Altıncı Adamlıktan MVP Yarışına: James Harden

james-harden

NBA’i uzaktan yakından takip eden herkesin bildiği üzere, bireysel bazda normal sezonunun en önemli ödülü olan MVP ödülü yakında sahibini bulacak. Şampiyonluk yarışının aşırı derecede kızıştığı bu sezon için aynı şeyi MVP ödülü için de söyleyebiliriz. Bu yazıda bu ödülün en büyük iki adayından biri olan James Harden’ı ele alacağım.

Arizona State Üniversitesi’nden 2009 NBA Draftında Oklahoma City Thunder tarafından 3.sıradan draft edilen James Harden böylece yeni kurulan Oklahoma City Thunder takımının draft etmiş olduğu ilk oyuncu olma özelliğini kazanmıştır. Çaylak sezonunda 22.9 dakikada 9.9 sayı 3.2 ribaund ve 1.1 top çalma istatistikleri tutturan James Harden, NBA All-Rookie İkinci takımına seçilmiştir.

114564206_crop_north

Çaylak sezonundan sonra, ortalamalarını her sezon ivmeli bir şekilde arttırmasına rağmen James Harden hak ettiği rolü alamamıştı. Oklahoma City Thunder’daki son sezonunda, rotasyonda Thabo Sefolosha’nın arkasında yer alarak bench’ten gelerek takımına katkı sağlayan Harden, aynı sezon 16.8 sayı gibi bir bench oyuncusuna göre oldukça yüksek bir sayı ortalaması ile oynayarak NBA’de Yılın Altıncı Adamı ödülünü kazandı.

Oklahoma City Thunder’da geçirdiği üç yılın ardından James Harden çıktığı 253 maçın sadece 7’sine ilk beşte başlamıştı. Bu üç yılın ardından, takımdaki rolünden rahatsızlık duyan Harden, Thunder’ın yapmış olduğu 4 yıllık $54M değerindeki sözleşme uzatma teklifini reddetti. Westbrook ve Durant gibi kendini ispatlamış oyuncuların yanında liderlik özelliklerini sahaya yeterince yansıtamayacağını düşünen Harden , 2011-12 yılında Play-off’ları kıl payı ile kaçırmış ve açık bir şekilde lider oyuncu eksikliği bulunan Houston Rockets’a takas edildi ve Rockets ile 5 yıllık $80M değerinde bir kontrat imzaladı.

Harden, Rockets ile çıktığı ilk iki normal sezon maçında toplam 92 sayı atarak ne kadar yüksek bir potansiyele sahip olduğunu herkese kanıtlamış oldu. İlk sezonunda 25.9 sayı, 4.9 ribaund, 5.8 asist ortalamaları yakalayadı ve takımını Playoff’a taşıdı. Play-off’larda her ne kadar eski takımı Thunder’a karşı 4-2 ile elenseler de Hardenlı Rockets gelecek için oldukça umut veren bir takımdı. Harden, Rockets ile birlikte uçuşa geçmeye hazırdı.

James Harden, bu sezon kariyerinin zirve noktasına ulaştı. 26.8sayı, 5.8asist, 4.7ribaund, 2.0top çalma ve %90’lık serbest atış yüzdesiyle oynayarak takımını hatanın telafisi olmadığı Batı Konferansı’nda ikinciliğe taşıdı. Howard, Beverley, Jones,  Motiejunas başta olmak üzere birçok oyuncunun uzun süreli sakatlıklar geçirdiği Rockets’ın, ikinci sıradan playoff biletini alıp Dallas Mavericks’i  4-1 ile geçmesi gerçekten olağanüstü birşeyler gerektiriyor. Bu olağanüstülükleri sağlayan kişi ise kuşkusuz James Harden. Eurostepleri, faul alma becerisi, soğuk kanlı el üstünden şutları NBA’deki birçok oyuncunun ayrı ayrı sahip olduğu yetenekler olabilir ama Harden’ın farkı tüm bu özellikleri bir arada bulundurup onları en mükemmel şekilde uygulaması. Rockets’ı Batı Konferansı ikincilik koltuğuna taşıyan şey takım halinde bir bütün olmaktan ziyade Harden’a güvenmekti. Harden’ın, takımını Playofflara taşırken devamlı olarak güç aldığı tek nokta ise yetenekleriydi. Stephen Curry’nin aksine yanında Green, Bogut, Igoudala, Thompson, Lee, Barnes gibi oyuncuların bulunmaması Harden için bir dezavantaj  mıdır emin olamayız ama MVP ödülünün en büyük iki adayı Curry ve Harden arasında seçim yapmadan önce sorulması gereken asıl soru şu Curry’nin eksikliğinde Warriors’un, Harden’ın eksikliğinde Rockets’ın galibiyet mağlubiyet sayılarındaki değişim nasıl olurdu? Acaba James Harden Warriors’ta, Stephen Curry ise Rockets’ta olsaydı MVP ödülünü kimin kazanacağı şimdi ki kadar belirsiz olur muydu?

james-harden_curry

Golden State Warriors takımı gerçekten muazzam bir sezon geçirdi ve bunun bir şekilde ödüllendirilmesi gerektiğine katılıyorum fakat MVP ödülü ile değil. Önce Draymond Green, Kawhi Leonard’a Yılın Savuncası ödülünü kaybetti sonrasında ise Steve Kerr, Yılın Koçu ödülünü Mike Budenholzer’a.Bana kalırsa, James Harden’ın MVP olmasının önündeki tek engel kafalarda oluşan “Warriors takımı bir şekilde ödüllendirilmeli” zihniyeti. Ama James Harden’ın Rockets’ı playofflarda tek başına taşımaya devam edeceğine ve o engeli bu şekilde aşarak Curry’i alt edeceğini düşünüyorum.

Leave a Reply

3 comments

  1. Ahmet Nihat Demir

    Takım kalitesine bakıp oyuncuyu odunlendirmek ne kadar yanlış ise takım kalitesine bakıp o oyuncunun varlığındaki veya yokluğundaki durumu sorgulamak o kadar yanlıştır. Harden takım oyununu çokta beceremedigini Oklahoma da gösterdi. Bir oyuncu bireysel bazda önde iken diğeri takımsal bazda önde. Ve MVP için sayıdan ziyade takımı ne kadar sürüklüyor. Ben bunu yazarken Curry çoktan MVP ödülünü aldı. Lakin onu alma sebebinin ödül verme zorunluluğundan ziyade tamamen sergilemiş olduğu oyundur.

  2. hdic

    Akıcı bir dille yazılmış, yorumlar güzel

  3. Anonim

    mükemmel bir yorum tebrikler dogan jr cicek