Ankaralılar olarak kimi zaman şehrin kültür sanat hayatının durgunluğundan şikayetçi olsak da Ankara’nın tiyatrolarıyla, müzeleriyle, konserleriyle kültürel açıdan oldukça zengin olduğunu düşünmekteyim. Yaz aylarında bahsettiğim bu kurum ve organizasyonlar genellikle tatile girmiş olsalar da Ankara’da hâlâ çok çeşitli etkinlikler düzenlenmekte. Belki de dönem içinde vakit ayırmak isteyip de ayıramadığınız kültür sanat etkinliklerini keşfetmenin şimdi tam zamanı! Size, bu yaz tatilinin son günlerini verimli geçirebilmenizi sağlayacak hem de kendinizi geliştirmenize yardımcı olacak bir kültür sanat rehberi hazırlamaya karar verdim. Umarım ki bu yazıda ilginizi çeken etkinlikler bulabilirsiniz, iyi okumalar!

Ankara’nın Müzelerini keşfedin!

Ankara‘da gezilecek yerlerin başında gelen müzeler, başkentin vazgeçilmez adresleri. Öyle ki, Türkiye’nin tarihi, kültürel, sosyal, sanatsal, ekonomik ve siyasi alanlarında ilk müzecilik faaliyetini başlatan kurum ve kuruluşlarının bulunduğu şehir olan Ankara’da, ülkemizin yaşadığı dönemleri kronolojik bir süreç içerisinde gözlemleme fırsatı veriyor. Ankara ve ilçelerinde kültürel mirasın korunması, manevi duyarlılığın artması ve bizden önceki medeniyetler ile diğer uygarlıklara ait değerlerin korunmasına katkı sağlayan 74 müze yer alıyor. Satranç müzesinden tutun da oyuncak müzesine Türkiye’nin müze açısından en zengin kenti Ankara. Müzelerden, herkesin kendi ilgi alanına uygun bir müze bulup bu ilgi alanıyla ilgili çok fazla şey öğrenebileceğini düşünüyorum. Ayrıca 30 TL karşılığında bir Müze Kart çıkarttırarak 1 sene boyunca tüm Türkiye’deki müzeleri sınırsız gezebilirsiniz!

Açık Hava sinema geceleri

Eski filmlerde sıkça gördüğümüz, aile büyüklerinin gençlik anılarında dinlediğimiz açık hava sinema geceleri geri döndü! Çankaya Belediyesi’nin düzenlediği ücretsiz açık hava sinema geceleri olduğu gibi Cermodern’in sinema gecelerine de 20 TL gibi bir ücret ödeyerek katılabilirsiniz. Ayrıca Mülkiyeliler Birliği ve Goethe Institut Ankara işbirliğiyle Eylül sonuna kadar sürecek ve ücretsiz katılabileceğiniz Alman Filmleri Festivali’ne de mutlaka göz atmanızı öneririm.

Kütüphaneleriyle Ankara

Kütüphanelerin en güzel yanı, keşfedecek bir sürü raf ve bir sürü dünya olmasıdır bence. Dönem içinde belki de çok fazla zaman ayıramadığın kitaplara dönmenin şimdi tam sırası! Okulumuzun kütüphanesi bu konuda bize en yakın ve en kapsamlı tercih. Tatil süresince Bilkent Üniversitesi Kütüphanesinin Medya Odasında film izleyebilir, en alt kattaki sergi salonundaki sergileri gezebilir ve onlarca kitap arasından en ilgini çekenleri ödünç alarak kendine pek çok şey katabilirsin. Eğer vize ve final dönemlerinde okul kütüphanesinde çok uzun saatler geçirdiysen ve artık yeni alternatifler arıyorsan özel kütüphanelerden olan Goethe Instıtute’un çoğunlukla Almanca ve Almanca-Türkçe çeviri kitap barındıran kütüphanesine ve Cermodern Sanat kütüphanesi göz atabilirsin. Devlet kütüphanelerinden Milli Kütüphane ve Adnan Ötüken Kütüphanesi de yaz boyunca ziyaretçilerine açık olacağı için en az birine üye olmak seni bambaşka dünyalara götürebilir.

En güzel yaz geceleri: Konserler

ODTÜ Vişnelik tesislerinde yaz boyunca Selda Bağcan, Levent Yüksel, Ayhan Sicimoğlu ve Duman sahne alacak. Tekno müzik sevenlerin son zamanlarda severek dinlediği Hey Douglas! ise 17 Eylül günü If Performance Hall’de sahne alacak. Ayrıca klasik sevenler için Fazıl Say, Bilkent Senfoni Orkestrası ile birlikte 24 Eylül’de Bilkent Odeon’da sahne alacak. Bu arada yazın son konserlerinden Bilkent Senfoni Orkestrası Mozart Requiem ise klasik severler tarafından kaçırılmamalı.

Sahaflar, Plakçılar, Antika Pazarları…

Tunalı’daki pasajlardaki onlarca sahaftan tutun da her ayın birinci ve üçüncü pazarı Çayyolu ve Ayrancı’da düzenlenen antika pazarına Ankara antika meraklıları için bir cennet olabilir. Eski plaklar, fotoğraf makineleri, kitaplar, biblolar ve daha fazlası… Ayrıca böyle şeylerden çok güzel hediyeler çıkabildiğini de unutmamak gerek!

Sahne Sanatları ve Başkent

Her ne kadar Ankara Devlet Tiyatroları sezona veda etmiş olsa da, Ankara’da hala çok güzel tiyatro oyunları, dans gösterileri izlemek mümkün. Anadolu Ateşi çılgın koreografileri ve baş döndüren sahne performansıyla Congresium’da izleyiciyle buluşacak. Ayrıca ”Kral Lear” ve ”Notre Dame’in Kamburu” da MEB Şura Salonunda yaz boyunca Ankaralı seyirci ile olacak.

Şehirdeki Sergileri Keşfedin!

TRT, Kanada Büyükelçiliği ve Fransız Kültür Merkezi’nin katkılarıyla düzenlenen 67° 49′ 32″ Kuzey | Nord Sergisi, 3 Temmuz – 29 Eylül 2019 tarihleri arasında ücretsiz bir şekilde ziyaret edilebilir. Onun haricinde, tüm dünyayı gezmiş ve şu anda Cermodern’de bulunan sergi “Varlığın Yeniden İnşası” ücretsiz bir şekilde gezilebilir.

Sinema Tutkunlarını Unutmamak Gerekir: Vizyona Giren Yeni Filmler

Film festivali sezonu her ne kadar bitmiş olsa da bayram tatilinden itibaren vizyona yeni 8 film giriyor. Özellikle de ünlü yönetmen Quentin Tarantino’nun uzun zamandır beklenen yeni filmi “Once Upon a Time In Holywood” Ankara’da kalacaklar tarafından kaçırılmamalı diye düşünüyorum. Ayrıca gerilim ve korku türü sevenler için ”Angel Has Fallen” da bu ay beyaz perdede seyirciyle buluşacak.

Workshoplara Katılarak İçindeki Sanatçıyı Keşfet

Son yıllarda ülkemizde de popülerleşen ve sanata uzak insanların bile çok keyifle katıldığı sanat workshoplarını takip etmek hem sana harika vakit geçirtebilir hem de yeni bir hobi kazanmana katkıda bulunabilir! Ankara’da çeşitli organizasyonlar tarafından düzenli olarak farklı alanlarda workshoplar düzenlenmekte. Seramikten fotoğrafçılığa, örgüden kil heykele pek çok farklı alandan birini seçerek içindeki sanatçıyı ortaya çıkarabilirsin!

Umarız ki bu yazıda kendinize katacak bir şeyler bulmuş ve keyifle okumuşsunuzdur. Herkese iyi tatiller!
Kaynak: https://gezievreni.com/ankarada-gezilecek-yerler-muzeler/
Görsel: https://galeriemichael.com/2018/01/3-tips-for-making-the-most-of-an-art-exhibition/

Leave a Reply