Keeping up with the Kardashians” isimli televizyon programını duymayanınız yoktur. ABD’li yıldız Kim Kardashian ve bir hayli kalabalık familyasının ilginç (!) hayatlarını konu edinen bu şov, Amerikan televizyonlarında 2007’den beri yayınlanmakta. Bu şovun kültürel hayatımıza bir tane olumlu katkısı oldu: Bilkent Müzikal Topluluğu’nun 2017 yılının aralık ayında sahneye koyduğu Keeping up with the Schuylers müzikalinin esin kaynağı bu programdı.

Drama yönetmenliğini Mina Çobanoğlu ve Defne Auf’un paylaştığı Keeping up with the Schuylers, senaryosu Bilkent Müzikal Topluluğu üyeleri tarafından yazılmış olan iki perdelik bir müzikal. Müzik olarak dünyanın en ünlü müzikallerinden öne çıkan parçalar seçilmiş ve senaryo ile uyumlu olacak biçimde temsile yerleştirilmiş. En önemlisi, çoğu amatör müzikalin aksine bu müzikalde playback yok, izleyiciler canlı performans keyfini yaşayabiliyor.

Müzikalin senaryosuna gelirsek: Schuyler ailesinin kızları, Pretty Bird lakaplı realite şov sunucusunun programında izleyicilere kendilerini sevdirmeyi başarmış ve bunun üzerine programın yapımcısı Pretty Bird’ün şovunu yayından kaldırarak onun yerine Schuyler ailesinin hayatını konu alan Keeping up with the Schuylers şovunu yayınlamaya başlamıştır. Schuyler ailesi bu şovun sayesinde muazzam bir servete ve şöhrete sahip olmuşlardır. Bu sırada alt sınıftan bir ailenin üç kızı Schuylerların programını ilgiyle izlemekte, onların yaşadığı şatafatlı hayata özenmektedir. Bir gün Schuyler ailesinin en büyük oğlu, diğer ailenin en büyük kızı Charlotte’un çalıştığı Starbucks’a gelir ve ikisi arasında bir aşk başlar. Anne Susanette Schuyler bu duruma en başta karşı çıksa da daha sonra Charlotte’taki ışığı fark eder ve onu da programının bir parçası yapmaya karar verir. Schuylerların çevresine giren Charlotte, yeni giyim tarzı ve davranışlarıyla ailesinin tepkisini çeker ve bunun üzerine evini terk edip Schuylerlarla yaşamaya karar verir.

Charlotte artık geçmişte hayalini kurduğu para ve üne sahiptir. Ancak beklediğinin aksine Schuyler ailesinin yaşam tarzı ona mutluluk getirmez. Zira ailenin neredeyse tüm üyelerinin oldukça kaba ve yüzeysel olduğunu fark eder. Charlotte gün geçtikçe kendi ailesinin sıcaklığını ve samimiyetini daha çok özler. Ailesi de Charlotte’u çok özlemiştir, ancak onu Susanette’in elinden nasıl kurtaracaklarını bilmiyorlardır. Schuylerlardan intikamını alıp yeniden ekranlara dönmek isteyen Pretty Bird, onlara yardım teklif eder. Jackie, Schuylerların yeni rujlarının lansmanı için bir alışveriş merkezinde olan Charlotte’u yalnızken yakalar ve eve geri dönmesini ister. Onları kaçmak üzereyken yakalayan Susanette, programının izlenme oranlarını artırabilmek için Charlotte ve ailesine yüklü bir miktar para karşılığı şovunda yer almalarını teklif eder. Onlar kabul etmedikçe Susanette teklif ettiği meblağı artırır. En sonunda beklenmedik bir şekilde teklifi kabul ederler. Yapımcı da Pretty Bird ve tüm bu macera boyunca onun yanında olan sadık hayranı Birdie’ye kendi şovlarını yapabilmeleri için kaynak sağlamaya karar verir. Böylece müzikal herkes için mutlu bir son ile biter.

Keeping up with the Schuylers’ı BMT’nin geçtiğimiz yılın ilk döneminde sahnelediği Braindead ile kıyasladığımız takdirde topluluğun senaryo yazma bakımından kendisini oldukça geliştirdiğini görüyoruz. Zira Braindead küçük skeçlerin birleşiminden oluşuyordu, bu temsilin ise sağlam ve akıcı bir hikayesi var. Ayrıca bu temsilde karakter gelişimi çok daha başarılı. Keeping up with the Schuylers’ın senaryosu, geçen yılın bahar döneminde sergiledikleri Giuseppe Verdi’nin Aida’sınınki gibi edebi değer taşımıyor, ancak senaryoyu topluluğun yazmasının da şarkı seçimi ve koreografi açısından esneklik sağlaması gibi bir avantajı olduğunu da belirtmeliyim.

Müzikalde yer alan şarkılar BMT’nin önceki temsillerindeki gibi kaliteli ve dinlemesi keyifli eserler. Koreografi ve vokal performanslar da yine her zaman olduğu gibi çok başarılı. Kostümler ve dekor genel olarak başarılı olsa da geliştirilebileceğini düşünüyorum.

Bilkent Müzikal Topluluğu’nun bu dönem de sağlam ve keyifli bir prodüksiyon ile seyirci karşısında çıkacağına eminim. Hepimize iyi seyirler dilerim.

 

Kaynakça:

Keeping up with the Schuylers tanıtıcı broşürü

Fotoğraflar için Bilkent Müzikal Topluluğu’na teşekkür ediyorum.

Leave a Reply