Belçika’da Mercedes’ten Duble , Lotus Podyumda

4 haftalık aradan sonra sezonun 11.yarışı Belçika’nın efsanevi Spa-Franchorchamps pistinde yapıldı. 7 kilometre ile takvimdeki en uzun pist olan Spa’da 44 turluk yarışın sonunda Mercedes pilotları Lewis Hamilton ve Nico Rosberg sırasıyla bir ve ikinci sıraları paylaştılar. Pole’den başlayan Lewis Hamilton ve hemen arkasındaki takım arkadaşı yarışı başladıkları gibi bitirdiler. Son tura kadar üçüncü sırada bulunan Vettel ise lastik patlatınca podyumu arkasındaki Grosjean’a bıraktı. Büyük şanssızlık sonucunda Vettel 12. Sırada yarışı puansız kapattı.

pod

Herhangi bir kazanın yaşanmadığı nadir yarışlardan biriydi Spa pistinde. Normal şartlarda 44 tur üzerinden koşulan yarış ilk formasyon turundan sonra start verilmek üzereyken Hulkenberg’in elini kaldırması üzerine ikinci bir formasyon turu atıldı. Bu nedenle yarış bir tur kısaldı. Güç ünitesinde sorun yaşayan Hulkenberg’in yarışı başlamadan bitti. Kalan araçlar ile beraber start verildi. Hamilton liderliğini korurken Nico Rosberg patinajda kaldı ve ilk virajı döndüğünde 5.sıradaydı. Müthiş kalkan Ricciardo ve Perez ilk virajda Rosberg’i geçti. Eau Rouge’a gelirken Hamilton’ın arkasında yapışan Perez, Kemmel düzlüğünün sonunda Hamilton’a atak yapmaya çalıştı fakat başarısız oldu. Yarışa bir aracından yoksun başlayan Force India için umut verici dakikalardı. Fakat daha sonra Meksikalı pilot Mercedes’in hızına yetişemeyip koptu. Birkaç tur Perez ikinci sırada, Ricciardo üçüncü sırada ve Rosberg dördüncü sırada döndüler. Sıralama turlarının son bölümünde hata yapan Vettel 9.sırada start alıp beşinciliğe yerleşti.

start

Start’ta Perez ve Ricciardo’ya geçilen Nico Rosberg

8.turda Perez’e yaklaşan Ricciardo atak yapmak yerine stratejik davranıp pite geldi ve sert lastiğe geçti. Bir sonraki tur Perez pite gelerek yeni set yumuşak lastiğe geçti fakat Ricciardo’nun arkasında döndü. Ancak 3 tur sonra yumuşak lastik avantajıyla Perez tekrar Ricciardo’yu geçmeyi başardı. Rosberg ise bu tura kadar pite girmeyip başlangıç lastiğiyle 3 tur fazla attı. Bunun da karşılığını pit çıkışında bu iki pilotu da geride bırakarak aldı. Mercedes’in doğru pit-stop taktiği onlara dubleyi getirdi.

Lotus pilotu Grosjean gerilerden başlamasına rağmen iyi bir start aldı ve iyi sürüşüyle yükselişe geçti. İlk pit stop’lardan sonra yumuşak lastikte kalan Fransız pilot 18.turda Ricciardo’yu, 20.turda da Perez’i geçerek üçüncü sıraya yerleşti.

eau rouge

İlk turda Eau Rouge’a yaklaşırken

1 tur sonra Ricciardo elektronik bir sorundan ötürü aracı start finiş düzlüğünde kenara çekmek zorunda kaldı. Yarışın gidişatı için büyük bir tehlike oluşturmasa da sanal güvenlik aracı uygulamasına başvuruldu. Pist üzerinde güvenlik aracı olmamasına rağmen pilotlar verilen hedef sürenin üstüne çıkmaması gerekiyordu. Bu periyotta Nico Rosberg, Hamilton ile farkı 2 saniyeye kadar indirdi. Lewis Hamilton takıma Rosberg’in hedef süre kuralını ihlal ettiğini ve bu sayede farkı kapattığını takıma şikayet etti. Fakat Mercedes kampı Nico’nun turlarının kurallar dahilinde olduğunu söyledi. Bundan sonra finişe kadar ikili arasındaki fark kapanmadı.

İlk pit stop’unu diğer pilotlardan geç yapan Sebastian Vettel, birçok pilotun aksine sanal güvenlik aracı periyodunda pite girmeyince üçüncü sıraya yükseldi. 7 tur daha yeni lastiğiyle arkadaki Grosjean daha iyi turlarla aradaki farkı kapatmaya başladı. 39.turda farkı 1 saniyenin altına indirerek DRS mesafesine geldi. Fakat DRS alanına kadar atak yapacak mesafeyi yakalayamadı. Sondan bir önceki turda Eau Rouge çıkışında tek pit stop yapan Vettel in sağ arka lastiği, yola savrulan bir parçanın üstünden geçerken patladı ve son turu atamadan 1 tur eksik şekilde 12.sırada sayıldı. Bu sayede Lotus 2013’ten beri ilk podyum zaferini kazanmış oldu.

Vettel'in lastiğinin patladığı an

Vettel’in lastiğinin patladığı an

12.cepten başlayıp çok bir sürüş ortaya koyan Red Bull’un genç pilotu Danill Kvyat yarışı 4.sırada tamamlayarak her geçen gün daha da iyiye gittiğinin sinyallerini verdi. Rus pilot geleceğin şampiyonları arasında gösteriliyor.

Sıradaki yarış 6 Eylül’de İtalya’nın Monza pistinde koşulacak.

Leave a Reply