Geçtiğimiz sezonu küme düşme hattının iki sıra üstünde tamamlayarak kötü bir sezon geçiren Türk Telekom, önümüzdeki sezona önemli transferler yaparak giriyor. Geçtiğimiz sezona göre bütçesini iki kat arttıran Ankara ekibinde hedef 3 yıl içinde Final Four oynamak.

Josip Vrankovic, Türk Telekom'u Euroleague arenasına taşımaya çalışacak.

Josip Vrankovic, Türk Telekom’u Euroleague arenasına taşımaya çalışacak.

Antrenörlük görevine 2010 Dünya Basketbol Şampiyonası’nda Hırvatistan Milli Takımı’nın koçluğunu yapan Josip Vrankovic’i getiren Türk Telekom’un önümüzdeki sezon mücadele edeceği kadrosu şu şekilde:

Kerem Tunçeri – Ramel Bradley – Can Akın – Fırat Töz

Murat Kaya – Polat Kaya – Pertev Öngüner

Joshua Shipp – Okan Bastancı

Ümit Sonkol – Luka Bogdanovic

Hüseyin Beşok – Luksa Andric – Cemal Nalga

Artan bütçe ile transfer piyasasına hızlı giren Telekom, Kerem Tunçeri – Can Akın – Ümit Sonkol – Hüseyin Beşok gibi iyi yerli oyuncuları kadrosuna katarak önümüzdeki sezon için ilk hamlelerini yapmış oldu. Bu transferleri de Murat Kaya – Fırat Töz – Cemal Nalga üçlüsü izledi ve yerli rotasyonunun iskeleti ortaya çıkmış oldu.

Yabancı oyuncu seçiminde ise özellikle guard pozisyonu için ilk olarak geçtiğimiz sezonu Spartak St. Petersburg’da geçiren Zack Wright ile ilgilenen Telekom, Ramel Bradley’de tercih kıldı. Oyuncu profillerine baktığımız zaman Zack Wright, Ramel Bradley’e göre daha komple bir oyuncu. Özellikle bir guarda göre çok fazla ribaund topluyor. Eurobasket 2013’te Bosna takımı adına oynayan Wright’ın ribaund ortalaması 7,2. Keza asist yönünden de Bradley’e göre daha aktif rol oynuyor. Tek sıkıntısı kendi şutunu yaratamaması ancak savunmada topa baskı yapması sebebiyle rakiplerinden oldukça fazla top çalan bir oyuncu. Sonuç olarak Wright hamlesinin Bradley’e göre daha mantıklı olacağını düşünüyordum ancak Bradley de geçen sene İsrail Ligi’nde iyi bir sezon geçirdi. Onun sahada olduğu anlarda Telekom adına yüksek tempolu bir oyun tercih edecektir Vrankovic.

Koç Josip Vrankovic ve oyuncuların imza töreni.

Koç Josip Vrankovic ve oyuncuların imza töreni.

Diğer yandan Kerem Tunçeri’nin oyunda olduğu anlarda daha kontrollü ve temponun düşük olduğu ancak set temposunun yükseldiği bir oyun anlayışı benimsenebilir. Bu kadro şablonuyla set temposunun yüksek olması doğru bir tercih olarak gözüküyor. Çünkü eldeki 5 numaraların özellikleri buna uygun. Hüseyin Beşok’un çok fazla süre almayacağını göz önüne aldığımız zaman takımın birinci pivotu Luksa Andric olacaktır. Galatasaray döneminde Tutku ile mükemmel bir ikili olan Andric’in benzer bir uyumu Kerem Tunçeri ile yakalaması gerekiyor. Bu iki oyuncu ile birlikte Ümit Sonkol ve Luka Bogdanovic de aynı anda sahada olursa ikili oyunların çok rahatlayacağını görebiliriz. Çünkü Bogdanovic gibi sabit bir dış şutöre ve Ümit Sonkol gibi hem içeriden hem de yay gerisinden etkili olan oyuncularla hücum opsiyonları genişleyecektir.

Özellikle Bogdanovic Telekom’un en önemli yabancı transferi olarak duruyor. Hem 3 hem de 4 numaraları pozisyonları oynayabilmesi Telekom adına haneye yazılacak bir artı. Oturmuş bir oyun sistemi içerisinde Bogdanovic önemli bir parça olacaktır. Ancak 4 numarada oynadığı zamanlarda ribaund konusunda sıkıntı yaşanması muhtemel. Andric ve Cemal’in de ribaund konusunda çok başarılı olmadığı düşünüldüğünde genel olarak ribaund sıkıntısı çekilebilir.

Luka Bogdanovic geçtiğimiz sezon Cajasol Sevilla'da forma giydi.

Luka Bogdanovic geçtiğimiz sezon Cajasol Sevilla’da forma giydi.

Bir diğer handikap da uzun oyuncuların boyalı alan savunmasında yaşayacakları zafiyet olarak duruyor. Hem Andric hem de Cemal sert oyuncular olmadığı için iyi ayak oyunlarına sahip olan sert uzunların arkasında durmaları pek kolay değil. Keza bu oyuncular çok çabuk faul problemine de girme potansiyeline sahip. Bu noktada hızlı olmak önemli. Savunmada kaymaları ve yardımları doğru zamanda getirmek bu handikapları minimize edebilir.

Türk Telekom, TSYD Turnuvası'nı ikinci sırada tamamladı.

Türk Telekom, TSYD Turnuvası’nı ikinci sırada tamamladı.

Son olarak geçtiğimiz sezonlara oranla daha iyi bir Telekom izleyeceğimizi düşünüyorum. Koç Vrankovic’in daha önce Hırvatistan Milli Takımı, ardından da Cibona Zagreb’ten kovulması negatif olarak gözükebilir ancak Türk Telekom, onun koçluk performansını ortaya koyması açısından doğru yer olabilir. Bu birliktelik hem Telekom hem de Vrankovic açısından olumlu olacak mı bunu zaman gösterecek…

Leave a Reply