Euroleague’in Yeni Yüzü: Dinamo Sassari

dinamo

İtalyan devi Siena’nın borçları sebebi ile dördüncü lige kadar düşürülmesi lig yarı finalisti Dinamo Sassari’nin önünü açtı ve gelecek sezon Euroleague’de Siena’dan boşalacak koltuğu Dinamo Sassari dolduracak. Geçtiğimiz sezon İtalya Kupası’nı müzesine götürmesinin yanı sıra Eurocup Top16 Grubu’nda temsilcimiz Ted Ankara Kolejliler’le aynı grupta yer alan Sassari’ye kısaca bir göz atalım.

Sassari, Sardinya Adası’nın yakınlarında yer alan küçük bir şehir. İtalyanlar için tarihi ve turistik yerleri ile ünlü olan Sassari 130 bin kişilik bir nüfusa sahip. Bu küçük şehrin temsilcisi olan Dinamo Sassari basketbol takımı ise 1960 yılında kurulmuş ve takım 2010’dan bu yana İtalya Birinci Ligi’nde mücadele etmekte. Takımın antrenörlüğünü ise 2009 yılından bu yana Romeo Sacchetti yapıyor. 1998 yılında başlayan antrenörlük kariyeri boyunca İtalya dışına çıkmayan Sacchetti’nin 2012 yılında yılın koçu ödülüne layık görüldüğünü belirtelim.

Geçen sezon Ted Kolejliler ile iki defa karşılaşan Sassari’nin bütçesi ise çok kısıtlı. Geçtiğimiz sezon Ted Ankara Kolejliler’i çalıştıran Ercüment Sunter bir röportajında Dinamo Sassari Genel Menajeri ile konuştuklarını şöyle aktarıyor:

” Seyircilerden kulübümüzün elde ettiği gelir 1 milyon 300 bin euro. Biletlerden elde ettiğimiz bu gelir, bizim bütçemizi aşıyor. Kulübümüzde bilet satış departmanı var.” 

Özetle; Dinamo Sassari kulübü sahip olduğu düşük bütçeyi doğru yönlendiriyor. En önemlisi ise taraftarlarını salona çekebiliyorlar ve onlarla birlik olabiliyorlar. Geçtiğimiz sezon iyi bir kimya yakalayan Sacchetti taraftar desteğini de arkasına alarak Sassari’ye iyi bir sezon yaşattı. Takımın öne çıkan oyuncusu ise 2.03 boyundaki 4 numara Caleb Green oldu. Pozisyon bilgisi yüksek, hem pota altından hem de dışarıdan iyi bir bitirici olan Green, rakip takımları sıkıntıya sokan bir oyuncuydu. Çünkü dış şutu olması eşleşme problemi yaratıyordu ve bu durum Green’e ciddi bir avantaj sağlıyordu. Bunun yanında uzun bir pasör olduğunu söyleyebiliriz. 1.4 asist ortalaması bunu gösteriyor. Burada kilit nokta; pasör olması sayesinde diğer takım arkadaşları için iyi bir opsiyon yaratması ve saha içi yerleşimi iyi uygulaması. Caleb Green’in yardımcıları ise Travis ve Drake Diener ikilisi oldu. Kuzen olan Diener’lardan Travis Diener oyun kurucu, Drake Diener ise şutör guard yani 2 numarada görev alıyor. Özellikle Travis Diener’ın sezonu 5.9’luk asist ortalaması ile tamamlaması dikkat çeken bir nokta. Drake Diener ise takımın skor gücünü üstlenmişti. Özellikle Eurocup’ta Chalon deplasmanında 23 sayı atarken 4/4 üçlük ile oynamış ve çok iyi bir maç çıkarmıştı.

Caleb Green (solda), Ülkemizde de forma giymiş olan Marques Green. (sağda)

Caleb Green (solda), Ülkemizde de forma giymiş olan Marques Green. (sağda)

Sezon bitimi ile Caleb Green’in Malaga yolunu tutması ve Diener’ların takımdan ayrılışı Sassari’yi yeni oyuncu arayışlarına itti. Travis Diener yerine David Logan, Drake Diener yerine de Edgar Sosa’yı kadroya katan Sassari, Caleb Green’in boşluğunu da Bosnalı uzun forvet Miroslav Tadic ile gidermeye çalışacak. Öte yandan pivot Olaseni Lawal, kısa forvet Rakim Sanders, forvet Jeff Brooks ve guard Jerome Dyson İtalyan ekibinin diğer transferleri oldu. Şimdi kısaca bu isimleri tanıyalım.

David Logan

31 yaşındaki deneyimli oyun kurucu sezonu Alba Berlin’de tamamladı. Maccabi Tel Aviv ve Panathinaikos gibi önemli Euroleague takımlarında oynaması Sassari’ye bir avantaj getirecektir. Özellikle Logan’ın oyunda olduğu bölümlerde temponun artacağını söylemek zor değil. Ancak Logan’ın biraz daha paylaşımcı bir görüntüde olması gerekiyor. Sezonu 2.5 asist ortalaması ile bitirdi ve aldığı 25.4 dakika süresi ile asist oranı daha yukarıda olabilirdi. Logan’ın sezonu da 10.3 verimlilik puanı ile bitirdiğini hatırlatalım.

Edgar Sosa

Kuşkusuz bu sezon dikkatle takip edilmesi gereken oyuncu grubundan. 1989 doğumlu Dominikli guard geçtiğimiz sezonu Alman Ekipleri’nden Ratiopharm Ulm’de tamamladı. Şut mekaniğini iyi kuran ve topu elinden hızlı çıkaran bir oyuncu Sosa. Tempo ayarı yapabilen bir oyuncu ve hızını karşısındaki savunmacıya göre ayarlayabiliyor. Bu çok önemli çünkü bu sayede penetre kanallarını iyi kullanıp savunmacısını ekarte edebiliyor. Kısacası Sosa doku uyuşmazlığı yaşamaz ve Euroleague sertliğine cevap verebilirse Sassari için önemli bir güç çarpanı olabilir.

Miroslav Todic

Sezonu İtalya’da, Enel Brindisi forması ile tamamlayan 2.05 boyundaki uzun forvet Todic, tempolu oyuna yatkın bir isim olarak karşımıza çıkıyor. Genellikle ikili oyunlardan sonra içeri devrilip, pozisyonları smaçla bitirme eğilimi yüksek bir oyuncu. Öte yandan yüzü dönük oyunu da var ve burada fake ve dribbling kombinasyonu uygulayabiliyor. 3 sayı çizgisinin gerisinden çok yüzdeli atmasa da burada gelişebilir. Bu alanda %27.5 lik bir başarısı var.

Olaseni Lawal

Geçtiğimiz sezonu Astana’da geçiren 2.08 boyundaki pivot Olaseni Lawal, Sassari’nin uzun rotasyonunda önemli bir atletizm gücü olacak. Pota altndan çok etkili bir uzun olan Lawal, potadan uzaklaştıkça verimi düşen bir uzun. Çünkü iyi bir çember altı bitiricisi. Öte yandan ribaund konusunda da çok başarılı bir isim. Geçtiğimiz sezonu 7.4 ribaund ortalaması ile tamamladı ve bu ortalamanın 3.1’lik kısmını hücum ribaundları oluşturuyor. Yani çok iyi bir hücum ribaundu kovalayacısı. Sezonu 14.2 verimlilik puanı ile kapatan Lawal’ın performansı, Sassari oyun kurucularının performansı ile bağlantılı olacak.

Jerome Dyson

1.91 boyundaki guard sezonu Enel Brindisi’de tamamladı. Miroslav Todic ile takım arkadaşı olan Jerome Dyson hızlı ve atletik bir oyuncu. Açık alanda çok etkili olan ve potaya atak yapabilen bir oyuncu. Bununla beraber ikili oyunlarda ‘split screen’ dediğimiz iki oyuncunun arasından perdeyi yararak geçebiliyor. Burada hız ayarını iyi yapıyor ve rakip savunmanın dengesini iyi bozuyor. Sezonu 15.9 etkinlik puanı ile bitiren Dyson’ın göze çarpan istatistiği ise ribaund. 3.7 ribaund ortalaması var ve bu 3.1’lik asist ortlamasından fazla. Bir guard’a göre çok iyi bir ortalama ve bu, onun atletizmi ile doğru orantılı. Kısacası performansını merakla beklediğimiz bir başka oyuncu da Jerome Dyson olacak. Jerome Dyson’ın geçtiğimiz sezondan görüntüleri için:

Jeff Brooks

2.03 boyundaki uzun forvet sezonu İtalya’da Juve Caserta’da tamamladı. Jeff Brooks atletik bir oyuncu. En önemli silahı ise sırtı dönük oyunu olması. Burada ayaklarını iyi kullanıyor ve genellikle sol omzunun üstünden dönerek pozisyonları bitirme eğilimine sahip. Öte yandan yay civarında topu, yüzü potaya dönük aldığı zaman dribbling özelliğini kullanabiliyor. Burada da vücudunu iyi kullandığını görüyoruz. Burada bir başka silahı da orta mesafe şut. Yani Jeff Brooks’un hücum envanterinde orta mesafe atışları var. Yay gerisinden çok şut kullanmasa da burada da bir tehdidi olduğunu söyleyelim. Sezonu 14.4 sayı ortalaması ile tamamlamasına karşın 17.1’lik verimlilik puanı göze çarpıyor. Yani oyununu sadece skor üzerine şekillendirmeyen, aynı zamanda diğer alanlara da katkı yapan bir oyuncu. Özetle; Jeff Brooks Sassari hücumlarına çeşitlilik katarken savunmada da caydırıcı olmaya çalışacak.

Rakim Sanders

1.93 boyundaki kısa forvet geçen sezonu Alman Ekibi Brose Baskes Bamberg’te tamamladı. Bamberg şut atmaktan çekinmeyen bir takımdı ve iç sahada tempoyu yapmayı seviyorlardı. Rakim Sanders da bu makinenin çarklarından biriydi. Rakim Sanders güçlü bir fiziğe sahip. Vücudunun üst tarafı kalın ve aynı zamanda atlet bir oyuncu. İyi bir dış şutu var ama geçen sezon Bamberg’te bu özelliğine çok bağlı kaldı ve ortalaması biraz düştü, %29.6. Ribaund ortalamasına baktığımız zaman ise 3.7’lik bir ortalama görüyoruz ve boyuna göre bu iyi bir oran. Sanders için negatif noktalardan biri serbest atış yüzdesi. Burada %47.4 gibi çok kötü bir yüzdeye sahip. Özetle; Sanders savunmada rakip skorerin etkinliğini azaltır ve hücumda ceza atışlarını yapabilirse Sassari’ye ciddi bir katkı sağlar.

Sonuç

Dinamo Sassari’nin önümüzdeki sezon için gerçekleştirdiği transferlere kısaca göz atmaya çalıştık. Euroleague arenasına ilk kez çıkacak olan Sassari yüksek tempo basketbolunu benimseyecek gibi duruyor. Anadolu Efes ile aynı grupta yer alan Sassari’nin neler yapacağını merakla bekliyoruz. Sassari’nin bir transfer gerçekleşmediği sürece önümüzdeki sezon kadrosu şu şekilde:

Sassari

Leave a Reply