GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE HİP HOP

Sevgili GazeteBilkent okurları, bu ay misafir yazarımız Yavuz Olgun. 

1991 yılından itibaren süren serüven sonucunda hak ettiğimiz yere geldik. Türkçe sözlü Rap müzik artık Türkiye’de insanların ağızlarından hiç düşmediği ve trendlerden inmeyen ve de inmeyecek müzik türü haline geldi. Yıllardır ustaların ve dinleyicilerin ne kadar sıkıntı çektiğini bilmek bile şu günleri gördükten sonra mutluluk veren bir unsur olarak kalıyor sadece. Hiç bir insanın dinlemeyip, sadece 3-4 yıl önce herkesin dışladığı bu müzik artık en başta ve herkesin kulağında. 

Bol giyindiğimiz için , toplumdan daha farklı ve başkaldıran olduğumuz için zamanında çok ayrıştırılan bu müziğin neferleri olarak hala aynı durumda ve fikirdeyiz. Zaten Hip-Hop kültürünün de doğması bu şekilde olmuştur. Hip-Hop kültürü baskıya, haksızlığa, gruplaşmalara karşı durmuştur. Birlikteliğin ve adaletin hep yanında olmuştur. Yeri geldiğinde duvarlara çizimini ve fikirlerini sunmak isteyen Writer’lar ile yeri geldiğinde dansını ve müziğini insanlara tanıtmak isteyen B-Boy ve Mc’ler ile yükselmiştir bu kültür.

Bu başkaldırma ilk olarak Almanya’da kurulan içinde çoğunlukla gurbetçi Türklerin ve diğer farklı etnik kökenlerin bulunduğu 36 Boys ile başlamıştır. Bu çetedeki insanlar dazlaklar tarafından yaşadığı nazist saldırıları ve ailelerini korumak onları yaşayabilmek için çektikleri tüm sıkıntılarını Rap müzik ile anlatma fırsatı bulmuştur. Bir çoğu şu an üstat olarak da bilinen sanatçılar, Killa Hakan, Dr.Fuchs, Fuat Ergin,Massaka,Ekofresh, Cartel ,Islamic Force, buralardan gelip Türkiye’ye bu müziği yaymaya çalışmıştır.

Şuan ise Hip-Hop kültürüne karışmış ve içinde bulunan , şarkılar söyleyen, dans eden , duvarlara kendini anlatan bütün insanlar bu kültürü devam ettirmekteler ve bu eminiz ki bu her zaman böyle kalıcaktır.

 

Kendi müziğini bize anlattığı için Yavuz Olgun’a teşekkür ederiz. Yazının içinde yer alan bağlantıdan Yavuz’un sözlerini yazdığı Başka Yolu Yok parçasına ulaşabilirsiniz. İlgilenenler daha fazlası için, https://open.spotify.com/artist/7v0eHcKNECoIUXQ4kIWWSr adresine bakabilir.

 

Leave a Reply