Mezunlarımızdan Prof. Dr. Aydoğan Özcan, Rahmi M. Koç Bilim Madalyasına Layık Görüldü

Koç Üniversitesi’nin bu yıl ilk kez verdigi “Rahmi M. Koç Bilim Madalyası”, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği 2000 mezunumuz Prof. Dr. Aydoğan Özcan’ın oldu. Aydoğan Özcan’ın “Fen, mühendislik ve tıp” alanında yaptığı dünya çapında yankılanan çalısmalar, onun bu ödülü almasındaki en büyük etken olarak öne çıkıyor. Türkiye’de büyük çapta aldığı ilk ödülün bu olduğunu belirten Özcan aynı zamanda ilk defa verilen bu ödüle layık görülmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

ozcan2

Aydoğan Özcan Kimdir?

1978 senesinde doğan Aydoğan Özcan ortaokulda bilim ve matematiğe ilgi duymaya başlamıştır. Bu ilginin neticesi olarak 1996 yılında Bilkent Elektrik ve Elektronik Mühendisliği bölümüne yerleşmiştir. 2000 yılında mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesinde 2002 yılında yüksek lisansını, 2005 yılında ise doktorasını tamamlamıştır. Buradan sonra araştırmalarına iki yıl boyunca Harvard Tıp Fakültesi’nde devam etmiştir ve bu süreçte elektroniğin yanı sıra medikal konularına da ilgi duymaya başlamıştır.

2007 senesinde Kaliforniya Üniversitesi’ne öğretim gorevlisi olan geçen Aydoğan Özcan, burada optik teknolojileri ve bu teknolojilerin hastalık teşhisinde nasıl kullanılacağına dair çalısmalar yapmıştır. Cep telefonu tarafından kullanılabilen mikroskop ve kan tahlili cihazları geliştirmiştir. Bu araştırmalarında büyük başarılara imza atmış ve uluslararası pek çok ödüle layık görülmüştür.

Aydoğan Özcan günümüzde Kaliforniya Üniversitesi’nde ve Howard Hughes Tıp Enstitüsü’nde profesördür. Kendisiyle aynı adı taşıyan Özcan Araştırma Grubunun başındadır ve geliştirdiği medikal cihazlar üzerine kurulu CellMic şirketinin yöneticisidir.

Kaynakça

http://www.fizikist.com/rahmi-m-koc-bilim-madalyasi-prof-dr-aydogan-ozcanin-oldu/

http://www.hhmi.org/scientists/aydogan-ozcan

Aydogan Ozcan

 

Leave a Reply