Birinci Belli. Sonuncu Kim ?

2018 Draft’ının Muhtemel ilk Seçimi Michael Porter Jr.

Amerika ve Avrupa’daki spor dallarını birbirinden ayıran en belirgin unsur draft konseptidir. Amerikan spor kulüpleri sezonu ne kadar kötü geçirirse teorik açıdan genç yeteneklere ulaşma şansı o kadar fazladır. O nedenle Avrupa’nın aksine çok alt sıralarda yer almak neredeyse çok üst sıralarda yer almak kadar önemlidir ve başarının anahtarı orta sıralarda yer almaktan ziyade bir müddet alt sıralarda gezinmektir.

Hepimizin de bildiği gibi süper takım olgusu son yıllarda NBA’de oldukça yer etmiş durumda. Büyük pazar takımları, küçük pazarların yıldızlarını kendi bünyelerinde toplayarak Warriors’un yarattığı etkiyi kırmaya çalışmakta ve bu da birkaç yıl boyunca sürecek gibi görünüyor.

Bahsettiğim gibi draft sistemini kullanarak ilk 30 sıradan birinden seçtiğiniz oyuncunun basketbol hayatının yaklaşık 8 yılına ambargo koymanız mümkün. Tabii ki maddi anlamda oyuncuyu finanse etmeye değer gördüğünüz sürece. Bunun için maksimum kontratlardan, All-Star takımlarına seçilmekten bahsetmemiz gerekebilir ama bu kurallar da değişken özellikler gösterdiği için bu yazımda buna değinmek istemiyorum.

Lonzo Ball seçimi Lakers’ın makus talihini sona erdirecek gibi görünüyor

Hal böyle olunca 8 yıl içinde Warriors’ın ve diğer süper takım oluşumlarının eski gücünü kaybedeceğini düşünürsek draft sisteminden alınabilecek yetenekli ve genç bir oyuncunun değeri oldukça yüksek.

Dolayısıyla bu yazımda hem bu stratejiyi hesaba katarak hem de fikstür zorluğuna göre hangi takımın NBA’de sonunculuğuna oynayacağına dolasıyla geleceğinin parlaklığına değineceğim.

Sonuncuyu tahmin ederken bakılması gereken ilk ve en belirgin kriter fikstür zorluğu olmalı. Her NBA takımı 82 maç yapmakta. Bu 82 maçın dağılımı takımların seyahat yorgunluğunu azaltmak adına ayarlanmakta. Her takım kendi bölgesindeki takımla 4’er maç(4×4=16), karşı konferanstaki takımlarla 2’şer maç(15×2=30) ve kendi konferasında olup bölgesinde olmayan takımlarla sistemin rastgele belirlemesiyle 3’er veya 4’er maç yapıyor(36).

Doğu’dan Batı’ya geçen yıldızların(Paul George, Kyrie Irving(muhtemel), Paul Millsap, Jeff Teague, Jimmy Butler, Brook Lopez) gibi oyuncuların Batı’dan Doğu’ya geçenlere göre(Gordon Hayward) daha dişe dokunur hamleler olduğunu görebiliriz.

Kısacası Doğu’da kazanmak artık her zamankinden daha kolay. Kaldı ki Pacers, Hawks ve Bulls gibi takımlar yeniden yapılanma sürecine girmiş durumdalar. Artık Batı Birinci Lig, Doğu ise onun bir alt ligi gibi olmuş durumda. Bu bilgiler ışığında sonuncumuzu Batı’da aramanın daha mantıklı olduğunu düşünüyorum.

Jimmy Butler takası ile Timberwolves şampiyonluk adaylarından biri konumuna geldi

Warriors, Rockets, Spurs, Timberwolves, Thunder gibi takımların sonunculuk şansını tartışmak zaten akıl karı bir iş değil. Aday sayımızı rahatlıkla 15’ten 10’a indirebiliriz. Nuggets (Bu kategorinin en zayıfı), Blazers, Grizzlies, Jazz ve Pelicans’ın ise kalan 10 adaydan farklı olarak yıldız olarak tabir edilebilecek oyuncalara sahip olduğunu düşünüyorum. Bu yıldızlar sayesinde play-off potasını zorlayacaklarını ve sonunculuktan uzak bir sıralamada sezonu tamamlayacaklarını düşünüyorum ve sona 5 adet aday kalıyor: Clippers, Kings, Lakers, Suns ve Mavericks.

Yazıda belirttiğim gibi bu 5 adayı teke indirmemiz için bize ışık tutacak en önemli bilgi takımların 4’er maç oynama ihtimallerinin yüzde 100 olduğu aynı bölge takımları. Clippers, Kings, Lakers ve Suns’ın aynı bölgede bulunduğunu düşünürsek bu takımlar aralarında kesinlikle 4’er maç yapacaklar. Öte yandan Mavericks ise şanssız olan taraf çünkü kesinlikle 4’er maç yapacakları takımların arasında Rockets ve Spurs gibi iki takım mevcut. Ayrıca Clippers’ı bir kenara ayırırsak Kings, Lakers ve Suns, yeniden yapılanma sürecine Mavericks’ten daha önce girmiş ve daha çok yol katetmiş takımlar. Clippers ise Chris Paul takasında Beverley ve Lou Williams’ı kadrosuna katmış durumda. Ayrıca Gallinari gibi -her ne kadar sakatlık sorunlarıyla mücadele etse de- hala kalburüstü bir üç sayı tehdidi ile anlaştı. Dallas ise tüm bunların aksine hala takımın geleceğini Nerlens Noel’e devredip devretmeme konusunda kararsız durumda.

Noel ve Ferrell, Mavericks için en kilit oyuncular

Bundan birkaç hafta önce Mavericks’in sahibi Cuban’ın açıklamalarındaki “Tanking” imasını hesaba katarsak Mavericks’in sonunculuk iddiası oldukça güçleniyor. Nets’in aksine bu sezonki birinci tur draft haklarını da ellerinde bulunduruyorlar. Kısacası parça parça düşündüğümüzde sezonun sonuncusu Dallas Mavericks olacak gibi görünüyor.

Kaynakça:

  1. Görsel 1: http://usatodayhss.com/2017/michael-porter-jr-wins-mvp-in-mcdonalds-all-american-game-victory
  2. Görsel 2: Gary A. Vasquez-USA TODAY Sports
  3. Görsel 4: AP Photo/LM Otero

Leave a Reply