Olaylı Yarışta Ferrari Zirvede

Önsöz : “Öncelikle bir Ferrari fanı olarak bu yazıya ‘Olaylı Yarışta Ferrariler Zirvede’ başlığını atabilmek isterdim. Yarışı izlerken iki Ferrari’nin başı çektiği turlar geçildikçe bu yazının hayallerini kurmaya başlamıştım. Fakat sonlara doğru Raikkonen’in enerji geri dönüşüm sisteminde çıkan arıza hem Ferrari’nin hem de benim hayallerimi yıkacaktı.“

vettel

Geçişler, ataklar, temaslar, kazalar,güvenlik aracı, sayısız cezalar… 69 turluk bir yarış. Atak yapmanın en zor olduğu pistlerden biri olan Macaristan’ın Hungaroring pistinde heyecanın bir an bile azalmadığı yarışı Ferrari’den Sebastian Vettel kazandı. İlk iki sırada başlayan Mercedes pilotları daha ilk virajda iki Ferrari’ye birden geçildi. Vettel liderliği aldı. Pole’den başlayan Hamilton, takım arkadaşı Nico Rosberg’e de geçilerek bir anda dördüncülüğe geriledi. Bir an önce Nico’yu geçmek isteyen Hamilton şikana girerken atak yapmak istedi fakat sol arka tekerleğini çime kaptırınca aracın kontrolünü kaybederek çakıl havuzuna girdi. Son bir hamle ile tekrar aracı toparlayıp piste döndüğünde 6 araç tarafından geçilmişti: 10. sıra.

start 2

Startla beraber uçuşa geçen Ferrariler- Soldan sağa: Rosberg, Vettel, Hamilton, Raikkonen

9 tur boyunca Massa’nın arkasında zaman kaybeden Hamilton 10.turda Brezilyalı pilotu geçmeyi başardı. Kaybettiği zamanlarla beraber liderle arasında 27 saniye fark oluştu. 10 tur sonundaki sıralama: 1.Vettel 2.Raikkonen 3.Rosberg 4.Bottas 5.Ricciardo 6.Hulkenberg 7.Kvyat 8.Perez 9.Hamilton 10.Massa

İlk pit-stoplar tamamlandıktan sonra Ferrariler yumuşak hamurla devam ederken arkalarındaki Rosberg sert hamura geçtiğinden Rosberg her turda öndeki ikiliden kopmaya başladı. Hamilton yumuşak hamurla yükselme çabası içinde sert lastik takan 4.Ricciardo’nun arkasına dayandı. Birkaç tur burada takılı kalan İngiliz pilot 29.turda Ricciardo’yu da geçerek takım arkadaşını kovalamaya başladı. Bu esnada Rosberg ile Hamilton arasında 16 saniye fark vardı.

hamilton çakıl

İlk turda Lewis Hamilton’ın çakıl havuzu ziyareti

43.turda Nico Hulkenberg’in start finiş düzlüğünde ön kanadı kopup pist üzerinde parçalara ayrıldı ve güvenlik aracı içeri dahil oldu. Bu fırsattan faydalanarak pilotlar ikinci pit stoplarına girdiler. Nico Rosberg ikinci set sert lastiği kullanmak zorunda kaldı. Ön bölümde sadece Ricciardo yumuşak lastikte devam etti. Vettel ve Raikkonen ikilisini Mercedesler takip edecekti. 40’lı turların başında Raikkonen güç ünitesinde çıkan sorundan ötürü tur başına 2 saniye civarında kaybetmeye başladı. Güvenlik aracı periyodunda sorunu gidermeye çalışsa da Ferrari kampının yapacağı pek bir şey yoktu. 5 tur sonra güvenlik aracının içeri girmesiyle kıyamet koptu.

image6.img.2048.medium

Nico Hulkenberg’in ön kanadının koptuğu an

 

Olaylar Olaylar

Yarış başlar başlamaz Rosberg, yaralı Raikkonen’i düzlükte geçti ve Vettel’i kovalamaya başladı. Hamilton’ın hemen arkasındaki Ricciardo lastik avantajıyla ilk virajda atağa kalktı fakat Hamilton Ricciardo’yu pist dışına itmeye çalışınca ikili temas etti ve Ricciardo kaçış alanına girdi. Temastan sonra pist dışından gelen Ricciardo çizgi avantajı ile Hamilton’ı geçmeyi başardı. Devam eden hızlanma bölümünde Bottas ve Kvyat tarafından baskı gören Hamilton ikinci sektörün ilk virajında Kvyat ile dışarı taştı ve dönüşte Kvyat ile Bottas’a geçildi. Ricciardo ile yaşadığı temas sonrası ön kanadı hasar alan Hamilton 1 tur sonra yeni ön kanat için pite geldi ve piste döndüğünde 13.sıradaydı. Hamilton’a bu kazada çarpışmaya sebep olduğu gerekçesiyle üstüne bir de pitten geçme cezası verildi. Her şeye rağmen son turlarda mücadeleyi bırakmayan son şampiyon 6.sırada finiş görerek 8 puan aldı.

Raikkonen’i pite çağırıp sistemi tekrar başlatmayı deneyen kırmızılar, sonrasında da devam eden sorundan ötürü Raikkonen i yarıştan çekmek zorunda kaldılar.

Önde Vettel-Rosberg mücadelesine yumuşak lastiğiyle arkadan ortak olan Ricciardo da zirve için oynuyordu. Bitime 5 tur kala ilk virajda geç fren yaparak atağa kalkan Red Bull pilotu çok içeriden girdiği için viraja, ideal çizgi dışında kaldı. Çizgisini düzeltmeye çalışırken Rosberg’in sol arka lastiğine ön kanadı ile temas etti. Çarpışma sonucu Ricciardo’nun ön kanadı hasar alırken Rosberg’in lastiği patladı ve pite kadar patlak lastikle gitmek zorunda kaldı. Ricciardo da kanadı değiştirmek için pite geldi ve ikinciliği bıraktı. Önündeki Hamilton, Rosberg ve Ricciardo’nun geri düşmesi ile kendini bir anda ikinci sırada bulan Red Bull pilotu Danill Kvyat kariyerinin ilk formula 1 podyumunu görmüş oldu. Takım arkadaşı Ricciardo üçüncü olurken Red Bull Infinity takımı iki pilotunu da podyuma çıkarmaktan mutluydu.

rosberg

Patlak lastiğiyle pite gelen Nico Rosberg

Şampiyona liderliğini Hamilton’dan almasına turlar kala talihsiz kaza ile lastiği patlayan Rosberg ise pite gidene kadar çok uzun süre kaybetti ve gerilere düştü. Finişi 8.sırada geçti. Şampiyona liderliğine giderken bir anda puan farkı 4 puan daha artmış oldu.

McLaren’dan Sezonun En iyi Performansı

McLaren-Honda pilotları Fernando Alonso beşinci, Jenson Button ise dokuzuncu olarak takıma 12 puanı getirdiler. Sezon başından beri teknik sorunlarla baş eden takım sezon ortasına gelindiğinde hala dayanıklılık ile ilgili problem yaşıyordu. Bu sezon ilk defa iki aracıyla beraber puan getirmeyi başardılar. Fakat takım tarihinde ilk defa 28 yarış arka arkaya podyum göremediler.

Force India Macaristan’dan Hayal Kırıklığı İle Döndü

Sergio Perez Cuma günü birinci antrenman turlarında kaza yapıp pistin ortasında takla atmış ve kırmızı bayraklara sebep olmuştu. Nispeten iyi sayılabilecek bir sıralama turlarından sonra yarışa iyi başlasalar da iki pilotu ile birden 69 turu tamamlayamadan evlerine döndüler. Önce Hulkenberg’in kopan ön kanadı ve devamında bariyerlere çarparak yarışa veda etmesi. Sonra Perez’in fren problemi yaşayarak aracı garaja çekmesi. Geçen sezona kıyasla üst sıraları daha az zorlayan bir Force India var bu sezon.

Vettel’in 41. Grand Prix Zaferi

Daha önce bu pistte hiç kazanamayan Alman pilot şeytanın bacağını bu kez kırdı ve 41.Grand Prix zaferini kazanarak bu alanda Ayrton Senna ile skorları eşitledi. Pilotlar klasmanında lider Hamilton ile puan farkını 42’ye indirmesi de hem Ferrari cephesini umutlandırdı hem de Mercedes’i endişelendirmeye başladı. Raikkonen’in arızasından ötürü mutlak bir dubleyi kaçıran “Tifosi”ler Raikkonen’e yarış esnasında takım radyosundan üzüntülerini belirtti. Arızaya kadar Rosberg’i 1 tur bile yaklaştırmayan Ferrariler gücünün farkına vararak sezonun ikinci yarısına daha çok asılacaklarını belirttiler.

Ceza Yağdı

Komiserler kurulu da bu yarışta pilotlar kadar emek harcadı. Çok fazla olay olunca çok fazla inceleme geldi ve birçoğu da cezalandırıldı. İlk ceza daha yarış başlamadan formasyon turundan sonra Felipe Massa’ya geldi. Griddeki yerine yanlış yerleştiği gerekçesiyle 5 saniye cezası aldı. Sergio Perez , Pastor Maldonado’yu geçmeye çalışırken Maldonado Meksikalı pilota yeterince boşluk bırakmadı ve Perez’in spin atmasına neden oldu. Bunun üzerine pitten geçme cezası aldı. Pitten geçerken hız limitini aştığı için bir pitten geçme cezası daha aldı. Güvenlik aracı arkasında geçiş yaptığı için de üçüncü bir pitten geçme cezası alan Kolombiyalı pilot bir yarışta 3 kez pitten geçme cezası alarak yeni bir rekora imza attı. Lotus’ta iki pilot da haftasonunu cezasız kapatamadı. Grosjean da pitten çıkarken Massa’nın üzerine tehlikeli bir hamle yaptığı için 5 saniye cezası aldı. Cezalar bununla bitmedi. Özellikle güvenlik aracı periyodundan sonra yaşanan temasların her birine inceleme geldi. Güvenlik aracından hemen sonra Ricciardo’ya geçilirken tehlikeli bir şekilde ona temas eden Hamilton da pitten geçme cezası aldı. Aynı turda Danill Kvyat da Hamilton’ı geçmeye çalışırken pist dışına taşıp avantaj sağladığı gerekçesiyle 10 saniye cezası aldı. Fakat yarış bitiminde bu süre onun sıralamasını etkilemedi.

Podyuma Toro Rosso İmzası

Yarışta podyuma çıkan Vettel, Kvyat ve Ricciardo’nun ortak bir özelliği de geçmişte Toro Rosso tulumu giymiş olmaları. Red Bull’a satıldıktan sonra Red Bull’un pilot takımı olup genç yetenekleri yetiştirmeye yönelik çalışan Toro Rosso 2008’de Vettel’e ilk zaferini kazandırmıştı. Vettel 2009’da,Ricciardo geçen sezon, Kvyat ise bu sezon başında Toro Rosso’dan Red Bull’a terfi etmişti. Hatta yarışı 4. bitiren Max Verstappen de Toro Rosso pilotu.

10440769_1031657320192560_3586594799444856657_n

Podyumdaki pilotların bir ortak özelliği de geçmişte her birinin Toro Rosso adına yarışmış olması

Bence birçok kişi de hak verecektir. 2014 sezonunun da en zevkli yarışı Macaristan GP olmuştu. Bu sezonun da şu ana kadarki en zevkli yarışı açık ara yine Macaristan GP oldu. İzleyenler formula 1’e dair bütün olguları gördü. Mücadelenin üst düzey olduğu yarış ekran başındakilere heyecan dolu anlar yaşattı.

 

Leave a Reply