NBA finallerini ve 2015 draft’ını geride bıraktığımız haftalarda şu sıralarda Minnesota Timberwolves, Denver Nuggets, Philadelphia 76ers gibi bazı takımlar revizyona giderek draft’tan gelen oyuncuları takıma adapte etme uğraşı içerisinde, San Antonio Spurs ve Dallas Mavericks gibi takımlar ise ilk beşlerine yıldızlar ekleyerek güçlenmeye çalışıyor. Golden State Warriors, Los Angeles Clippers gibi diğer takımlar ise mevcut yapıyı koruyup takıma bir iki veteran oyuncu dahil ederek yeni sezona daha etkili bir kadroyla başlamak istiyor. Her takımın ölü sezon planları farklı ve takımların yaptığı hamlelere bakarak önümüzdeki sezon için neleri hedeflediklerini ve kendilerini nerede görmek istediklerini az çok tahmin edebiliyoruz . Şampiyonluğun en büyük adaylarından biri olan Houston Rockets’ın hamleleri ise biraz çeşitlilik gösteriyor.

 

houston-rockets-ariza-harden-howard

Trevor Ariza – James Harden – Dwight Howard

 

Geçtiğimiz sezonu Batı Konferansı’nda ikinci olarak tamamlayıp Playofflar’da Batı Finali’ne kadar yükselen Houston Rockets’ın ölü sezon stratejileri oldukça ilginç, Draft’ın 18.sırasından, daha erken seçilmesi beklenen NCAA şampiyonu Wisconsin’in forveti Sam Dekker’ı kaptılar, Corey Brewer, K.J. McDaniels, Patrick Beverley gibi oyuncuları takımda tutup kadrolarını Marcus Thornton gibi bir veteran gard ile derinleştirdiler. Ayrıca takımdaki Kostas Papanikalau, Pablo Prigioni, Nick Johnson ve Joey Dorsey gibi bench oyuncularını bir adet birinci tur draft hakkıyla beraber paketleyip Nuggets’dan Ty Lawson gibi hücum gücü oldukça yüksek bir gard ile takasladılar. Kısacası Rockets, bir NBA takımının uzun ya da kısa vadede seviye atlaması için kullanabileceği her türlü taktikten parça parça uyguladı.

Rockets hem normal sezon içinde hem playofflar boyunca sakatlıklardan en çok çeken takım oldu. Takımın oyun kurucusu ve savunmanın tamamlayıcı parçası olan Patrick Beverley 24, James Harden’dan sonra Rockets takımının en değerli oyuncusu Dwight Howard 37, yeni Clipperslı Josh Smith’i ilk beşin dışına iten Terrence Jones 47, rotasyonun önemli bir parçası olan Litvanyalı uzun Montiejunas ise 11 maç kaçırdı. Rockets bu sakatlıklardan dolayı sezon içerisinde sahaya eksiksiz çıkamadı, çıksalar bile sakatlıktan yeni kurtulmuş oyuncular tam hazır olmadıkları için aldıkları süreler kısıtlanmıştı.

mvpharden

James Harden MVP oylamasında 936 puanla, 1.198 puan toplayan Stephen Curry’nin ardından ikinci oldu.

Tüm eksiklere rağmen çabalayan takımın lideri James Harden’a ayrı bir parantez açmak lazım. Harden takımını insanüstü performansıyla, kalan sağlardan da yardım alarak, Batı’nın en üst noktasına kadar taşımayı başardı. Tabiri caizse takıma hem analık hem babalık yaparak, takımın asist yükünü, sayı yükünü ve hatta bazen ribaund yükünü bile sırtlayarak bir çok otorite tarafından MVP ödülünün en güçlü adayı olarak gösterildi. Taşıdığı yük ve üzerinde oluşan baskı ağır gelmiş olacak ki Golden State Warriors’la oynadıkları “Win or Go Home” niteliğindeki Batı Finalleri’nin beşinci maçında tek başına 13 adet top kaybı yaparak rekor kırdı ve Rockets’ın kaybetmesinde büyük rol oynadı.

Houston Rockets’ın geçen sezon yaşadığı en büyük problem sakatlıklar ama bu sakatlıkların nedenlerini bir kenara bırakıp sonuçlarına odaklanacak olursak oyuncular üzerinde oluşan ekstra yorgunluk, takımın çok yönlülüğünün azalması ve bazı rollerin açıkta kalması sonucu “Topu Harden’a verin, o bir yolunu bulur.” şeklinde bir oyun stili benimsemek zorunda kalmaları Rockets’ın performansını oldukça etkiledi. Howard tekrar sakatlanma riskinden dolayı birçok maç 30 dakikadan fazla süre alamadı, Beverley’in sakatlığı ve Prigioni’nin yaşı söz konusu olunca takımdaki oyun kurma sorumluluğu Harden’a verildi ve Jason Terry ilk beşe alındı. Ama yapılan hamlelere bakacak olursak Rockets yönetimi geçen sezon yaşanan talihsiz serüvenler dizisinden gerekli dersi çıkarmış.

Sam-Dekker

NCAA şamiyonu Wisconsin’in forveti Sam Dekker

 

Ty Lawson ve Sam Dekker takviyeler,i Rockets’ın hali hazırda oldukça üst düzey olan hücum gücünü bir seviye daha yukarıya taşımış oldu. Her ne kadar savunmada boyu nedeniyle biraz sorun yaşasa da Lawson hücumda herhangi bir 1 numara oyuncusunun yapabileceği her şeyi en doğru şekilde yapabilmekte. Aynı şekilde, çaylak Dekker’a gelecek olursak bir kombo forvet için oldukça yüksek bir şut yüzdesine sahip ve 4 numara rotasyonuna yerleştirilip daha dinamik bir takım yaratmak için oldukça iyi bir parça.

ty2

Bir zamanlar Denver Nuggets’ın vazgeçilmezi olan Ty Lawson

 

Rockets Josh Smith’i göndererek takımın savunmasını her an sakatlık riski olan Howard ve Terrence Jones ikilisine bırakmış oldu belki ama madalyonun diğer tarafını çevirip biraz da iyimser bir açıdan bakacak olursak, Lawson alkollü araç kullanması nedeniyle bulunduğu rehabilitasyon merkezinden sapasağlam çıkarsa, Howard, Jones, Beverley gibi isimler sezonu fazla maç kaçırmadan tamamlarsa ve Harden geçen sezonda olduğu gibi bir performans gösterebilirse kağıt üstünde NBA’in hücum yönünden en güçlü takımı diyebiliriz. Sonuç olarak Rockets, yaptığı hamlelerle savunmadan kısıp hücuma yoğunlaşarak önümüzdeki sezonun yine en büyük şampiyonluk adaylarından biri ve bizlere oldukça tempolu, bol sayılı maçlar izletecek gibi görünüyor. Tıpkı geride bıraktığımız sezonda olduğu gibi gelecek sezonun da olası MVP adayı Harden’a ve ekibine başarılar.

Leave a Reply