Halk arasında “arabesk” müzik olarak adlandırılan ve bir dönem TRT tarafından ambargo uygulanan müzik türü, son yıllarda Türk dizilerinde tema olarak tercih edilen müzikler arasında. Birbirine kısmen benzese de aslında her biri kendine özgü bir sese sahip olan Orhan Gencebay, Ferdi Tayfur, Müslüm Gürses gibi Türk müziğinin efsanevi isimleri, bir dönem TRT’nin politikaları sebebiyle mağdur edilmiş; ancak daha sonra TRT’nin bu politikasını değiştirmesiyle Türk müziğinin efsanelerinden olduklarını resmi olarak da kabul ettirmiş gibi oldular. Şimdilerde ise diziler, hem bu müzikleri tema olarak kullanıyorlar, hem de yeni nesillere bu efsanevi isimlerin tanıtılmasında rol oynuyorlar.

7367160-musferor

Türk dizilerinin televizyonda izlenme oranları düşük gözükse de aslında internetteki izlenme sayıları ve sosyal medyadaki bahsedilme sayılarına bakıldığında çok beğenilerek izlenen hatta efsaneye dönüşmüş dizilerin bulunduğu görülüyor. Şimdi, 3 babamızla özdeşleşmiş 3 diziyi sizlere tanıtacağız.

1. Beni Böyle Sev-Orhan Gencebay

beni-böyle-sev-son-bölüm-izle

Öncelikle az bilindiğini düşündüğümüz bir dizi ile başlayalım. Beni Böyle Sev adlı dizi TRT’de 2013—2015 yıllarında 3 sezon ve 89 bölüm olarak yayınlanmış olan, Orhan Gencebay etkisinin çok yoğun bir şekilde hissedildiği bir dizi. Dizinin adı Orhan Gencebay’ın 1976’da yayınlanan Sarhoşun Biri adlı albümünde yer alan, söz ve müziği kendisine ait olan Beni Böyle Sev adlı eserinden alınmış. Başrollerini Alper Saldıran ve Zeynep Çamcı’nın paylaştığı dizi, üniversite yıllarında birbirlerine ilk görüşte âşık olan yakışıklı ve zengin, fakat oldukça mütevazı olan Ömer ile öksüz büyümesine rağmen yaşam dolu ve epey inatçı bir kız olan Ayşem’in hikâyesini anlatıyor. Klasik aşk hikâyelerinden farkı ise Alper Saldıran’ın ifadesiyle şu: “Hep, kavuşmanın zorluklarını görüyoruz; ama burada kavuşmuş olmanın zorluklarını izleyeceğiz.”  Yani tüm zorluklara ve ailesel sıkıntılara rağmen evlenen bu çift için evlilik sadece bir başlangıç niteliğinde.

Mekân olarak İstanbul’daki Okan Üniversitesi’nin Tuzla Yerleşkesi ve buranın çevresi seçilmiş. Yapımın daha çok üniversiteli gençler ile yeni evli çiftler tarafından takip edildiği, özellikle sosyal medyada aldığı tepkilerden anlaşılabiliyor.

Dizide Orhan Gencebay etkisi yoğun biçimde hissediliyor. Her bölümde nostaljik müzikler eşliğinde diziden birtakım sahnelerin gösterildiği 4 dakikalık klipler bulunuyor. Bu kliplerdeki müziklerin çoğunluğu Orhan Gencebay’a ait.

https://www.youtube.com/watch?v=OoF1hVaJTvA

Dizinin adını aldığı Beni Böyle Sev şarkısı dışında Dokunma, Yarabbim, Benim Dünyam, Dil Yarası, Al Senin Olsun, Sevmenin Zamanı Yok, Severek Ayrılalım, Bir Teselli Ver, Nerden Bileceksin ve daha pek çok Orhan Gencebay şarkısı dizide yerini almış.

Bunun yanında Erkin Koray, Müslüm Gürses, Fikret Kızılok gibi isimlerin de parçalarına yer veriliyor. 46. bölümde ise Cengiz Kurtoğlu diziye konuk oluyor.

Dizinin müziklerini yapan Günay Uysal-Aydın Kurtoğlu ikilisi, bu müziklerde Gencebay etkisini hissettiriyor. Nostaljik tarzda ve oldukça romantik bir dizi olmasının yanında dizideki yan karakterlerin diziyi oldukça eğlenceli bir hale getirdiklerini belirtmek gerek. Dram ve komedinin birleştiği bu dizi, özellikle üniversiteli gençlere tavsiye edilir.

2. Beş Kardeş-Müslüm Gürses

beŞ-kardes-tİÇERİKS

İkinci dizimiz ise 3 yıl önce aramızdan ayrılan, ancak kulaklarda unutulmayacak sedalar bırakmış olan Müslüm Babamızı tema olarak kullanıyor. Beş Kardeş Kanal D’de 2015 yılında 13 bölüm olarak yayınlanmış ve yaptığı politik göndermeler sonucu erken final yapmak zorunda bırakılmış olan dizi. Onur Ünlü dizinin yönetmenliğini üstleniyor. Dizinin konusu ise şöyle: Anne-babalarını depremde kaybetmiş olan 5 kardeşin en büyüğü ve aklı başında olanı balıkçı Sait’tir (Serkan Keskin) ve diğer kardeşlerine yıllardır hem annelik hem de babalık yaparak anne-babalarının eksikliğini hissettirmemeye çalışmaktadır. Bu kardeşlerden biri duygusal ama beceriksiz bir gazeteci olan Nazım (Nadir Sarıbacak), diğeri mahallenin imamı Turgut (Tansu Biçer), bir diğeri şarkıcı olma hayalleri bulunan ancak bir meyhanenin bodyguardı olmaktan öteye gidemeyen Orhan (Osman Sonant) ve sonuncusu da at yarışı tutkunu olan Aziz’dir.

CF7GBKlUEAE0u9a

Dizi, bitirildikten sonra sosyal medyadan çok fazla tepki almış, ancak tekrar başlatılmamıştır. Final sahnesi çok etkiletici bulunmuş ve dizinin sosyal medya hesaplarından şu söz paylaşılmıştır.

CMO2lRQUEAAL6uF

Müslüm Gürses’in 1994 yılında yayınlanmış olan Senden Vazgeçmem albümündeki Hangimiz Sevmedik isimli parça dizide sık sık kullanılıyor. Sait’in her sabah kardeşlerini uyandırmak için kullandığı parça, ayrıca dizinin final sahnesinde de yer alıyor. Dizinin başrol oyuncularının sürpriz olarak çektiği ve Serkan Keskin’in Müslüm Gürses’le birlikte parçayı seslendirdiği bir Hangimiz Sevmedik klibi de bulunuyor.

Özellikle göndermeleri sevenler için 13 bölümlük bu diziyi tavsiye ediyoruz.

3. Leyla İle Mecnun-Ferdi Tayfur

Leyla_ile_Mecnun

Ve son olarak bir divan edebiyatı efsanesinin bir dizi olarak yine efsane olmuş hali karşınızda: Leyla ile Mecnun. Diziyle ilgili söylenecek çok bir şey yok. Her açıdan efsanevi olan bu dizi 2011—2013 yılları arasında TRT ekranlarında 3 sezon ve toplam 104 bölüm şeklinde yayınlandı. Final yapamadan bitirilmiş olan dizinin konusu şöyle: Aynı gün, aynı hastanede dünyaya gelen iki bebek, yatak sayısının azlığından dolayı yan yana yatırılırlar. Ailelerinin “doğar doğmaz birbirlerini buldular” sözü üzerine beşik kertmesi yapılan bebekler, isimlerini de efsane âşıklar Leylâ ve Mecnun’dan alırlar.

Aradan 25 yıl geçer. Bir sabah ailesi Mecnun’a durumu anlatır ve Leyla’yı istemeye giderler. Mecnun başta bu durumdan rahatsızlık duysa da Leyla’yı görür görmez âşık olur. Onu etkilemek için ne yapacağını bilemeyen Mecnun, bir gece rüyasında aksakallı dedeyi görür. Aksakallı dedenin rüyalarından çıkıp Mecnun’la beraber yaşamaya başlamasıyla da işler karışır.

IMDB’nin internet sitesindeki puanlamaya göre 9,2 puan almış ve House ve Lost gibi dev bütçeli yapıtları geride bırakıp ilk 10’a girmiş olan ilk Türk dizisidir. Yabancı ülkelere pazarlanmamış olmasına rağmen yabancı paylaşım sitelerinde İngilizce altyazıyla izlenmektedir. (IMDB sıralamasına buradan ulaşabilirsiniz.)

Dizideki Ferdi Tayfur etkisi ise başrol Mecnun (Ali Atay) üzerinde kendisini göstermektedir. Ferdi Tayfur’un bütün albümlerini ezbere bilen Mecnun, bir bölümde Leyla’ya aşkını, Ferdi Tayfur’un Sevdalılar Beni Anlar şarkısıyla serenat yaparak ilan etmiştir.

https://www.youtube.com/watch?v=Sl7rOBvSNmw

24. bölümde ise Ferdi Tayfur taklidi yarışması yer almıştır.

Bunun dışında Beni Böyle Sev dizisinde olduğu gibi klipler bulunmaktadır nadiren izleyiciye sunulmaktadır. Bu kliplerde Ferdi Tayfur’un Sende mi Leyla, Sana Ne, Sevda Yelleri, Ağlamazsam Uyuyamam, Hatıralar gibi şarkıları kullanılmıştır.

Dizide yan karakterler “yan” olarak kalmamıştır. Her karakter seyirci tarafından ayrı bir yere konulmuştur. Dizinin sevilmesini Leyla ile Mecnun arasındaki aşktan daha çok filmdeki diğer karakterler sağlıyor diyebiliriz. Herkesin abisi olan İsmail Abi, çayın tek adresi olan Erdal Bakkal, her kapıyı açan Yavuz (Erdal Bakkal’ın tabiriyle Yaviiz), babaların babası İskender Baba adeta diziyi taşımıştır. Karakterler şu resimle özetlenebilir:

leyla-ile-mecnn

Dizide en dikkat çeken ve dizinin komedisini artıran unsurlardan birisi de içki-sigara yerine kullanılmış olan imgelerdir. Sigara yerine sakız kullanılmış, bazı bölümlerde arka plana “Burada sakız çiğnenmez, cezası 69 TL’dir.” levhası dahi asılmıştır.

e18f6fadd09590826b569425a93bf7ba

İçki yerine ise üzüm, erik, mısır; meyhane yerine manav imgeleri kullanılmıştır.

maxresdefault

Dizi, absürtlüğü sonuna kadar yaşatmıştır. Türk dizi tarihinde bir sahnesiyle bu kadar güldürürken bir sonraki sahnesiyle insanı ağlama noktasına getiren ikinci bir dizi göstermek çok zordur. Diziye ortasından başlayanlar pek çok şeyi anlamayıp diziyi saçma bulabilirler. Bu yüzden izlemek isteyenlerin baştan başlaması tavsiye edilir.

Leyla ile Mecnun’la ilgili paylaşılacak çok fazla şey olmasına rağmen bu kadarla yetinmek gerekiyor. Her karakteriyle, her sahnesiyle, her figüranıyla, her şarkısıyla, Ferdi Tayfur’uyla Leyla ile Mecnun TRT tarihinin en iyi dizisidir dense mübalağa edilmiş olmaz. Türk tarihinin en iyi dizilerindendir. İzlememiş olanlara şiddetle tavsiye edilir.

fft99_mf3542965

 

Yardımcı Kaynaklar

http://dizi.yazarokur.com/bes-kardes

https://tr.wikipedia.org/wiki/Be%C5%9F_Karde%C5%9F

https://tr.wikipedia.org/wiki/Beni_B%C3%B6yle_Sev

https://tr.wikipedia.org/wiki/Leyla_ile_Mecnun_(dizi)

http://dizi.yazarokur.com/leyla-ile-mecnun

http://dizi.yazarokur.com/leyla-ile-mecnun

http://dizi.yazarokur.com/leyla-ile-mecnun

http://dizi.yazarokur.com/leyla-ile-mecnun

Resimler

http://listelist.com/muslum-orhan-ferdi/

http://www.sonkata.com/sonkavizyon/19-arabeskte-uc-ana-akim-muslumculer-ferdiciler-orhancilar.html

http://tinyurl.com/jdk58pj

https://iceriks.com/sevilen-dizi-bes-kardesin-donus-tarihi-belli-oldu/

https://iceriks.com/sevilen-dizi-bes-kardesin-donus-tarihi-belli-oldu/

http://tinyurl.com/z95jvn4

http://tinyurl.com/h93sy7c

http://www.filmiyakala.com/hangi-leyla-ile-mecnun-karakterisin/

http://www.leylailemecnundizisi.com/

http://forum.donanimhaber.com/tm.asp?m=46675020&mpage=255

http://tinyurl.com/hu2kp96

http://www.milliyet.com.tr/leyla-ile-mecnun-yayindan/magazin/detay/1752577/default.htm

Leave a Reply