Efes’ten Dramatik Veda

Turkish Airlines Euroleague’de çeyrek finaller geçtiğimiz hafta tamamlandı. 5.maça uzayan 2 seriden Barcelona kendi sahasında Panathinaikos’u mağlup ederken, temsilcimiz Anadolu Efes bir ara 15 sayı önde olduğu maçta son şampiyon Olympiakos’a şanssız bir şekilde kaybederek Final Four biletini alamadı. Bu sonuçlarla Real Madrid, CSKA Moskova, Barcelona ve Olympiakos 10-12 Mayıs’ta Londra’da yapılacak Final Four’da oynamaya hak kazandı. Şimdi de temsilcimizin maçına kısaca göz atalım.

Efes'in joker oyuncusu Joshua Shipp.

Efes’in joker oyuncusu Joshua Shipp.

Karşılaşmaya iyi başlayan temsilcimiz savunmada Olympiakos’a kolay sayı şansı vermezken hücumdaki etkili oyunuyla ilk 6 dakikayı 17-11 önde geçti. Çeyreğin kalanında da üstün oyununu sürdüren Efes ilk çeyreği de 23-21 önde kapattı. 2.çeyreğin ilk 5 dakikasında ise sahada adeta Anadolu Efes fırtınası vardı. Rakibini adeta kilitleyen temsilcimiz hücumda da ilk 2 maçta çektiği 3 sayı bulma sıkıntısını çekmedi ve Farmar, Sinan ve Kerem Tunçeri’nin üçlükleriyle farkı bir anda 15 sayıya çıkardı:36-21. Bu dakikadan sonra toparlanan Olympiakos Papanikolau’nun 3 sayılık basketleriyle devre bitiminde farkı 8 e indirdi: 41-33

Sırp yıldız Savanovic Printezis'le ikili mücadelede

Sırp yıldız Savanovic, Printezis’le ikili mücadelede

2.yarıda ise sahada ilk yarının çok aksine bir oyun vardı. 3.çeyreğin başında yine savunmasıyla ayakta kalan temsilcimiz Jamon Gordon’un etkili oyunuyla farkı 12 sayıya çıkarırken kalan dakikalarda hücumda hiçbir varlık gösteremedi ve hücumda açılıp ritmini bulan Olympiakos periyodun son dakikalarında Efes’i yakaladı:49-49. Son çeyreğe de temsilcimiz 1 sayı farkla önde girerken son çeyreğin başında seyircisinin de coşkusuyla rüzgarı arkasına alan Yunan temsilcisi 7 sayılık farkı yakaladı: 66-59. Bu dakikadan sonra yeniden toparlanan Efes, Gordon’un çabalarıyla 67-66 ile son kez öne geçerken kalan dakikalarda iyi hücum edemeyen temsilcimiz karşısında Olympiakos kritik hücumları iyi kullandı ve maçtan 82-72 galip ayrılarak son Final Four biletini alan takım oldu.

Efes'in sezon içinde en skorer oyuncusu Farmar.

Efes’in sezon içinde en skorer oyuncusu Farmar.

Her ne kadar 15 sayı öndeyken maçı kaybetse ve Final Four oynama şansını kıl payı kaçırsa da, seriyi buraya kadar getirdiği ve son şampiyon karşısında bizi son ana kadar heyecanlandırdığı için öncelikle temsilcimizi tebrik etmek gerekiyor. Maçın ya da serinin neden kaybedildiği konusunda gelirsek de Yunanistan’da son şampiyona karşı ilk yarıda ezici bir oyun oynayan temsilcimizin 2.yarıda yaşadığı düşüşün en önemli nedeninin seri boyunca dar bir rotasyonla oynamanın getirdiği yorgunluk olduğunu düşünüyorum. Seri boyunca Ermal ve Doğuş’ u hiç kullanmazken Sinan’ı çok az kullanan Oktay Mahmuti’nin 9 kişilik rotasyonu her ne kadar savunmada başarılı bir oyun ortaya koysa da hücumda bir noktadan sonra gelen yorgunluk ve atışların girmemesi savunmanın da düşmesine, dolayısıyla rakibin geri dönüşüne neden oldu ki Olympiakos bunu belki de Euroleague’de en iyi yapan takım. İlk yarıda, Efes’in en önemli skor opsiyonu Farmar’a kasten yapılan faule hakemlerin seyirci kalması ve bunun sonucunda Farmar’ın oyundan düşmesine de ayrı bir parantez açmak gerek. Serinin kaybedilmesinin nedeni olarak ise ilk 2 maçtaki çok düşük üçlük yüzdesi ve 5.maçta yapılan hataların seriyi kaybettirdiği söylenebilir. Deplasmandaki ilk 2 maçtan biri alınmış olsaydı belki de geçen hafta Final Four’u kutluyor olacaktık. Her şeye rağmen Efes 5 yıldan beri ilk kez Türk basketbolunun Euroleague’de çeyrek final görmesini sağladı ve Final Four’un kıyısına karar gelerek bizi heyecanlandırdı. Bütün sezon boyunca oynadığın istikrarlı oyun ve kazandığın güzel maçlar için teşekkürler Efes!

Turkish Airlines Euroleague’de Final Four 10-12 Mayıs’ta Londra’da oynanacak. Bütün takımlara bu zorlu maçlarda başarılar diliyor, gelecek sene temsilcilerimizden birini de Final Four’da görmek istiyoruz.

Leave a Reply