Cumhurbaşkanlığı Kupasında İkinci Randevu

21. Cumhurbaşkanlığı Kupası, Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi şampiyonu Fenerbahçe ile Spor Toto Türkiye Kupası şampiyonu Galatasaray Odeabank arasında, 16 Ekim saat 18.00’de Mersin Servet Tazegül Spor Salonu’nda oynanacak maç ile sahibini bulacak. Bu maç öncesi her iki takıma da kısaca bir göz atalım.

İlk olarak son şampiyon Fenerbahçe’den başlayalım:

Üst üste 8 sezondur şampiyon olan Fenerbahçe, bu sezona da şampiyonluğun en büyük favorisi konumunda giriyor. Geçen seneki şampiyon kadroyu, Roberto Íñiguez yönetiminde korumayı başaran; diğer yandan, Fransız pivot İsabelle Yacoubou‘nun yanına Milli Takımımızda da forma giyen Quanitra Hollingsworth ve Tuğçe Canıtez eklemelerini yapan Fenerbahçe, oturmuş kadrosu, tecrübeli oyuncuları ile kupanın da favorisi durumunda.

Kısa oyuncular özelinde Fenerbahçe’nin Galatasaray’a oranla ağır bastığını görmek zor değil. Bu bağlamda Birsel‘in dümende olduğunu, işin skor yanında da Cappie ve Angel‘ın öne çıktığını söylememiz gerekir.

Cappie Pondexter, Fenerbahçe adına en önemli oyunculardan bir tanesi.

Cappie Pondexter, Fenerbahçe adına en önemli oyunculardan bir tanesi.

Pota altında ise geniş bir oyuncu havuzuna sahip olan Fenerbahçe’de, muhtemelen Verameyenka – Yacoubou – Matovic üçlüsünden biri dışarıda kalacak. Ancak Angel’ın WNBA final serisinden geliyor olması ve final serisi boyunca formsuz bir görüntü çizip, 16/56 gibi düşük bir yüzde ile oynaması yabancı seçimini yeniden düşündürebilir. Diğer yandan Verameyenka – Matovic ikilisi sahada olduğu zaman Fenerbahçe, tamamen şutör bir takım haline bürünüyor. Verameyenka ve Matovic’in yay gerisine açılmasıyla birlikte, özellikle Cappie gibi penetre etmeyi seven oyuncular için gereken alan açılmış oluyor. İşte tam da bu noktada Galatasaray savunması çok dikkatli olmak zorunda.

Isabelle Yacoubou

Isabelle Yacoubou

Bir parantez de yeni transfer Yacoubou için açalım:

Yacoubou’nun güçlü fiziğine göre oldukça atlet ve mücadeleci bir oyuncu olduğunu rahatlıkla görebiliyoruz. Belki Verameyenka gibi iyi bir şutör değil ama pota altında çok iyi bir bitirici. Bu noktada Fenerbahçe’nin önemli bir transfer yaptığını söyleyebiliriz.

 

Şimdi de Galatasaray cephesinde neler olup bittiğine bakalım:

Sezona bütçe küçültmesiyle başlayan Galatasaray Odeabank, en önemli iki yabancı oyuncusu Sancho Lyttle ve Alba Torrens‘i kadroda tutmayı başardı. Bunun yanı sıra, yerli rotasyonundan Şaziye İvegin ile yollarını ayıran Galatasaray, Esra Şencebe‘yi yerli rotasyonuna ekledi.

Yabancı oyuncular konusunda genç ve gelecek vadeden isimlere yönelen Galatasaray, Amerikalı pivot Kelsey Bone‘u kadrosuna kattı. Bone, güçlü fiziği ile dikkat çeken, ribaundlarda üstünlük kuran bir oyuncu ama bu oyuncunun geçen sene o pozisyonda oynayan Ann Wauters gibi akıcı bir hücum yönü olduğunu söylemek zor. Ancak koç Ekrem Memnun‘un bu sene savaşan bir takım yaratma isteğine kesinlikle uyan bir oyuncu olduğunu söylememiz gerekiyor.

Kelsey Bone

Kelsey Bone

Diğer yandan Galatasaray’ın skorer eksikliği de geçen yıl ligde sayı kralı olan Shavonte Zellous ile giderildi. Özellikle yay gerisinden yüksek yüzde ile atan Zellous, skorer oyuncu eksikliği çeken sarı kırmızılılar için oldukça önemli bir transfer.

Son olarak Sancho Lyttle‘ın sakatlığının uzun sürmesi nedeniyle Vanessa Ble‘yi kadroya kattı Galatasaray takımı. Kuşkusuz Sancho’nun oynayamayacak olması Galatasaray’ı negatif yönde etkileyecektir. Bu da takımın, orta mesafe şutlarda ve ribaundlarda Sancho’nun çok kıymetli  katkılarından yoksun kalması anlamına gelecektir.

Gelelim Galatasaray için anahtar oyunculara:

Pota altında Nevriye Yılmaz‘ın varlığı Galatasaray için çok önemli. Her ne kadar ilerleyen yaşı ve geçirdiği sakatlıkların etkisiyle eskisi kadar iyi ayak oyunlarına sahip olmasa da onun alçak post oyunları ve orta mesafe şutları, Galatasaray için hayati değere sahip olacak. Bu bağlamda guard pozisyonundaki Işıl‘ın iyi bir oyun yönetimi yapması gerekiyor. Geçmiş yıllarda hep üst düzey yabancı oyuncuların backup‘ı olarak ( Epiphanny Prince ve Lindsay Whalen ) takımda bulunan Işıl, bu sene takımın birinci guardı olarak sorumluluk alacak ve haliyle üstüne binen yük de bu sene bir hayli fazla olacak.

Galatasaray koçu Ekrem Memnun.

Galatasaray koçu Ekrem Memnun.

Öte yandan Alba Torrens de maçın kilit oyuncuların biri olmaya aday. 2-3-4 numaralı pozisyonlarda oynayabilen nadir oyunculardan olan Torrens, bu yaz İspanya’nın Avrupa Şampiyonu olmasında çok büyük rol oynadı. Bu maçta da Ekrem Memnun’un en çok güvendiği isimlerden biri olacaktır.

Kısacası Galatasaray maçı kazanmak istiyorsa, savaşmanın yanında, kısıtlı sayıdaki yetenekli oyuncusundan maksimum seviyede verim almak zorunda. Bunun için de Işıl – Esra ikilisinin takımı iyi yönetmesi gerekiyor.

Roberto Íñiguez

Leave a Reply