Ataman vs Obradovic, Round 1.

Beko Basketbol Ligi’nin son şampiyonu Galatasaray Liv Hospital ile geçen sezon Spor Toto Erkekler Türkiye Kupası’nı kazanan Fenerbahçe Ülker arasındaki Cumhurbaşkanlığı Kupası maçı 9 Ekim günü saat 19.00’da Samsun Yeni Yaşar Doğu Spor Salonu’nda oynanacak. O halde sezonun ilk derbisi öncesi her ki takıma da kısaca göz atalım.

 

Öncelikle Fenerbahçe cephesinden başlayalım.

Sezona Obradovic yönetiminde yabancı oyuncularından eksik başlayan Fenerbahçe, Türkiye Kupası’nın grup eleme maçlarında yabancı oyuncularına kavuştu ve ilk kez sakatlıklar haricinde tam kadro olarak sahaya çıktı. Türkiye Kupası elemelerinde Fenerbahçe adına ortaya çıkan en net resim; oyuncuların sahada ne yaptığını bilmesiydi. Özellikle hücumda ve savunmada spacing yani yerleşim konusunda bu sene hiç sıkıntı yaşamıyorlar. Keza hücumda top paylaşımı konusunda da akışkan bir düzen var. Set temposunun yüksek olduğu ve topun, hangi oyuncunun elinde ne kadar süre kalacağı, kaç hücumda bir uzuna ineceği gibi ince detayları görmek mümkün.

Obradovic, Fenerbahçe'nin başında ilk kupasını kazanmak istiyor.

Obradovic, Fenerbahçe’nin başında ilk kupasını kazanmak istiyor.

Savunmada ise sürekli switch yapan bir Fenerbahçe takımı gördük. Bu tür switch savunmalarında özellikle 4 ve 5 numaraların hayati bir değere sahip olduğunu söylemek gerekiyor. Rakip uzunların size karşı fiziğini veya hızını kullanarak avantaj sağlamasını savunmada sürekli switch yaparak engellemek mümkün. Kaldı ki Obradovic’in elindeki oyuncu malzemesi de switch yapmak için oldukça uygun. Zoric gibi iyi bir pick&roll bitiricisine, 4 numarada fundamental ve hız olarak çok iyi olan Bjelica’ya ve uzun-kısa forvet arasında iki pozisyon geçişine sahip bir Kleiza’ya sahip. Bu tür oyunculara sahip olduğunuz zaman savunmada switch yapmanız en mantıklı tercih olacaktır. Hali hazırda 3 maçlık Türkiye Kupası ve Oklahoma karşısındaki performansa baktığımız zaman Fenerbahçe’nin pota altında sıkıntı yaşadığını görmek mümkün. Özellikle rakiplere karşı çok fazla hücum ribaundu veren bir takım vardı. Rakip Galatasaray’ın Furkan ve Jawai gibi ribaund konusunda etkili olan uzunlarına karşı, bu handikapı minimize etmek adına sürekli switch yapılacaktır. Hücumda ise Bjelica’nın sırtı dönük oyununu yardımın uzakta olacağı şekilde kullanması mantıklı duruyor. Zira Bjelica hücumda Erceg ile eşleşecek. Erceg’in savunmada yumuşak olması ve teması sevmemesi nedeniyle bu tercih işleyebilir gibi duruyor. Kısacası Fenerbahçe 3 ve 4 numaralar üzerinden Kleiza, Bogdanovic ve Bjelica gibi oyuncularla sırtı dönük hücumları bu maçta sıkça deneyecektir.

Linas Kleiza maç kadrosunda yer alırsa Fenerbahçe adına büyük bir silah olacak.

Linas Kleiza maç kadrosunda yer alırsa Fenerbahçe adına büyük bir silah olacak.

Fenerbahçe adına ribaund konusundan sonraki bir diğer handikap da kadroya girecek beş yabancı oyuncunun kimler olacağı. Oğuz’un sakatlığı ve pota altındaki ribaund hakimiyetinin kurulamaması nedeniyle Vidmar – Zoric ikilisinin kesin olarak kadroda olması bekleniyor. Bu iki oyuncu haricinde Bo McCalebb’in de yerinin garanti olduğunu söylemek zor değil. Geriye kalan iki oyuncu için Bjelica – Kleiza – Bogdanovic üçlüsünden kimin dışarıda kalacağı merak konusu…

 

Şimdi de derbinin kırmızı tarafına yani Galatasaray’a bakalım.

Geçen sezonun başında kısaların fiziksel üstünlüğü üzerine kurulan Galatasaray takımı, sezon sonunda uzunların dominantlığı ile şampiyonluğu elde etmişti. Sezon içinde sakatlıklardan veya formsuz oyunculardan dolayı oyun sisteminde değişikliğe giden birçok takım sayabiliriz ama Galatasaray’ın bu değişimi küçük bir sistem değişikliği değildi, sezon sonunda tamamen başka bir takıma evrilmişti Galatasaray. Bu uzun dominantlığını sağlayan en önemli parça da kuşkusuz Boniface N’dong’tu. Uzun kolları ile pota altında rakip takım uzunlarına adeta kabus yaşatıyordu. Hücumda da orta mesafe şutu olması Galatasaray takımının hücum sistemine derinlik katıyordu. Ancak bu sene N’dong yerine Jawai var ve Türkiye Kupası maçlarında görüldü ki Galatasaray Jawai’yi, N’dong gibi kullanmaya çalışıyor ama iki oyuncunun çok farklı özellikleri var.

23 yıl sonra Galatasaray'a şampiyonluğu getiren Ergin Ataman, sezona kupa ile başlamak istiyor.

23 yıl sonra Galatasaray’a şampiyonluğu getiren Ergin Ataman, sezona kupa ile başlamak istiyor.

Türkiye Kupası maçlarında Galatasaray, Jawai’yi alçak postta kullanmaya çalıştı ve rakip takım sürekli olarak Jawai’ye yardım getirdi. Jawai de buna karşın, yardımın geldiği yerdeki boş oyuncuyu veya baselinedan dönerek ters taraftaki oyuncuyu bulmaya çalıştı. Belki bu doğru bir düşünce olabilir ama bunun için yay gerisinden çok yüzdeli atmanız gerekiyor. Galatasaray’ın yay gerisinden güvendiği isimler olan Domercant ve Erceg bir türlü ritm bulamadılar ve bu plan kötü gibi gözüktü ancak Erceg ve Domercant şut ritmlerini bulduğu zaman rakip takım Jawai’ye yardım getirmekte gecikebilir ve bu da Jawai’nin rakibi ile bire bir kalıp üstünlük kurmasını sağlayabilir. Ne var ki, Jawai her ne kadar isabetli paslar verse de Erceg kadar iyi bir pasör olduğunu söylemek zor. Bu nedenle Galatasaray takımının tepede oynanan ikili oyunlardan sonra Jawai’nin içeriye hızlı bir şekilde devrilmesi gereken planı ilk sıraya alması gerektiğini düşünüyorum.

Jawai ve Erceg, Galatasaray'ın oyun sistemi açısından hayati öneme sahip.

Jawai ve Erceg, Galatasaray’ın oyun sistemi açısından hayati öneme sahip.

Savunma konusunda ise geçen sezonki gibi ” savunmada eksik yakalanmama ” üzerine kurulu sistem devam ediyor ve ikili oyunlarda Fenerbahçe’de de gördüğümüz gibi switch yapılıyor. Özellikle Fenerbahçe karşısında ikili oyun savunması çok büyük bir önem arz ediyor. Zira Obradovic her zaman oyuncularına; perdelerde ilk teması savunmadan beklemeleri gerektiğini söyler. Bu noktada da Jawai’nin ikili oyun savunmasında sıkıntı yaşaması nedeniyle çok dikkatli olması gerekiyor. Aksi bir durumda çok çabuk faul sıkıntısına girebilir.

Diğer yandan Domercant’in takıma dönmesi ile de ona özel olarak hazırlanan perde üstü şut setlerini de Türkiye Kupası maçlarında sıkça izledik. Keza bu hücum seti Markoishvili için de uygulanıyor. Onun takıma katılışı ile de bu set onun üzerinden de oynanacaktır.

Fenerbahçe’de olduğu gibi Galatasaray’da da bir oyuncu dışarıda kalacak. Markoishvili’nin küçük bir sakatlığı vardı ve Türkiye Kupası maçlarında kadroya alınmamıştı bu nedenle Ergin Ataman onu yine kadroya almayabilir riske etmemek adına ve Arroyo – Domercant – Gordon – Erceg – Jawai yabancı rotasyonu ile parkede yer alması çok muhtemel.

Kısacası Galatasaray bu maçı kazanmak için yay gerisinden iyi bir yüzde ile atmalı özellikle Domercant ve Erceg’in yay gerisinden yüzdeli oynaması Galatasaray’ın elini çok rahatlatacaktır ve tabii ki orkestranın başındaki Arroyo’nun oyunu Galatasaray adına hayati bir değere sahip olacaktır.

Leave a Reply