Bilkent’te Başlayan Bir Akademik Başarı Öyküsü: Prof. Fatih Porikli

 

mtqxmzm4

 

Fatih Porikli üniversite hayatına başlamasından günümüze kadar pek çok başarıya imza atmış bir akademisyendir. Zamanının üniversite sınavında Türkiye 32.si olmuş ve Bilkent Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleşmiştir. 1992’de mezun olduktan sonra yüksek lisans (1996) ve doktorasını (2002) New York Üniversitesinde yapan Porikli elektronik mühendisliği ana dalının yanında matematik ve bilgisayar mühendisliği alanlarında yan dal eğitimi almıştır.

Uzmanlığı “görüntü işleme ve analizi” üzerine olan Porikli kariyerine 1997 AT&T (New Jersey) şirketinde araştırma görevlisi olarak başlamıştır. Burada yaklaşık bir sene çalıştıktan sonra 1999 senesinde HRL araştırma laboratuarlarına (California) geçerek burada da bir sene çalışmalarına devam etmiştir. Bu kısa soluklu işlerden sonra Mitsubishi Electric Research Laboratories (Massachusetts) şirketinde 13 sene çalışmış, kıdemli araştırma görevlisi ve teknik müdür konumlarına yükselmiştir. Bu şirkette çalıştığı uzun yıllar boyunca pek çok projeye imza atmış ve çeşitli ödüller kazanmıştır. Bu ödüller arasında ülkemizde yayınlanan Popular Science dergisinin vermiş olduğu “En popüler bilim insanı” ödülü (2007), IEEE kuruluşu tarafından verilmiş çeşitli araştırma ödülleri ve başka kuruluşlar tarafından verilen ödüller vardır.

Porikli 2013 yılında Australian National University (ANU) Mühendislik Araştırmaları bölümünde profesörlüğe başlamıştır. Aynı tarihlerde NICTA araştırma merkezinde de göreve başlamıştır ve 60 kişilik bir araştırma grubun başında yer almaktadır. 2014 yılında uluslararası IEEE (The Institute of Electrical and Electronics Engineers) kuruluşu tarafından Fellow (en üst düzeyde üyelik) unvanını kazanmıştır. Günümüze kadar 150’den fazla akademik yazı kaleme almıştır ve 66 patenti mevcuttur.

Kaynak:

http://www.porikli.com/

Dergi Bilkent 21. Sayı/Haziran 2014

https://www.linkedin.com/in/fatih-porikli-a95643

https://cecs.anu.edu.au/people/fatih-porikli

Leave a Reply