1397401100

Erkeklerde olduğu gibi Kadınlar Basketbolu’nun da kulüpler bazındaki en büyük organizasyon Euroleague Final Four’u bu sezon Rusya’nın Ekaterinburg şehrinde gerçekleştirildi ve yarı finalde Ekaterinburg’u eleyerek turnuvanın sürprizini gerçekleştiren ve özgüven kazanan Galatasaray Odeabank, Türk finalinde Fenerbahçe’yi 69-58 yenerek Avrupa Şampiyonluğunu elde etti, Fenerbahçe ise geçen sezonki gibi ikinci oldu.

Galatasaray maça 2-3 zone savunma ve aynı zamanda adam adama dönen değişmeli bir alan savunması ile başladı. 2-3 alan savunmasıyla beraber Fenerbahçe uzunu Yacoubou’ya 4 numaradan yardım getirdi ve ilk çeyrekte Fenerbahçe’yi tamamen düzen dışına çıkardı. Hücumda ise tepede Işıl – Bone ikilisi arasında oynanan ikili oyunlardan sonra topu iyi çeviren ve sürekli boş atışı kovalayan bir Galatasaray vardı. Özellikle Sancho Lyttle ve Shavonte Zellous’un orta mesafe şutlarındaki başarısı Galatasaray’ın skorda öne fırlamasında büyük rol oynadı. İkinci çeyrekte ise Fenerbahçe, Bibrzycka’nın yay gerisinden bulduğu atışlar ile oyun içerisinde kalmaya çalıştı. Galatasaray ise alan savunmasının handikapı olan havuz ribaundlarını toplamakta sıkıntı çekti. Ancak maç genelinde ribaund bakımından rakibine 37-28 üstünlük kuran bir Galatasaray vardı. Keza asist hanesinde 17-11 lik Galatasaray üstünlüğünü görmek mümkün. Bu 17 asistin 14’ü ise Işıl + Alba ikilisinden geldi. Uzun oyuncuların performansının kısalara bağlı olduğu bir anda böyle bir istatistik tutturan ikili takımın şampiyonluğunda etkin bir rol üstlendi. Maçın üçüncü ve dördüncü çeyreği karşılıklı sayılara sahne oldu ama Ekrem Memnun, fark Galatasaray lehine iki sayıyken takımın kilit oyuncularından Alba Torrens’i kenara alıp, maç boyunca hiç süre almamış olan Şebnem Kimyacıoğlu’nu sahaya sürdü ve Şebnem’in yay gerisinden bulduğu iki 3 sayılık basket maçı Galatasaray’a getiren en önemli hamleydi. Burada Ekrem Memnun bir kez daha coaching yönünden öne çıktı ve takımına olumlu yönden etki etmeyi başardı.

Galatasaray’ın bütçesinden kat kat yüksek bir bütçe ile kurulan Fenerbahçe takımının geçen sene Ekaterinburg’a, bu sene de ezeli rakibi Galatasaray’a finalde kaybedişi dramatik oldu. Kuşkusuz oyuncu kalitesi olarak Galatasaray’ın birkaç gömlek üstünde olan Fenerbahçe’de koç Iniguez’in takıma olumlu katkısının kısıtlı olması Fenerbahçe’yi mağlubiyete iten en önemli etmen. Çünkü bu sezon Fenerbahçe – Galatasaray maçlarının neredeyse hepsinde Ekrem Memnun coaching olarak Iniguez’e ağır bastı. Bu nedenle Fenerbahçe’nin koç sorununu çözüp tekrar bu seviyelere geleceğini görmek zor değil.

Şubenin içinde yaşanan mali sıkıntılar, kısıtlı bir rotasyon ile bütün bir sezon mücadele etmek… Birçok takım bu sorunların arasında boğulup, sezonun yarısında benzinini bitiriyor ama Ekrem Memnun gibi bir antrenöre sahipseniz bu pek mümkün değil. Takımını her maç için galibiyete inandıran ve liderliğini kabul ettirmiş bir koç Ekrem Memnun. Kısıtlı rotasyonda kullandığı her oyuncusundan maksimumu alması onu Kadın Basketbolu’nda en iyiler arasına sokuyor. Önce Türkiye Kupası ardından da Euroleague Şampiyonluğu. Sırada 8 yıldır hasret duyulan lig şampiyonluğu var…

Leave a Reply