Chessable Masters’da Çeyrek Final Heyecanı!

Magnus Carlsen Satranç Turu’nun üçüncü ayağı olan Chessable Masters satranç turnuvası 20 Haziran-5 Temmuz tarihleri arasında chess24 üzerinden online olarak düzenleniyor. Dünyanın reyting listesinde en üst sırada bulunan 6 oyuncusunun da aralarında bulunduğu 12 oyuncu önce grup aşamasında çift turlu lig sisteminde mücadele ederken daha sonra eleme aşamasında şampiyonluk için yarışıyorlar. Zaman kontrolünün 15 dakika + 10 saniye eklemeli olduğu turnuvada grup maçları ve çeyrek finalin ilk 2 maçı tamamlandı. Şimdi de turnuvanın şu ana kadar kısmının hikayesine kısaca göz atalım.

Turnuvanın grup aşamasında 12 oyuncu iki gruba ayrılırken A Grubu Magnus Carlsen, Hikaru Nakamura, Alexander Grischuk, Vladislav Artemiev, Danil Dubov ve Pentala Harikrishna, B Grubu ise Fabiano Caruana, Ding Liren, Maxime Vachier-Lagrave, Ian Nepomniachtchi, Anish Giri ve Teimour Radjabov’dan oluştu. A Grubu’nun ilk gün maçlarında turnuvanın belki de en çok beklenen maçında siyah taşlarla oynayan Carlsen açılıştan itibaren baskın bir oyun elde ederek Nakamura’ya karşı piyon üstün oyunda kazancı zorlasa da Amerikalı oyuncunun dirençli savunması sonucunda taraflar yarım puanla oyundan ayrıldı. İkinci turda grubun zayıf halkası Harikrishna’ya karşı siyah taşlarla rahat bir galibiyet alırken Artemiev de Dubov’a zorlanmadan geçerek turnuvaya 2’de 2 ile başladı. Günün kalan 3 turunun en büyük sürprizi genç Rus oyuncu Dubov’un Carlsen’i siyah taşlarla mağlup etmesi olurken ilk 4 turda yalnızca yarım puan alabilen Harikrishna da 5.turda Grischuk’u beyaz taşlarla mağlup ederek çeyrek final ümitlerini ikinci güne taşıdı. İkinci gün maçlarında oyuncular farklı renklerle tekrar karşı karşıya gelirken Nakamura’ya karşı beyaz taşlarla  oynayan Carlsen açılışta teoriden saparak üstünlük için daha rahat oynayacağı bir konum elde etti ve rakibinin erken hatasını iyi değerlendirerek rahat bir galibiyet aldı.  Günün ilk maçında Harikrishna’yı siyahlarla yenerek zirvede farkı 1 puana çıkaran Artemiev sonraki turda Dubov’a kaybederek tek başına liderliği kaybederken Carlsen de sondan bir önceki turda Dubov’dan ilk günün rövanşını alarak zirvede Artemiev’e ortak oldu. Son tur ise ciddi bir dramaya sahne olurken Nakamura Dubov’u, Grischuk da Harikrishna’yı beyaz taşlarla mağlup ederek 3. ve 4. sırada çeyrek finale yükselmeyi başardı. Son turda aralarındaki oyun berabere biten Carlsen ve Artemiev grupta ilk 2 sırayı aldı. Son iki tura eş puanlı lider giren, turun geçtiğimiz ayağının şampiyonu Dubov ise 5. sırada yer alıp grup aşamasında elenerek büyük bir hayal kırıklığı yaşadı.

B Grubu tam bir Adaylar Turnuvası izlenimi veriyor.

Yarım kalan adaylar turnuvasından 5 oyuncu ve adaylar turnuvasında oynama hakkı kazanmış Radjabov’un yer aldığı B Grubu’nda ise ilk gün oldukça çekişmeli geçerken son dönemlerdeki online turnuvalarda başarısız bir grafik çizen Vachier-Lagrave Caruana’ya karşı aldığı galibiyet ve 4 beraberlikle ilk günü lider kapatırken Caruana’nın 5. turda Giri’ye beyaz taşlarla kaybetmesi günün en büyük sürprizi oldu diyebilirim. İkinci günün ilk turu beraberliklerle geçilirken 7.turda bütün oyunlar bir tarafın galibiyetiyle sonuçlandı ve liderliği paylaşan iki isimden Anish Giri Ding Liren’i mağlup ederken Vachier-Lagrave da Radjabov’a beyaz taşlarla kaybederek bir anlamda kalan turlarda olacakların sinyalini verdi.  Sonraki turda da Caruana’ya kaybeden Fransız oyuncu kendini bir anda ilk 4’ün dışında bulurken ilk 7 turu 3 puanla kapatan dünyanın 3 numarası Ding Liren de üst üste 2 maç kazanarak son tura girerken 2.sıraya yerleşti. Son turda Radjabov-Ding ve Giri-Caruana maçları beraberlikle sonuçlanırken Nepomniachtchi ikinci gün kabus gibi bir turnuva geçiren Lagrave’ı siyah taşlarla mağlup etti ve B Grubu’nun sıralaması Giri-Ding- Nepomniachtchi-Caruana şeklinde oluştu.

Çeyrek final eşleşmeleri.

Grup birincilerinin dördüncülerle, ikincilerin ise üçüncülerle eşleştiği ve 4 oyundan oluşan 3 mini maçlık seriler üzerinden oynanan çeyrek finallerde tüm gözler kısa bir süre önce Clutch Chess turnuvasının finalinde heyecan fırtınasına sahne olan 12 oyunluk bir maç oynayan Carlsen-Caruana eşleşmesindeydi. Ancak satrançseverler bu sefer son dünya şampiyonluğu unvan maçını oynayan ikilinin karşılaşmasında aradığını bulamadı. Özellikle de ikinci oyunda tamamen eşit bir oyunu siyah taşlarla kazanan ve bu konudaki farkını bir kez daha ortaya koyan Carlsen iki maçı da zorlanmadan 2.5-0.5 kazandı ve adını yarı finale yazdırdı. Zorlanmadan yarı finale yükselen bir diğer isim de grup aşamasında oldukça başarılı bir performans gösteren genç Rus yıldız Artemiev’i 2.5-0.5 mağlup eden Ian Nepomniachtchi oldu. Anish Giri-Alexander Grischuk eşleşmesinde ilk maçta 4 oyunluk hızlı oyun kısmında tüm maçlar beraberlikle tamamlanırken 5+3 tempodaki 2 yıldırım oyununda da eşitlik bozulmadı. Ardından eşitlik bozma kuralları gereği beyazın 5, siyahın 4 dakikası olduğu ve beraberlik durumunda siyahın kazanmış sayılacağı Armageddon oyununa geçilirken siyah taşları seçen Giri kendisiyle özdeşleşmiş beraberliğe yatkın oyununun iyi bir örneğini ortaya koydu ve ilk maçın galibi oldu. İkinci maçta da gruplardaki gibi yüksek bir performans sergileyen Hollandalı oyuncu siyah taşlarla oynadığı iki oyunu da kazanarak maçtan 3-1 galip ayrıldı ve doğum gününde yarı final biletini aldı. Ding Liren Nakamura eşleşmesinde ise ilk maçın ikinci oyununda siyah taşlarla kazanarak maçtan 2.5-1.5 galibiyetle ayrılan Ding, Armageddon oyununa kadar uzayan ikinci maçta siyah taşlarla rakibine direnemedi ve maçtan zor da olsa galip çıkan Nakamura seriyi üçüncü maça taşımayı başardı.

Chessable Masters satranç turnuvasında çeyrek finaller 29 Haziran günü tamamlanacak ve yarı finallerde Anish Giri ile Nepomniachtchi, Carlsen ile Ding-Nakamura eşleşmesinin galibi karşılaşacak. Turnuva ise 3-5 Temmuz’da oynanacak final maçlarıyla sonlanacak. Chess24 internet sitesinden ve YouTube üzerinden canlı yayınlardan takip edilebilecek turnuvada tüm oyunculara başarılar diliyoruz.

Leave a Reply