Galatasaray, Real Madrid’e Teslim Oldu

Galatasaray Liv Hospital, Euroleague Top 16 turunun 9.haftasında sahasında konuk ettiği Real Madrid’e 85-74 mağlup oldu.

 

Real Madrid takımının kısa rotasyonunda görece olarak bir daralma olsa da sahip oldukları oyuncuların pozisyon geçişlerini iyi yapması onların bu handikapını örtebiliyor. Galatasaray’da ise uzun süredir vurgulamış olduğumuz uzun oyuncu katkısının kısalara endeksli olması CSKA, Maccabi ve Real Madrid gibi güçlü rakiplere karşı aynı filmi tekrar gösteriyor.

 

Galatasaray maça hücumda istediklerini yapmaktan uzak bir şekilde başladı. Çünkü Real Madrid savunması Galatasaray’ın hücumda yapmaya çalıştığı her hamleye karşı önlemini çok iyi bir şekilde aldı. Switch ve yardım savunmalarını başarılı şekilde uygulamaları Galatasaray’ı çok fazla zorladı. Özellikle Galatasaray’ın tepede oynadığı 1-5 pick and roll’lerinden sonra uzun 3 numara ile 5 numara, adam değiştiler ve Galatasaray’ı şaşırtmayı başarıp, Galatasaray kısalarının potaya gitmesini engellemeye çalıştılar. Galatasaray’ın bu değişmeli savunmayı deldiği nadir anlardan biri de Domercant’in üçlüğü ile sonlanan bir hücumdu;

Domercant 3

Burada Arroyo – Macvan arasında oynanan bir ikili oyun var. Screen’den sonra Arroyo sağ tarafa doğru dribbling ediyor. Aynı zamanda Macvan da aynı yöne doğru hareketleniyor ve Hairston’ın adamı ile bir switch yapmak istiyorlar ama Carlos potaya gidiyor ve dışarı pas çıkartıyor ve Domercant’ten 3 sayılık hücum.

 

Bu pozisyonun ardından Laso, Bourousis – Slaughter değişikliği yaparak çift 4 numaraya döndü. Çünkü Arroyo’nun yavaş yavaş devreye girdiği, ikili oyunların etkili olmaya başladığı bir anda Bourousis’in handikapını görerek hemen Slaughter hamlesini yaparak önlemi alırken hücumda da etkili oldular. Slaughter’ın oyunda olduğu anlardan iki hücum oyunu şu şekilde;

Slaughter

Llull – Slaughter ikili oyununu izliyoruz. Screen’den sonra savunmadaki kısa oyuncu ve Bonsu, Llull’e ikili sıkıştırma yapmayı tercih ediyorlar ama başarılı olamadıkları için Slaughter’a inen top sayı ile sonuçlanıyor. Aynı zamanda sol dipteki 4 numaraya da ekstra pas açısı var. Hem Llull hem de Slaughter tarafından.

Bourosis 3

Bir üstteki hücum ile benzer pozisyon ve Galatasaray takımı yine iyi show-up yapamıyor. Bu sefer ekstra pas köşeye çıkıyor ve Bourousis yay gerisinden sayıyı yapıyor.

 

Galatasaray’ın yardım ve rotasyon savunmasındaki başarısızlığı pahalıya mal oldu. Örneğin; yukarıdaki iki pozisyonda da kısaya ikili sıkıştırma uygulanıyor ancak bunu iyi yapamadığınız zaman çok kolay delinirsiniz. Özellikle Real Madrid’in kısaları Llull ve Rodriguez ikilisinin pas açılarını kapatamadığınız zaman ortaya kötü sonuçlar çıkabiliyor.

 

Real Madrid’in çok iyi yaptığı bir başka hücum oyunu da baseline üzerinden yapılan cross-screen’ler oldu. Özellikle Rudy Fernandez’in kullanıldığı bu oyuna bir göz atalım;

Rudy, baseline screen, lay-up

Bu oyunun kilit noktası ise topu alan oyuncunun hareketli olarak bunu alıp, potaya öyle gitmesi. Galatasaray’ın boyalı alan savunmasının yetersizliği de düşünülünce Fernandez için çok kolay bir sayı oluyor.

 

Maç boyunca baseline tarafından oldukça fazla cross-screen uygulayan Real Madrid, yukarıdaki hücumun yanı sıra Mirotic’i de dip köşeye çıkartıp ya low-post’ta ya da yay gerisinden şut opsiyonlarını kullanıyorlar. Bu bağlamda Mirotic’in bitirdiği bir hücum şu şekilde;

Mirotic, 3 pt from the corner

Burada değinilmesi gereken bir nokta da Galatasaray’ın savunmadaki adam değişimini iyi yapamaması. Yukarıda da yazdığım üzere maç genelinde bunu çok hatalı bir şekilde yaptığını birçok pozisyon üzerinden görebiliriz.

 

Özetle Galatasaray takımı bu tarz maçlarda hep aynı problemler ile karşılaşıyor. CSKA maçında kötü yapılan uzun savunması Krstic’in çok iyi oynamasına sebebiyet verirken, bugün de aynı şeyi Bourousis için söyleyebiliriz. Bu seviyede maç kazanmak için iyi savunma yapmanın yanı sıra bire bir özellikleri iyi olan, insiyatif alan fazladan bir oyuncunuz olmalı. Yoksa bütün yük kısa oyuncuların ve bilhassa da Arroyo’nun üzerine kalınca hep aynı senaryoya şahit olunur.

Leave a Reply