Bir Efsanenin Dönüşü: Queen ve Freddie Mercury

Bazıları efsaneler yazar, bazılarıysa sıradan hayatlarında tekerleklerini döndürmeyle yetinerek aynı yerde kalırlar. Bu bazıları efsaneleri izler ve bir parçası olmak için yanarlar fakat ne yazık ki ölüm hayatın sanırım tek imkânsızlığıdır. Freddie Mercury’i izlerken aklımdan geçen düşünceler tam olarak buydu. Evet, yıllar öncesinde kalmış fakat hala kulaklarımızda kime ait olduğunu bilmeden dinlediğimiz, muhteşem müziklerin sahibi olan sihirli gruptan bahsediyorum size, bugün sıkıcı tarih köşemizde, Queen. Bu yazıyı okurken sıkılmayın diye de yazının en başına size bu mükemmellikten bir parça bırakıyorum. Çünkü yazının devamını okurken bu lazım olacak.

Dikkat bu şarkılar alkolsüz sarhoşluk yaşatır!

Bu sabah uyanıp her zamanki gibi haberleri kontrol ederken önüme çıkan muhteşem bir haber üzerine kendimi bu parçaları dinleyip evde kendi kendime söylerken buldum. Haber ne mi? Eylül’ün 2’sinde gelen Queen filminin duyurusu. Freddie Mercury’nin hayatı üzerinden Queen’in oluşumunu anlatan biyografi niteliğindeki filmin yalnızca fragmanı bile insanın içindeki bütün heyecanı yeniden uyandırmaya yetmiş. Tabi bunda fragman ‘da kullanılan orijinal Queen şarkılarının kullanılmış olması da oldukça etkili. Queen’i bu kadar ünlendiren ve konserlerindeki kısacık sürelerde bütün seyirciyi ellerine alan ve dev bir orkestra misali yönlendiren başarısı kritikler tarafından grubun rock ile operayı birleştiren tarzı olarak gösterilse de bana göre olayın bununla alakası yok. Grubun böyle bir muhteşemliğe erişmesindeki tek sır müziklerindeki aşk, dürüstlük ve yalınlık. Sahtelikten uzak ve sadece notalarla hareket ettirilen bir kukla edasıyla müzik yapıyor olmaları… Yaşı asla Queen’e yetişememiş bizlerinse yapabileceği tek şey, bu muhteşem grubu üst kuşağımızdan bir define gibi alıp kulaklarımızın ve tabi ki kalplerimizin en güzel köşesinde saklamak olacaktır.

Queen’nin adının neden İngilizcede Kraliçe anlamına gelen “Queen” olarak belirlendiğiniyse yine sizler için cevaplayayım. İsim grup ilk kurulduğunda gülümseme anlamına gelen “Smile” olarak seçilse de sonradan grubun solisti olan Fready tarafından “Queen” olarak değiştirilmiş. Bu adı seçişini ise Freddie Mercury şöyle açıklamış: “ Yıllar önce gruba Queen ismini koymayı düşündüm çünkü kraliçe kraliyetin en açık göstergesi, görkem ve muhteşemlik ifadesiydi. Aynı zamanda güçlü, küresel ve doğrudan anlaşılabilen bir isimdi.” Bu ifadeden ve isimlerinden de anlaşılabileceği gibi Queen aslı Londra’ya dayanan bir İngiliz Rock grubu. Grubun solisti olan Freddie Mercury ise İngiltere’nin bir zamanlar ki kolonisi ve şimdilerde etkisi azalmış olsa da sömürgesi sayılan Hindistan’da doğmuş, sonrasında İngiltere’ye yerleşmiş ve burada müzik çalışmalarına devam ederken grup üyeleriyle tanışmalarının ardından Queen dünyamızın bir gerçeği haline gelmiştir.

İngilizce bilmiyor musunuz? Merak etmeyin müziklerinde ki güzellik ne notalardan ne de sözlerden… Bütün mesele ritmin size hissettirdikleri. Yani yalnızca hisler ve duygular… Böyle zor bir işi bu kadar başarılı yapan ve bizlerin kalplerinin en derinlerine kadar ulaşan bu müthiş grup içinse artık ne yazık ki tek yapabileceğimiz müziğin sesini sonuna kadar açıp hayatlarımızı birkaç dakikalık sonsuzluğa bırakmak. Akışında yaşamak. Fazla yormadan…

Klavyelerinizin başında oturun ve müziği dinleyin. Belki o zaman ruhlarımız bu sınırlı gerçekliklerden kurtulur da biraz özgür olma şansını yakalarlar.

I only want my freedom, isn’t it babe ;)

 

Kaynakça

http://www.queenonline.com/

https://www.upvenue.com/article/1624-how-did-the-band-get-their-name-british-edition.html

 

Resim Kaynakçası

Kapak Resmi  – https://www.wannart.com/queen-sarkilarindan-10-guzel-sarki-sozu/

Video 1 (Queen – Somebody to Love) – https://www.youtube.com/watch?v=kijpcUv-b8M

Video 2 (Queen – We Will Rock You) – https://www.youtube.com/watch?v=h2Gl223aR70

Video 3 (Queen – Bohemian Rapsody) – https://www.youtube.com/watch?v=N0dbGGvsjf8

Resim 1 – https://www.amazon.co.jp/Forever-Queen/dp/B00NTCJHM8

 

Leave a Reply