Birleşmiş Milletler’deki Bilkentli: Hanife Çakıcı

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 2008 mezunu Dr. Hanife Çakıcı mezun olduktan sonra Amerika ve Avrupa’da lisansüstü eğitimine devam etmiştir. Mezunumuz şu sıralar Etiyopya’daki Birleşmiş Milletler Afrika Ekonomik Komisyonu’nda görev almaktadır.

hanife çakıcı

Dr. Hanife Çakıcı Bilkent Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü’nden 2008 yılında mezun olduktan sonra İsveç’e taşınmıştır. Swedish Institute tarafından verilen bursla Lund Üniversitesi’nde Avrupa işleri yüksek lisans programını tamamlamıştır. 2009’un sonlarında Fulbright bursu ile Minnesota Üniversitesi Humphrey School of Public Affairs’de kamu politikası alanında yüksek lisans yapmak amacıyla ABD’ye gitmiştir. Sonrasında akademisyenliğe ilgisinin artmasıyla birlikte yüksek lisansı tamamlayıp aynı okulda politika değerlendirme çalışmaları ile ilgili doktora programına başlamıştır. Türkiye’de kamuda yeni yeni uygulanmaya başlanan bu alanda akademik bir çalışma yapmak cesaret istese de mezunumuz bu alana yönelme konusunda çekinmemiştir. Hanife Çakıcı başarılı bir 3 yılın ardından doktorayı tamamlamış ve yine Humphrey School’da doktora sonrası araştırmalarına başlamıştır. ABD’deki akademik hayatı sadece derslerden ve araştırmadan ibaret olmayan Hanife Çakıcı derslerin ve araştırmaların yanında birçok  eyalette  federal ve uluslararası projelerde de yer almıştır. Yine bu projelerden olan Doğu Afrika’da gerçekleştirilen bir değerlendirme çalışmasında araştırmacılıktan uygulama ve karar alma dünyasına yani teorik yaşamdan pratik yaşama yönelme kararı almıştır. Bu kararı doğrultusunda aynı yıl Birleşmiş Milletler (BM) Genç Profesyoneller Programı’na başvurmuştur. Bir yıl süren bir işe alım sürecinin ardından 2015 yılının başında BM bünyesinde uzman memur statüsünde göreve başlamıştır.

Dr.Hanife Çakıcı şu sıralar BM Afrika Ekonomik Komisyonu’nda program yönetimi uzmanı olarak görev almakta ve Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da yaşamımı sürdürmektedir. Program yönetimi, komisyon düzeyinde stratejik planlama, bütçeleme, kalite kontrol yönetimi, izleme ve değerlendirme gibi birçok alanı bünyesinde barındıran kapsamlı bir görevi yürütmektedir. Hanife Çakıcı’nın asıl ilgilendiği alanı ise kalite kontrol yönetimidir. Akademik yayınlardan ve danışmanlık hizmetlerine, seminerlerden resmi toplantılara kadar değişim gösteren geniş bir yelpazedeki çıktıların BM standartlarına ve sektör ölçütlerine uygun olup olmadığını kontrol eden bir ekibin içindedir. Bu bağlamda, özel olarak komisyonun stratejik çıktıları için kalite kontrol kılavuzları hazırlamakta, bağımsız değerlendirme panelleri oluşturulmaktadır. Bu çalışmalar doğrultusunda elde edilen sonuçlar, yayın veya hizmetlerin geliştirilmesi ve Afrika’daki devletlerin sosyoekonomik gelişimine katkı sağlanması amacıyla  kullanılmaktadır.

hanifecakıcı

 

Doktoralı bir profesyonel olan Hanife Çakıcı akademik kariyere yönelik planlar yapıp yapmadığına ilişkin olan soruyu ise şu sözlerle yanıtlamıştır:

“Humphrey School’da doktora sonrası araştırmacı olarak yüksek lisans öğrencilerine politika ve program değerlendirme dersi vermiştim. Kariyerimin en anlamlı dönemlerinden biriydi. Minnesota’nın -30 derecesine aldırış etmeden derslerin tamamına katılan, öğrenmeye açık, müthiş sorular soran 32 tane öğrencim vardı. Her hafta onların karşısına çıkmak, onlarla vakit geçirmek tarifi zor güzellikte bir deneyimdi. Bu duyguyu yeniden yaşamayı tabii ki çok istiyorum. Sadece öğretmeye olan aşkımdan değil, şu anki işimden dolayı da akademik dünya hayatımın vazgeçilmez parçalarından biri olarak kalacak. Önceden de bahsettiğim gibi, Afrika Ekonomik Komisyonu bir düşünce kuruluşu şeklinde işliyor. Sosyal ve ekonomik alanlarda araştırma yapmak, veri toplamak, analiz etmek, politika çözümleri üretmek, nitelikli yayınlar çıkarmak gibi akademik yetiler, bu komisyonda çalışabilmenin önemli koşullarından. Yani akademik hayatın tam olarak dışındayım denilemez. Akademik hayatta kazandığım tecrübe mevcut işimde bana çok yardımcı oluyor.”

ABD ve Avrupa başta olmak üzere birçok bilimsel toplantıya ve konferansa katılmaya, ilgili çalışmalarını sunmaya ve yayımlamaya devam eden Çakıcı aynı zamanda American Evaluation Association’ın alt komisyonlarından birinin eş başkanlığını yapmaktadır. ABD’de yardımcı editörlüğünü yürüttüğü Reconsidering Development dergisi bünyesindeki gönüllü çalışmalarını da sürdürmektedir. Afrika’daki akademik çalışmalara da katılma hevesi bulunan Dr.Çakıcı Addis Ababa Üniversitesi’nde kalkınma politikası değerlendirmeleri dersi verme konusunda istekli olduğunu belirtmektedir.

Mezunumuza hayatında başarılar diliyoruz.

Kaynak: Dergi Bilkent, sayı 25, s. 22-24

 

Leave a Reply