Biraz arkadaşımın ittirmesiyle, biraz da merak ettiğimden 2018 yılında YGA (Young Guru Academy) Zirve’ye başvurdum. Pek bir beklentim yoktu ancak Zirve’nin ortamı çok hoşuma gittiği için başvurunun diğer adımlarını da tamamlayıp mülakata seçildim. Ankara’daki mülakata katılabilmek için ailemin yanından, İstanbul’dan bir iki-gün daha erken ayrılmam ve tatilimi kısa kesmem gerekiyordu. Açıkçası biraz zoruma gitmişti ve mülakata gitmesem mi diye aklımdan geçirmiştim. Yine beni Zirve’ye başvurmaya teşvik eden arkadaşımın fikirlerini aldıktan sonra aklımda soru işaretleriyle mülakata gittim. Şimdi Şubat ayından beri YGA’nın içindeyim ve sizlere de birkaç gün önce yaptığımız kampı anlatmak istiyorum.
Özyeğin Üniversitesi’nde dört tane YGA kampını aynı anda yaptık. Görme Engelliler Kampı, Yıldızlar Liderlik Programı Kampı, Genç Liderler Kampı ve Bilim Seferberliği/Bilim Şenliği Kampı. Yıldızlar Liderlik Kampı’nda, Türkiye’nin dört bir yanındaki en iyi okullardan gelen 7.sınıf öğrencileri vardı. Ben de bu kampta görevliydim ve bu dönem boyunca da bu programın içindeki “yıldızlar” ile ilgileniyordum. Genç Liderler Kampı’nda aynı benim gibi Zirve’ye katılıp seçilen lise öğrencileri, Bilim Seferberliği/Şenliği kampında ise köy okullarında yaptığımız bilim seanslarından seçtiğimiz ve bilim projelerini sunmak için gelen parlak öğrenciler vardı. Anlayacağınız her “sınıf”tan ve bölgeden, vicdan ve donanım kanatlarını aynı anda geliştirmeye çalışan çocuklar ve gençler, “çift kanatlıları buluşturan” bu kampta “birlikte başarmak” bir araya gelmişti.
Kampta Yıldızlarımızla, görme engelli öğrencileri ve Bilim Seferberliği’nden gelen öğrencileri bir araya getiren birkaç seans yaptık. Görme engelli öğrencilerle yaptığımız seanslardan biri kano gezisiydi. Aynı kanoda hep beraber kürek çektiler ve birlikte başarma iklimini yaşadılar. Zaten kamp sonunda da yıldızların aklında en çok kalan seanslardan biri buydu. “Çok zor bir hayat yaşadıklarını düşünüp onlar için üzülürken, aslında çok mutlu ve umutlu olduklarını ve kürek çekmek gibi bizim bile çok zorlandığımız etkinlikleri başarıyla yaptıklarını gördüğümüzde çok şaşırdık” dediler. YGA’nın kurucusu Sinan Yaman’ın bizimle yaptığı konuşmalarda altını çize çize defalarca söylediği şeylerden biri de “Bakış açınızın değiştiğini düşündüğünüz her anda, elinize kalemi alın ve bu anı yazın” cümlesiydi. Yıldızların bakış açısının böyle önemli bir konuda bu derece değiştiğini görmek beni çok etkiledi.
Kamp öncesindeki eğitimlerimizin birinde Sinan Abi bize Picasso’nun şu sözünü söyledi ve bu sözde geçen “gift” kavramının ne olduğunu düşündüğümüzü sordu:
“The meaning of life, is to find your gift; the purpose of life, is to give it away.”
Birçok cevaptan sonra Sinan Abi şöyle dedi: “Bence burada kastedilen ‘gift’ karşılıksız sevgidir. ‘Gifted kişi’ ise, karşılıksız sevildiğini hisseden kişidir. Hayatımızın anlamı ‘gift’imizi bulmak, amacı da onu başkalarına vermek yani başkalarına da bu karşılıksız sevilme duygusunu hissettirmektir.” Sinan Abi’nin bize yaptığı onca konuşma arasında beni en çok etkileyen buydu. Konuşmanın bir anında arkadaşlarımızdan birinin gözleri doldu, Sinan Abi onu işaret etti ve YGA’nın farklı farklı renklerden oluşan kuşların bir araya gelip daha büyük bir kuş oluşturan amblemini göstererek Yunus Emre’nin şu dizelerini bizimle paylaştı:
“Kuru idik yaş olduk,
Kanatlandık kuş olduk,
Birbirimize eş olduk,
Uçtuk elhamdulillah.”
Daha sonra da bir insanın gözlerini kuruyken yaş etmenin ve birbirimize eş olmanın yalnızca karşımızdakine ‘gifted’ hissettirerek olabileceğini, birlikte kanatlanıp uçmanın reçetesinin bu olduğunu anlattı.
Biz bütün kamp boyunca, takım arkadaşlarımız tarafından ‘gifted’ hissettirilerek dört kamptaki bütün “Yıldız”lara karşılıksız sevildiklerini hissettirmeye çalıştık. Umarım herkes, yanında ‘gifted’ hissettiği insanlarla bir arada bulunma şansına erişir.
Not: Bilim Seferberliği projemizi desteklemek ve “Merak sponsoru” olarak yaptığınız her 20 tl’lik bağışta bir çocuğu bilimle buluşturmak isterseniz, https://www.bilimseferberligi.org/ adresini ziyaret edebilirsiniz.