İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek Bilkent Politik Düşünce Kulübü’nün konuğu olarak verdiği “Türkiye’nin Birlik ve Barış Süreci” konulu konferansın ardından sorularımızı yanıtladı.  PDK’nın konferans sonrası kendisi için düzenlediği yemekte sorularımızı içtenlikle yanıtlayan Perinçek ile oldukça güzel bir röportaj gerçekleştirdik. Tahliyesinin ardından ilk kez bir öğrenci kulübünün konuğu olan sayın Perinçek ile yaptığımız röportajımızı siz değerli GazeteBilkent okurlarıyla paylaşıyoruz.

Perinçek röportaj

Doğu Perinçek konferans sonrası PDK çalışanlarıyla birlikte yediği yemekte sorularımızı cevaplandırdı.

 

 

KININDAN ÇIKMIŞ KILIÇ GİBİYİZ

 

GazeteBilkent: Öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Üniversitemize Bilkent Politik Düşünce Kulübü’nün konuğu olarak geldiniz. Konferansı ve sinerjiyi nasıl buldunuz?

Doğu Perinçek: Ben teşekkür ederim. Harika bir gün geçirdim. Gençlerle buluşmak çok keyifliydi. Konferans ve sorulan sorular oldukça nitelikliydi. Özellikle farklı görüşlerden arkadaşlarımızı görmek beni çok mutlu etti.

GazeteBilkent: 6 yıl süren tutsaklığın ardından özgürlüğünüze kavuştunuz, tüm yaşamınız boyunca da toplamda 12 sene hapiste kaldınız. Kendinizi nasıl hissediyorsunuz, mücadeleye devam edecek misiniz?

Doğu Perinçek: Biz adeta kınından çıkmış bir kılıç gibiyiz. Durmamız mümkün değil. Tutsak edilerek bedel ödeyen bizler olmadık, bedeli ödeyen Türkiye oldu. Cumhuriyet oldu.

Perinçek 2

 

AKP  2 YIL İÇİNDE YIKILACAK !

 

GazeteBilkent: Tahliye olduktan sonra Akit gazetesine verdiğiniz bir röportaj büyük yankı uyandırdı. Bu röportajınızda “Cemaate karşı Ak Parti ile birlikte savaşacağız” açıklaması yaptığınız iddia edildi. Bu ifadeler büyük tepki çekti, sizin bu konuda yorumunuz nedir? Gerçekten bu ifadeleri kullandınız mı?

Doğu Perinçek: Hayır bu sözler çok çarpıtıldı. Ben cemaate karşı Ak Parti ile birlikte savaşırız demedim. Cemaatin yok edilmesini desteklediğimi ifade ettim, eğer bunu AKP başaracaksa buna da karşı çıkmayız dedim çünkü biliyorum ki cemaat ve AKP aynı kuyudan beslenen unsurlar, birisi kaybederse öbürü de mutlaka kaybedecektir. Nitekim göreceksiniz AKP en fazla 2 sene içinde yıkılacak.

GazeteBilkent: Bu son derece ciddi ve iddialı bir açıklama, bu düşüncenizi nasıl temellendiriyorsunuz? Hukümet son genel seçimlerden %50’ye yakın oy aldı. Erdoğan Cumhurbaşkanlığı seçimini kazandı, muhalefet de ilerisi için çok umut vermiyor. Böyle bir tablo altında hükumetin yıkılacağını söylemek ne kadar gerçekçi bir yaklaşım?

Doğu Perinçek: Eğer Türkiye’ye 16 Ekim 2014 çerçevesinden bakacak olursak haklısınız, ancak gelecek bu şekilde olmayacak. Hükumetin çok kısa zamanda ödemesi gereken yüklü miktarda borcu var, bu parayı bulmaları mümkün değil. Türkiye’yi çok önemli krizler bekliyor. AKP’yi ekonomi ayakta tutuyor, ekonomi battığı zaman AKP de ayakta kalamayacak.

 

  APO’NUN ADAMLARIYLA MHP’LİLER EL SIKIŞMIYOR MU?

 

GazeteBilkent: Siz çok farklı kesimler tarafından farklı farklı sebepler yüzünden eleştirilen bir figürsünüz. Milliyetçi camia sizi PKK’lı olmakla suçluyor. Sosyalistler sizi faşist olmakla itham ediyor. Özellikle geçmişte Öcalan’la yaptığınız görüşme büyük ses getirdi. Başta MHP’ye yakın kesimler olmak üzere birçok farklı kesimden sert eleştirilere maruz kaldınız? Öbür taraftan ortaya koyduğunuz görüşler büyük ölçüde “milliyetçi” olarak adlandırılıyor ve sol kesimden de tepkiler alıyorsunuz. Siz tüm bu eleştirileri, hakkınızda yapılan yorumları nasıl değerlendiriyorsunuz?

Doğu Perinçek: Aslında biz bu eleştiriler karşısında bir şaşkınlık duymuyoruz. İşçi Partisi her daim hedef gösterilen bir parti oldu çünkü İşçi Partisi milli demokratik devrimi, altı oku savunuyor. Başta Amerika olmak üzere tüm emperyalist unsurların da saldırısına uğruyor. Bana Apo’yla el sıkıştım diye PKK’lı olduğumu söyleyen MHP’liler mecliste Apo’nun adamlarıyla el sıkışmıyor mu? Onlar Apo’nun altı kat altındaki insanlarla mecliste tokalaşıyor, birlikte çay içiyor sohbet ediyor, ben onların tokalaşıp hoşbeş ettikleri adamların önderleriyle tokalaştım. Apo’nun bana çiçek vermesine kızıyorlar. Ben onunla oraya röportaj yapmaya gittim. Türkiye’yi bölemezsiniz, emperyalistlerin tuzağına düşmeyin dedim. Ben kibar bir insanım, bana çiçek verdiyse elini itip çiçeği almayacak halim yok.

GazeteBilkent: İyi ama sıradan bir insandan çiçek almakla, Öcalan’dan çiçek almayı aynı kefeye mi koyuyorsunuz?

Doğu Perinçek: Bunlara takılmak doğru değil. Ne yani orada Öcalan’ın elini itmem mi gerekirdi?  Bunlara değil benim fikirlerime ve yaptıklarıma bakmak gerekir. Madem öyle neden PKK ile savaşmış çoğu general bizim partimiz içinde görev yapıyor?  Neden tertiplerle hapislere doldurulan yüzlerce yurtsever İşçi Partisi saflarına katıldı. Bizler anti-emperyalist, milli demokratik devrimden yana olan insanlarız. Bizim 5 arkadaşımız PKK tarafından öldürüldü. MHP’nin hangi lideri PKK tarafından hedef alındı bunu sormak lazım.

 

 ESAD ANTİ EMPERYALİST BİR KAHRAMANDIR!

 

GazeteBilkent: Şu anda gündemde Kobani ve tezkere konusu var. Sizin hükumetin Orta Doğu politikasına karşı oldukça sert söylemleriniz ve eleştirileriniz olduğunu biliyoruz. Son yaşanan olaylara ilişkin düşünceniz nedir?

Doğu Perinçek: Çok net bir şekilde ifade ediyorum, Amerika Suriye’de kaybetmiştir. AKP Suriye’de kaybetmiştir. Emperyalizm Suriye’de kaybetmiştir. Zalim denilen Esad aslan gibi dimdik ayakta, halkının yanında durdu. Tıpkı Atatürk’ün kurtuluş savaşında başardığı gibi. Bugün Kobani denilen yerde yaşanan olaylar bölücüler ve IŞİD’in arasındaki mücadeledir. Türkiye’de çarşıları, okulları yakanlar da bu bölücülerin uzantıları.

GazeteBilkent: Peki bu kadar sert bir tavır takınmak yerine Kürt halkının tepkiselliğini anlamaya çalışmak da gerekemez mi? Sonuç itibariyle iki adım ötede akrabaları öldürülen insanların buna sessiz kalmalarını bekleyemeyiz.

Doğu Perinçek: Bölücülük ve yağmacılık hiçbir şekilde kabul edilemez. Kurtuluş savaşı sırasında isyan edenler de bizim akrabamızdı. Akrabaların öldürülüyor olması yapılan yanlışları meşrulaştırmaz. Amerika’nın ve AKP’nin yanlış politikaları sonucu bu noktaya gelindi. Bugün emperyalizme maşa olanlar birbirlerine düştüler. Kobani’de sivil halk yok, PYD’nin silahlı kuvvetleri var.

GazeteBilkent: Sorularımıza içtenlikle cevap verdiğiniz için teşekkür ederiz.

10679645_10203576176779048_3819153337830134600_o

 

 

Leave a Reply