2020 Türkiye Satranç Şampiyonu Vahap Şanal!

2020 Türkiye Satranç Şampiyonası 12-21 Kasım tarihlerinde Antalya’da düzenlendi.  Pandemi kurallarına uygun olarak düzenlenen turnuvada GM Vahap Şanal, FM Ataberk Eren, FM Volkan Sevgi, IM Melih Yurtseven, FM Emirhan Tarlabaşı, IM Ekaterina Atalık, GM Burak Fırat, IM Cem Kaan Gökerkan, GM Kıvanç Haznedaroğlu ve IM Deniz Özen 9 turlu döner sistemde şampiyonluk mücadelesi verdi.  Oldukça çekişmeli geçen maçlar sonunda genç büyükustamız Vahap Şanal üst üste ikinci Türkiye şampiyonluğunu kazanırken son turlarda oldukça yüksek bir performans gösteren Melih Yurtseven ikinci, Cem Kaan Gökerkan da üçüncü sırada şampiyonayı tamamladı.

Turnuvanın ilk turunun en dikkat çekici maçı hiç kuşkusuz turnuvanın favorisi Vahap Şanal ve Ekaterina Atalık arasında oynandı. Siyah taşlarla oynayan Atalık oyun ortasında aktif oyunuyla konumda üstünlüğü ele geçirdi. Ardından üstünlüğünü rakibinin kale+atına karşı vezirinin bulunduğu materyal olarak avantajlı bir oyun sonuna dönüştüren Atalık Şanal’ın kendisinden görmeye alıştığımız dirençli oyunu karşısında kazancı elde edemedi ve oyun beraberlikle sonuçlandı. Tecrübeli büyükusta Kıvanç Haznedaroğlu Burak Fırat karşısında rakibinin piyon yapısındaki zayıflıkları teknik biçimde kullanarak turnuvaya iyi bir başlangıç yaparken Volkan Sevgi karşısında kayıp bir oyun ortası konumunu önce eşit oyun sonuna çevirip ardından da rakibinin hatasını değerlendirerek kazanan Cem Kaan Gökerkan turnuvaya tam puanla başlayan ikinci oyuncu oluyordu. İkinci turda ise bu seviyede turnuvalarda görmeye alışık olmadığımız şekilde bütün oyunlar bir tarafın kazancıyla sonuçlandı. Vahap Şanal beyaz taşlarla Melih Yurtseven’in açılıştaki şüpheli tercihini ders niteliğinde bir merkezde kalmış şaha karşı hücumla cezalandırırken bir başka kitabi oyunu da siyah taşlarla Deniz Özen’e karşı iyi ata kötü fil konusuna örnek niteliğinde bir galibiyet alan Kıvanç Haznedaroğlu oynadı. Burak Fırat ve Cem Kaan Gökerkan rakiplerine karşı açılıştan itibaren üstün bir oyunla galip gelirken tamamen berabere gözüken bir kale oyunsonunda büyük bir hata yapan Ekaterina Atalık Volkan Sevgi karşısında mağlup olmaktan kurtulamadı. Beraberlikle sonuçlanmayan oyunlar serisi üçüncü turda da devam ederken erken final niteliğinde bir maç turnuvaya çok iyi başlayan Kıvanç Haznedaroğlu ile Vahap Şanal arasında oynandı. Açılışta ve oyunortasında ilk iki turdaki gibi kuvvetli bir oyun sergileyen Haznedaroğlu üstünlüğü elinde tutarken vezir kanadındaki geçeriyle oyunu karıştırmayı başaran Şanal önce oyunu eşitledi ve rakibinin hatalarını kullanarak sonuca gitti. Cem Kaan Gökerkan karşısında siyah taşlarla oynayan Burak Fırat güzel bir vezir fedasıyla kazanıp ilk 3 turun güzellik ödülünü alırken ilk iki turun şanssız ismi Ekaterina Atalık bu turda da Melih Yurtseven’e karşı oyunu karıştırmak için yaptığı kale fedasından sonuç alamayınca kaliteli oyununa rağmen yarım puanda kaldı. Ataberk Eren Deniz Özen karşısında beyaz taşlarla klasik Capablanca-Winter partisine benzer şekilde rakibin filini oyun dışı bırakarak kazanırken Emirhan Tarlabaşı-Volkan Sevgi maçı turun tek beraberlikle sonuçlanan maçı oldu.

İlk turdaki mağlubiyetten kaçışının ardından turlar ilerledikçe performansını yükselten Şanal dördüncü turda Ataberk Eren’e karşı beyazlarla rahat bir galibiyet alırken Burak Fırat da Volkan Sevgi karşısında rakibinin güçlü şah kanadı atağı karşısında kayıp konuma düşse de konumu savunmayı başardı ve rakibinin iki filine karşı kale ve piyon fazlalığının bulunduğu oyun sonuna girip rakip fillerin aktifleşmesine izin vermeden oyunu kazandı ve yükselişini sürdürdü. Turun en ilginç oyunlarından biri olan Melih Yurtseven-Kıvanç Haznedaroğlu oyununda oyunortasındaki büyük üstünlüğünü oyunsonunda yaptığı taş fedasıyla kazanç konuma dönüştüren Yurtseven karşısında oldukça dirençli bir savunma ortaya koyan Haznedaroğlu maçtan yarım puanla ayrılmayı başardı. Dirençli oyununu beşinci turda da sürdüren Haznedaroğlu Ekaterina Atalık karşısında beyaz taşlarla fil geride olduğu oyunu üstün bir mücadeleyle kazanıp zirve yarışına yeniden katılırken Cem Kaan Gökerkan’ın İtalyan Açılışı’ndaki hazırlığı karşısında oyunu kolayca eşitleyen Vahap Şanal aldığı yarım puanla zirvedeki yerini korudu. Burada şunu da belirtmek yerine olacaktır; eğer elde ettiği kazanç konumları dönüştürebilmiş olsaydı Ekaterina Atalık turnuvada ilk 3’ün önemli adaylarından biri olabilirdi. Turnuvanın lideri Vahap Şanal bir tur aradan sonra galibiyetlerine Volkan Sevgi karşısında açılışta teoriden erken çıkmasının ardından oyun gücüyle kazanarak devam ederken turnuvadaki ikinci güzellik ödülünün de sahibi oldu. (Genç yıldızın bu maddi ödülü İzmir’deki depremzedelere bağışladığını da belirtelim) Kıvanç Haznedaroğlu Ataberk Eren karşısında beyaz taşlarla rahat bir galibiyet alıp takibine devam ederken turun diğer 3 maçı beraberlikle sonuçlandı.

Turnuvanın son 3 turuna girildiğinde üst sıralardaki mücadele oldukça kızışmaya başlamıştı. Tek başına ikinci sırada bulunan Kıvanç Haznedaroğlu bir puan gerisindeki Gökerkan’a karşı pek bir varlık gösteremeden mağlup olarak şampiyonluk ümitlerine önemli bir darbe aldı.  Oldukça keskin bir oyunda Deniz Özen’e karşı beyaz taşlarla kazanan Burak Fırat ve Volkan Sevgi karşısında kayıp konumunu önce piyon üstün kale finaline taşıyıp ardından objektif olarak berabere oyunsonunu sonuna kadar zorlayıp 149 hamle sonunda galip gelen Melih Yurtseven 4.5 puanla ikinciliği paylaşan oyuncular kervanına katıldı. Emirhan Tarlabaşı ile siyah taşlarla berabere kalarak puan farkını 1’e çıkardı ve şampiyonluğa oldukça yaklaştı. Turnuvanın finali niteliğindeki maçta en yüksek ELO puanına sahip iki oyuncu Vahap Şanal ve Burak Fırat oldukça çekişmeli ve yüksek kalitede bir oyun sergiledi. Açılıştan itibaren agresif bir oyun oynayan Şanal taşlarını şah kanadına yığıldığı bir konumda rakibinin hatasını çok iyi değerlendirdi ve aldığı galibiyetle bitime bir tur kala şampiyonluğunu büyük oranda ilan etti. İstim üstündeki Melih Yurtseven ve Cem Kaan Gökerkan, turnuvada iddiası kalmamış Emirhan Tarlabaşı ve Ataberk Eren’e karşı kazanıp son tura 5.5 puanla ikinci sırada girdi. Vahap Şanal son turda Deniz Özen’e karşı hızlı bir beraberlikle üst üste ikinci Türkiye şampiyonluğunu kazanırken son turun tek galibiyetini siyah taşlarla Burak Fırat’a karşı alan Melih Yurtseven ikinci, Ekaterina Atalık karşısında masadan hızlı bir beraberlikle kalkan Cem Kaan Gökerkan ise üçüncü oldu.

Öncelikle pandemi döneminde her ne kadar ciddi önlemler alınsa da böyle bir turnuvaya katılmaya cesaret eden ve maske zorunluluğu altında saatlerce satranç oynayabilen tüm oyuncuları tebrik etmek gerekiyor. Pandemi etkisiyle oyun seviyeleri bir nebze düşmüş gibi gözükse de oldukça çekişmeli ve heyecanlı turnuvalar izlediğimizi ve pandemide hasret kaldığımız yüz yüze turnuvalara olan özlemimizi bir miktar giderdiğimizi söylemek yanlış olmaz. Oyuncuların özelinde, Vahap Şanal favorisi olduğu turnuvaya her ne kadar tutuk başlasa ve ilk turda şok bir mağlubiyetten kılpayı kurtulsa da turnuva genelinde gösterdiği yüksek performans ve namağlup 5 galibiyetle haklı bir şampiyonluk elde etti. Turnuvaya yavaş bir başlangıç yapan Melih Yurtseven son 5 turda aldığı 4 galibiyetle geriden gelerek ikinciliği elde ederken turnuvanın başından sonuna yüksek bir grafik gösteren Cem Kaan Gökerkan da başarılı bir sonuç elde etti. Kıvanç Haznedaroğlu özellikle turnuvanın ilk yarısında sergilediği oyun kalitesiyle kanaatimce ilk üçte yer almayı hak ederken yine uzun süre zirve takibini sürdüren Burak Fırat sondan bir önceki tur kazansa her şey çok daha farklı olabilirdi.   Ancak her ne kadar keyifle takip etmiş olsak da ne yazık ki pandeminin seyrinden dolayı yüz yüze turnuva oynamaya uzun bir süre daha hasret kalacağız gibi gözüküyor.

Leave a Reply