Geçen sezon, Süper Lig’i şampiyon bitiren Galatasaray, bu sezon öncesinde kadrosuna çok önemli oyuncular katarak, Şampiyonlar Liginde de iddialı olabilecek bir kadro oluşturdu. Ligi 13 puanla lider olarak sürdüren Galatasaray, bu haftayı, Orduspor mağlubiyetiyle kapattı.

Galatasaray, bu sezona da Fatih Terim önderliğinde, şampiyonluk parolasıyla başladı. Bundan daha önemlisi, yıllar sonra, Şampiyonlar Ligi’ne katılmaya hak kazanmasıydı. Avrupa’da uzun süredir, dişe dokunur bir başarı yakalayamayan Galatasaray için bu sezon, Fatih Terim ve yakaladığı takım havasıyla birlikte çok önemli bir fırsat bu açıdan bakıldığında.

 

Takımın şu ana kadar ki durumuna bir bakalım. Galatasaray sezona Süper Kupa maçında, Fenerbahçe galibiyetiyle başladı. Bu galibiyetle moral depolayan Galatasaray, oyunuyla da göz doldurdu. Lige de Kasımpaşa galibiyetiyle başlayan Galatasaray, bu maçta ve ikinci hafta Beşiktaş deplasmanında yediği gol ve verdiği pozisyonlarla defans blogunda sıkıntı yaşadığını göstermeye başladı. Daha sonra evinde Bursaspor’u 3-2’lik skorla, deplasmanda Antalyaspor’u da 4-0 gibi net bir skorla yenen Galatasaray, gol yollarındaki etkinliği kadar, savunmadaki zafiyetleriyle de dikkat çekmeye devam etti.

Daha sonra Şampiyonlar Ligi H grubu ilk maçında Manchester United deplasmanına giden Galatasaray, 1-0 yenilmesine karşın, ortaya koyduğu mücadele ve oynadığı oyun, gelecek adına, diğer grup maçları için umut verdi. Fatih Terim’in Manchester United deplasmanına özel bir kurgu değişikliğine gitmemesi, takımı alışık olduğu, ileride basan düzende oynatması ve takımın da bu oyunu mükemmel olmasa da, iyi bir şekilde sahaya yansıtması, taraftarlarını ve Türk futbolu adına bütün futbol severleri sevindirdi.

Manchester United maçı sonrasında evinde Akhisar Belediyespor’u rahat geçen Galatasaray, bu hafta (6. hafta) Orduspor deplasmanından eli boş döndü. Namağlup geldiği Ordu’dan mağlubiyetle dönen Galatasaray’da Braga öncesi moral depolama planları suya düştü. Ancak yaptıkları hatalardan ders çıkarmayı başarırsa, bu mağlubiyeti Braga maçı öncesi bir avantaja dönüştürebilirler. Orduspor maçında Ordu’nun ortaya koyduğu oyun, Hector Cuper’in ne kadar iyi bir takım oluşturduğunu, takıma nasıl bir hava getirdiğini açıkça gösterdi bu hafta. Oyunu sahasında kabul eden, rakibe az pozisyon vermeyi başaran ve yakaladığı fırsatları da, hepsini olmasa da, olabildiğince değerlendirmeyi başaran mor beyazlılar, vasat bir oyun oynayan Galatasaray karşısında 3 puanı alarak namağlupluk unvanını sürdürmeyi başardı. Galatasaray’da ise dikkat edilmesi gereken en önemli iki nokta, kaçırılan pozisyonlar ve savunmadaki zafiyetlerdi. Galatasaray oyunu rakip sahaya yıkmayı başarsa da, yakaladığı pozisyonları, özellikle Burak Yılmaz’la yakaladığı net pozisyonları gole çevirememesi ve az adamla yakalandığı ataklarda, stoperlerin yerleşme ve adam paylaşımı sıkıntısı, aynı zamanda duran toplarda takımın adam paylaşmasındaki eksikliği sonucu maçtan mağlup ayrıldı. Golcü sayısı çok olan Galatasaray’ın hala son vuruşlarda bitiricilik sıkıntısı çekmesi düşündürücüyken, sezon başından beri göze çarpan bir eksiklik olan, savunma blogu ve takım savunmasının başarılı olamaması takımda önemli iki problem.

Galatasaray’ın şu ana kadar ki görünümü bu şekilde. Özetlemek gerekirse, savunmanın daha dikkatli ve anlaşarak oynaması gerekir. Dikkat mevzuu kişisel bir olayken, anlaşarak oynama konusunda sabırlı davranmak ve zamana bırakmak gerekir. Bu konunun daha az göze batması için de, Galatasaray’ın pozisyon zenginliğini kaybetmemesi, bunun yanında, özellikle son Orduspor maçında dikkat çeken, bitiricilik eksikliğini gidermesi, yani girdiği pozisyonları değerlendirmesi gerek. Bunu başarırsa savunma blogunun yerleşmesi için gereken süreci daha toleranslı bir şekilde atlatabilir. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim, Galatasaray’da uzun süredir, geçen sezon da dahil, pozisyon bazında dikkat çeken çok önemli bir sıkıntısı var ki, o da sol bek sıkıntısı. Hakan Balta’nın iyi niyetliliği ve mücadelesi tartışılmaz, yalnız birebir pozisyonlarda çok ağır kalıyor ve hücuma katkısı da sınırlı. Şahsen sezon öncesi bu sıkıntının, isabetli bir transferle giderileceğini düşünüyordum fakat, Ujfalusi’nin sakatlığı sebebiyle, bu gerçekleşmedi.

Son olarak, Galatasaray’ın oyunculardan istediği verimi alabildiği takdirde, bu sezon gerek Türkiye’de gerekse Avrupa’da çok önemli işler başarabileceği kanısındayım ve Braga maçı başta olmak üzere, sezon boyunca Galatasaray’a başarılar diliyorum. Umarım hepimize, bütün futbol severlere, göze hoş gelen, izlemesi zevk veren, bir futbol oynamaya devam ederler.

Leave a Reply