BİLKENT JUDGES LİGLERE HASRET KALDI!

Rektörlük tarafından 2015 yılında yürürlüğe giren kurallar sonucu istediği oyuncu sayısını yakalayamayan ve 2018-2019 sezonunda ligden çekilmek zorunda kalan Bilkent’in Amerikan futbol takımı Bilkent Judges, bu sefer de 1 yıllık men cezası ile karşı karşıya.

Bilkent Judges, 2018-2019 sezonunda yeterli oyuncu sayısına ulaşamadığı için ilk maçına günler kala ligden çekilmek zorunda kaldı. Geçtiğimiz hafta sonu, 24 Kasım’da çekilen kuralar ardından men cezası kesinleşen Judges, bu yıl iddialı bir kadroya ulaşmasına rağmen yeni bir başlangıç umudunu 2020-2021 sezonuna bırakmış oldu.

Ilk defa Judges’a uygulanıyor

Daha önce aralarında Atılım Rhinos ve THK Anka gibi diğer Ankara temsilcilerinin de bulunduğu birçok takım 2018-2019 sezonu dahil olmak üzere daha önceden çekilme kararı almışlardı. Ancak, men cezası bu sene ilk defa Bilkent’e uygulandı.

Sadece kurallar yok, 11 takımın itirazı var!

Yönetmelikteki kurallara dayanarak ligden çekilen bir takıma men cezasının uygulanması için çoğunluğun itirazını gerektiriyor. İtiraza uyulmaması ve men cezasının uygulanmaması halinde Türkiye Korumalı Futbol Ligine Bakanlık tarafından usulsüzlük cezası verilebilir.

Ancak daha öncesinde böyle bir itirazın olmamasının nedeni 2018-2019 sezonuna kadar grupların genel bir kura sonucu belirlenmesinin ardında olabilir. Gruplar tüm üniversite takımlarının aynı torbadan çekilmesi sonucu grup başı 4 ile 6 takımdan oluşuyordu. Ancak bütçe sıkıntıları nedeniyle bölgelere ayrılan gruplarda, sadece Ankara’dan 7 takım katılıyor. Diğer takım sporlarının aksine, Amerikan futbolunun bir kontak sporu olması ve bunun yanı sıra maçların Basketbol ve Voleybol gibi 1-2 haftalık yoğun turnuva temposuyla oynanmasının ihtimal dışında olması turnuva sürecini 6 aya kadar çıkarabiliyor. Sürecin uzaması, bütçe ihtiyacının katlanmasının yanı sıra akademik takvimleri oldukça farklı pek çok takımın bu sürece adapte olmasını zorlaştırıyor.

Final müsabakalarına çıkma şansının Judges’ın da arasında bulunduğu 7 takımlı grupta bir hayli düşük olması, 11 takımın itiraz etmesine ve sonucunda Bilkent Judges’ın men edilme kararının alınmasında rol oynamış olabilir.

‘‘Bu durum karşısında birkaç plan geliştirdik ve hala içinden minimum zararla çıkmak için uğraşıyoruz.’’ -Kürşad Doğan, Bilkent Judges Takım Koçu

Takım Koçu Kürşad Doğan durumu ‘bir hayal kırıklığı’ olarak değerlendirdi ve önemli açıklamalarda bulundu. Geçen sezondan itibaren federasyonla irtibat halinde olduklarını ve diğer takımlardan farklı bir durumda olduklarını federasyona iletildiğini söyleyen deneyimli koç, ‘‘çok fazla kriterimizin olduğu için ligden ihraç gibi bir durumla karşılaşmayacağımız söylendi’ dedi. İhraç edilme kararını, lig fikstürünün belirlendiği saatlerde, itiraz süreci tanınmaksızın öğrenmeyi de üzücü olarak nitelendirdi. Sezon başından itibaren sıkı bir tempoda resmi maçlara yönelik bir kadro oluşturduklarını belirten Doğan, verilen emeklerin müsabakalara katılamayarak sonuçlanmasına karşı hazırlık yaptıklarını ancak bu olumsuzluklara rağmen oyuncu grubunun yüksek motivasyonda tutmanın kolay olmayacağının altını çizdi.

Judges her duruma hazırlıklı

Fikstürün çekilmesine rağmen bütçe çıkmamasından dolayı ligin oynanıp oynanmaması belirsizliğini koruyan bir diğer unsur. Judges, 2018-2019 sezonunda ligden çekilmesine rağmen 3 hazırlık maçı yapmış ve ikisini kazanmıştı. Bu sene men kararının düşmemesi veya liglerin iptal edilmesi halinde, lige alternatif bir müsabaka planına Bilkent yönetimi sıcak bakıyor. Daha öncesinde aynı sorunlardan dolayı liglerde boy gösteremeyen Bilkent’in bir diğer önemli takımı olan Basketbol Takımı benzer bir müsabakaya ev sahipliği yapmıştı.

Ziya Deniz Değirmenci

 

Leave a Reply