşına karşı büyük bir savaş başlatacaktır.

Bir Haz Markası, tema olarak Dövüş Kulübü’ne oldukça benzemesine rağmen olay örgüsü itibariyle biraz değişik. Chuck Palahniuk başlarda kitabı ortalama bir “çok satan” kitabı gibi başlatmasına rağmen sonradan her zamanki formunu buluyor ve uç karakterler, normalde olması mümkün olmayan, karmaşık ve anlam verilemez olaylar gibi unsurları katıveriyor romana. Sonu itibariyle de her romanında olduğu gibi bu romanında da bizi bir dumura uğratıyor.

Bir Haz Markası, toplumun köleleştirilmesinden, insanların zevke olan bağımlılıklarından bahseden bir roman. Chuck Palahniuk her zaman yaptığı gibi bu romanında da modern insanın her türlü kötü durumdan kendi kararlılıklarıyla ve mücadeleleriyle kurtulabileceğini vurguluyor

Leave a Reply