NFL’de beşinci hafta maçları da oynandı.  Henüz kendinize bir NFL takımı seçmediyseniz bu sezon da bir takımı 5 haftadır yalnız bıraktınız demek. Daha önce de yazmıştım, NFL’de bir takımın taraftarı olmak için kuralları bilmenize gerek yok, kuralları öğrenmeye başlamak için bir NFL takımı desteklemeye ihtiyacınız var. Renkler, logolar, formalar bir takım seçmeniz içi yeterli olmamış anlaşılan. O zaman şimdi sırada NFL takımları ve mottoları var.

Mottolar bize takımlar hakkında birçok şey öğretebilir. Takımın geçmişi, duruşu, taraftarı ile olan ilişkisini kolayca özetleyebilir. Tüm bunlar da sizi bir takıma bağlayabilir ve daha ilk yazımda bahsettiğim NFL izleyicilerinin yalnızlığı sayenizde sonlanabilir.

Konu mottolar olunca Oakland Raiders‘dan başlamak yerinde olur, böylece Al Davis ile tanışabilir ve belki de yazının devamını okumadan Raiders’ı desteklemeye karar verebilirsiniz. Raiders’ın mottosu “Just Win Baby!” yani “Sadece Kazan Bebeğim!”. Bu mottonun mucidi Al Davis, 1972-2011 yılları arasında Oakland Raiders’ın sahibiydi, takımda head koçluk gibi mevkilerde de bulundu. Al Davis yönetiminde Raiders güzel günler gördü, ondan geriye bir çok şey kaldı ama şüphesiz bu motto sayesinde sürekli hatırlanıyor. Davis, insan hakları konusunda çok hassastı. Bazı şehirlerde siyah ve beyaz oyuncular farklı otellerde kalıyordu, Al Davis ise Raiders’ın bu şehirlerde maça çıkmasına izin vermiyordu. Al Davis, cesur, adil ve  kazanmayı çok isteyen bir başkandı.

Oakland Raiders gibi takımından ne istediğini bilen ve bunu mottosuna yansıtan başka takımlar da var. Raiders taraftarı kazanmak istiyordu, Philadelphia Eagles taraftarı ise uçmak ( Fly Eagles Fly!) istiyor. Bu motto Eagles’ın marşının da merkezinde. Jacksonville Jaguars’ın mottosu ise “Stand United”, Jaguars organizasyonu taraftarlarından ve oyuncularından birlik olmasını bekliyor. Atlanta Falcons‘ın mottosu ise “Rise Up!”, Falcons hep yukarı daha yukarı uçmak istiyor.

Bazı takımların mottoları ise diğer takımların onlarla hiçbir şekilde yarışamayacağı üzerine. Cincinnati Bengals‘ın “Who Dey?” mottosu “Kim Bengals’ı yenebileceğini sanıyor?” anlamına geliyor. New Orleans Saints‘in mottosu “Who Dat?” ise “Kim Saints’i yenecegini iddia etmişti?” anlamına geliyor. San Francisco 49ers‘ın benzer mottosu ise sadece bir soru değil, cevabı da içerisinde :

– “Who’s got it better than us?” (“Kim bizden daha iyi?”)

– “Nobody” (“Hiçkimse”)

Bu takımların yanı sıra mottosu ile en çok gurur duyan takım Detroit Lions olabilir çünkü Lions’ın mottosu gurur üzerine kurulu : One Pride! (Tek gurur!).

Bu videolardan en azından birini diğerlerinden daha çok beğenmiş olabilirsiniz ve belki de o motto sizi o takımın bir parçası yapar. Diğer NFL takımlarının da mottoları, marşları, reklamları, kampanyaları mevcut. Her şey hazır, yeni takımının marşı, renkleri, forması seni bekliyor, o takımın bir parçası olmanı bekliyor.

Leave a Reply