sanikidze

PROFİL

Kariyerine 2003 yılında Fransa’nın Dijon takımında başlayan Gürcü oyuncu burada üç sezon geçirdi ve 2004 yılında girdiği draftlarda Atlanta Hawks tarafından ikinci tur 42. sırada seçilme başarısı gösterdi. 12 yıllık kariyeri boyunca NBA’de oynamayı hiç tercih etmeyen Sanikidze 2009 yılına kadar Estudiantes, Tiflis ve Tartu Rock takımlarında oynadı. Birer senelik maceraların ardından İtalya’nın Benetton takımında üç sezon geçiren Sanikidze buradaki performansı ile kendini Siena’da buldu. Kendisi ile aynı pozisyonda oynayan Kristjan Kangur ile beraber iyi sezon geçiren Sanikidze bir sonraki sezon kendini İspanya’nın önemli takımlarından Zaragoza’da buldu. Bir yıllık Zaragoza serüveninde Eurocup’ta oynama başarısı gösteren oyuncu tıpkı Siena’da olduğu gibi istikrarlı bir performans gösterdi ve Unics Kazan’ın yolunu tuttu. Unics’teki kariyerinde omzundan ciddi bir sakatlık geçirmiş ve sezonun ikinci yarısının büyük bir bölümünü kaçırarak sezonu kapatmıştı. Bununla beraber Zaragoza’da 22 dakika ortalama ile oynarken Kazan’da bu sürenin 10 dakika civarlarına düşmesinde Kostas Kaimakoglou gibi elit bir 4 numaranın etkisi de oldukça fazlaydı.

ANALİZ

2.03’lük Viktor Sanikidze bir beyaz oyuncuya göre çok atlet bir oyuncu. Aynı zamanda ayakları hızlı bir oyuncu olan Sanikidze’nin yay gerisinden de tehdidi olduğunu söylemek mümkün. Ancak bu tehdidini çok fazla kullanmıyor yani TED Kolejliler’in 4 numara pozisyonunda üç yıl görev yapan Vanja Plisnic ile karşılaştırdığımızda, Vanja’nın yay gerisinden daha fazla tehdit oluşturduğunu söyleyebilirim. Sanikidze’nin oyunu topsuz oyun üzerinden şekilleniyor diyebiliriz. Çembere dikine ve köşelerden yaptığı topsuz katlar ile alley-oop pozisyonları yaratabiliyor. Bununla beraber yay gerisinde topu aldığı zaman, özellikle de hand-off pozisyonlarında çok hızlı şekilde yüzünü potaya dönüp atak yapabiliyor. Kısacası çok fazla hareket eden bir oyuncu diyebiliriz Sanikidze için. Yine Vanja Plisnic ile karşılaştırma yaparak gidersek; Vanja’ya oranla çok daha hızlı ve atik bir oyuncu Sanikidze.

Viktor Sanikidze’nin hücum repertuarını anlama adına önemli bir video. Yukarıda bahsettiğimiz gibi Sanikidze yay gerisinde topla buluştuğunda çembere gitme eğiliminde olan bir oyuncu. Burada topla buluştuğu an ilk yaptığı şey; topu ve ayaklarını ters tarafa doğru çekip rakibi aldatıyor ve topu diğer tarafa doğru vurarak penetre ediyor. Hızını ve patlayıcılığını bu alanda kullandığını söyleyebiliriz. Bununla beraber Vanja Plisnic gibi yay gerisinden fazla tercih yapmasa da saha içi yerleşimin iyi yapıldığı bir hücumda ceza şutunu sokabilecek bir oyuncu olduğunu da belirtelim. Bu noktada yay gerisindeki etkinliğini bir parça daha artırabilirse TED için çok daha değerli bir parça haline gelecektir.

Sanikidze için vurgulamamız gereken olumsuz yönler ise pasörlüğü ve savunmada adımlarını zaman zaman iyi ayarlayamaması. Pasörlük konusunda yine Vanja Plisnic’e oranla biraz geride. Golubovic’in kariyer sezonunu geçirdiği TED Kolejliler’de Vanja’nın high-low oyunlarında Golubovic’e indirdiği toplar; Golubovic’in performansının iyi olmasında önemli etkenlerden biriydi. Ayaklarını ayarlayamama konusunda ise verebileceğimiz en iyi örnek de 2012 – 2013 sezonunda Abdi İpekçi’de oynanan Beşiktaş – Siena maçı.

Tutku Açık’ın bire birini görüyoruz. Sanikidze’nin stence denilen savunma duruşunun iyi olmadığını tespit etmek zor değil. Burada Tutku, Sanikidze’yi aldatma adına herhangi bir hareket yapmazken Sanikidze’nin mesafe tayinini yapamaası Siena’nın maçı kaybetmesine mâl oluyor. Sanikidze’nin zaman zaman bu tür ayarlamaları yapamadığı için rakiplerine geçildiğini söyleyelim ancak ayaklarının hızlı olması sebebiyle tekrar rakibine yetişebiliyor fakat bu handikapını antrenörlerinin video analiz desteği ile giderebileceğini düşünüyorum. Özetle; TED Kolejliler elindeki bütçe doğrultusunda şu ana kadar soru işaretleri bulunan Marko Tomas haricinde doğru tercihler yapmış gibi gözüküyor. Özellikle Elegar ve Sanikidze ile birlikte atletizmi yüksek iki önemli uzun oyuncuyu kadrolarına katmış durumdalar. Sağlıklı bir Marko Tomas ve oyun kurucu özellikleri de bulunan Martynas Gecevicius gibi iyi şutörlerin de varlığıyla saha iyi yerleşimi iyi yapmaları daha da önem kazanmış durumda. Yapacakları oyun kurucu hamlesi onlar adına belirleyici olacak. Alınan oyuncuların evsafına baktığımızde gelecek oyun kurucunun delici meziyetlere sahip olması önemli bir güç çarpanı olacaktır.

Leave a Reply