2019 Dünya Hızlı ve Yıldırım Şampiyonası: En Büyük Carlsen

2019 Dünya Hızlı ve Yıldırım Şampiyonaları 26-30 Aralık 2019 tarihlerinde Moskova’da düzenlendi. Dünya şampiyonu Magnus Carlsen iki turnuvayı da adeta domine ederek kazanırken 16 yaşındaki İranlı genç yetenek Alireza Firouzja hızlı turnuvada ikinciliği elde ederek önemli bir başarıya imza attı. Hızlı zaman kontrollerindeki başarısıyla bilinen Amerikalı büyükusta Hikaru Nakamura da hızlı satrançta 3.lüğü, yıldırım turnuvasında da 2.liği elde etti. Ocak ayında profesyonel satrançtan emekli olan ve yalnızca bazı yıldırım turnuvalarında boy gösteren eski dünya şampiyonu Vladimir Kramnik ise yıldırım şampiyonasında 3. olarak büyük bir sürprize imza attı.

26-28 Aralık tarihlerinde düzenlenen Dünya Hızlı Satranç Şampiyonası 15 tur üzerinden 15 dakika +10 saniye eklemeli zaman kontrolünde oynandı. Turnuvanın favorisi Magnus Carlsen turnuvanın ilk gününe beyaz taşlarla aldığı 3 galibiyet ve siyah taşlarla 2600-2700 ELO aralığında iki büyükustaya karşı aldığı beraberliklerle normal bir başlangıç yaparken ilk günün sürprizinin Ilia Smirin olduğunu söylemek yanlış olmaz. 2584 ELO ile turnuvaya 95. sırada başlayan 51 yaşındaki İsrailli büyükusta turnuvaya 4’te 4 ile başlarken 5.turda da dünyadaki en kuvvetli oyunculardan Maxime Vachier-Lagrave ile berabere kalarak ilk günü liderlik koltuğunda tamamladı. 6. tur ile başlayan ikinci günün ilk 2 maçında aldığı iki beraberlikten sonra ritmini bulan dünya şampiyonu 9. turda geçtiğimiz sene mağlup olduğu Alexander Zubov’u siyah taşlarla mağlup ederek ilk turdan sonra ilk kez liderliğe ortak oldu ve 10.turda da Le Quang Liem’i beyaz taşlarla mağlup ederek liderlik koltuğunu tek başına ele geçirdi.  9.turda iki süper büyükustanın kapışmasında Vachier-Lagrave’ın Shakhriyar Mamedyarov’a karşı Caro-Kann Savunması’nda kazandığı oyun da günün izlenmeye değer maçlarındandı.

16 yaşındaki Alireza Firouzja yine tüm dünyanın dikkatini çekmeyi başardı.

Son günün ilk turunda kendisini hızlı zaman kontrollerinde en çok zorlayan oyunculardan biri olan Vachier-Lagrave’a karşı siyah taşlarla oyun ortasında sevdiği tarzda bir üstünlük elde etmesine rağmen bu üstünlüğünü oyun sonunda kazanca dönüştüremeyen Carlsen günün ikinci ve üçüncü maçlarında turnuvadaki en güçlü oyunculardan Aronian ve Mamedyarov’a karşı kazanarak son 2 tura 1.5 puan farkla lider girdi. Son 2 turda da en yakın takipçilerinden Nakamura ve Leinier Dominguez’e karşı aldığı beraberliklerle 15 maçta topladığı 11.5 puanla şampiyon oldu. Yalnızca 16 yaşında olmasına rağmen 2723 ELO ile dünyada 27. sırada bulunan ve turnuvadan yalnızca birkaç gün önce İran federasyonundan ayrılarak Dünya Hızlı ve Yıldırım Şampiyonları’nda FIDE bayrağı altında yarışan Alireza Firouzja son turda Mamedyarov’u mağlup ederek 10.5 puanla gümüş madalyaya uzanırken turnuvayı aynı puan ve yalnızca bir yenilgiyle tamamlayan Hikaru Nakamura da 3.lüğü elde etti. Turnuvada ülkemizi temsil eden büyükustalarımızdan Emre Can 8. puanla 86. , Vahap Şanal aynı puanla 95. , Mustafa Yılmaz da 6.5 puanla 149. oldu.

29-30 Aralık tarihlerinde 3 dakika + 2 saniye eklemeli tempoda 21 tur üzerinden oynanan Dünya Yıldırım Şampiyonası’nda ilk günün sürpriz oyuncularının 15 yaşındaki Nodirbek Abdusattorov ve Polonyalı büyükusta Bartosz Socko olduğunu söyleyebiliriz. Turnuvaya Magnus Carlsen’le beraber 5’te 5 ile başlayan tek oyuncu olan genç Özbek yetenek Abdusattorov 6.turda da Carlsen’i durduran ilk oyuncu olurken günün kalanında aynı performansı gösteremedi ve ilk günü 12 maçta 7 puanla tamamladı. Yalnızca 2557 yıldırım ELO’suna sahip olmasına rağmen güçlü büyükustalara karşı ardı ardına aldığı galibiyetlerle 10. turda Carlsen’in karşısına çıkan Socko Carlsen’e karşı fazla direnç gösteremedi ve kalan 2 turda aldığı yarım puanla zirveden uzaklaştı. Turnuvaya Nakamura’nın arkasında 2.seri başı başlamasına rağmen mutlak favori olan Carlsen ise Andreikin’e karşı aldığı sürpriz yenilgiye rağmen 12 maçta 10 puanla ilk günü puan farkıyla lider tamamladı.  İkinci gün de hız kesmeyen ve mağlubiyet almayan dünya şampiyonu turnuvayı 21 maçta 16.5 puanla lider bitirse de ikinci gün oynanan 9 maçta 8 puan toplayan Nakamura’ya yakalanmaktan kurtulamadı. 3+2 zaman kontrolünde 2 maç üzerinden oynanan tie-break lerin ilk maçı beraberlikle sonuçlanırken ikinci maçta beyaz taşlarla oynayan Carlsen oldukça rahat bir galibiyetle yıldırım turnuvasını da kazandı ve hem klasik, hızlı ve yıldırım dünya şampiyonluğu unvanlarının sahibi, hem de tüm zaman kontrollerinde en yüksek ELO’lu oyuncu olmayı başardı. Büyükustalarımızdan Emre Can 10.5 puanla 105., Vahap Şanal 10 puanla 119.,  Mustafa Yılmaz da 9 puanla 155. oldu.

Carlsen yıdlırım şampiyonasının tie-break maçı sonrasında tepkisini gizlemedi.

Öncelikle bir kez daha tüm zaman kontrollerinde dünyadaki en iyi oyuncu olduğunu kanıtlayan ve 10 yılda 12. dünya şampiyonluğunu kazanan (klasik: 2013, 2014, 2016, 2018, hızlı: 2014, 2015, 2019 yıldırım: 2009, 2014, 2017, 2018, 2019 ) Carlsen ciddi bir tebriği hak ediyor. 2019 yılında kariyerinin en iyi yıllarından birini geçiren ve 10 turnuva kazanan dünya şampiyonu bu form düzeyini devam ettirirse 2020 yılında da çıkacağı unvan maçında bileğinin bükülmesi zor görünüyor. Hızlı zaman kontrollerinde her zaman tehlikeli bir oyuncu olan Hikaru Nakamura iki turnuvada da podyuma çıkarken son dönemin yükselen yıldızlarından Alireza Firouzja hızlı satrançta dünya 2.si olarak büyük bir başarıya imza attı.  Emekliliğine kısa bir süre ara veren efsanevi büyükusta Vladimir Kramnik de yıldırım turnuvasında bronz madalya kazanarak emeklilik döneminde oyun gücünden bir şey kaybetmediğini göstermeyi başardı.

Leave a Reply