Bu sadece bir spor yazısı değil. Aslında planlarım arasında böyle bir yazıyı kaleme almak yoktu, fakat sorumluluk hissediyorum, birinin bunu yazması lazım. Sebep? Ne yazık ki fazla.

12 Eylül Çarşamba günü, TFF 2’nci Lig Kırmızı Grup ekibi Manisa Büyükşehir Belediyespor’un futbol okullarında eğitim gören 7 yaşındaki Muharrem Ege Öztürk, antrenmanda kafasına düşen kale direği yüzünden hayatını kaybetti [1]. Düşünün: Siz çocuğunuzu veya kardeşinizi eğlensin, sosyalleşsin, kötü alışkanlıklardan uzak dursun diye spor okuluna yolluyorsunuz ve sonrasında cenazesi geliyor size hastaneden. Diyorlar ki “Kale direği düşmüş, antrenörler ve tesis sorumlularını gözaltına aldık”. Neye yarar bu sözler?

Peki bu yaşanan ilk hadise mi? Hayır. Küçük bir araştırmayla [2] 2005, 2008, 2011, ve 2018’te yaşanan başka hadiseleri de görebiliyoruz: “Kale direği can aldı”. Sadece bu şekilde olmuyor yeşil sahalardaki ölümler. İnsanlarımızın sağlık kontrolünü yaptırmadan çıkıp oynadığı sayısız halı saha maçını ve yaşanan birçok ölümlü hadiseyi bir kenara koysak bile, resmi maçlarda dahi bu acı tabloyla karşılaşıyoruz. Amatör ve bölge hakemleri olan iki gencimiz 2012 [3] ve 2016 [4] yıllarında, kalp krizi sonucu hayatını kaybetmiş.

Çoğunlukla ihmal sonucu meydana gelen bu elim olayların önüne geçmek imkânsız değil. Öncelikle -ister futbol olsun ister başka spor- bakımı yapılmamış ve tehlikeli sahaları tercih etmeyin, çocuklarınızı yollamayın. Örneğin, elektrik tesisatı bakımsız ve özensiz olan sahalar ölümcül olabilir [5]. İçinize sinmiyorsa kale direklerini veya basketbol potalarını bizzat kontrol edin ve ettirin. Üst düzey performans göstermeyi gerektiren futbol, basketbol gibi sporları yapmadan önce kendiniz veya çocuğunuzun sağlık durumunun bu sporlar için müsait olduğundan emin olun. Yetkililerden rica edelim, lütfen çocuklar okul takımlarına alınırken formaliteden sağlık raporu alamasınlar, mutlaka gerekli testlerden geçsinler. Burada hayat söz konusu, giden can geri gelmiyor.

Ukraynalı bir kayakçı, uygun teçhizatıyla pistte.

Bu önlemlerin dışında, yapılan spora göre tedbir almak da şart. Hatırlanacağı gibi 2012 senesinin henüz başında Erzurum-Palandöken’de vefat eden milli kayakçı Aslı Nemutlu’nun ayağından kayak çıkmış, dengesini kaybedip piste düşen genç sporcu hayatını kaybetmişti [6]. Bundan yaklaşık 3 sene önce de 15 yaşındaki başka bir milli kayakçımız Kübra Tosun, kasksız bir şekilde antrenman yaparken park halindeki traktöre çarpması sonucu vefat etmişti [7]. Kayak gibi özel ekipmanı bulunan ve tehlikeli sporlarda, antrenman dahi olsa, kasktan kayak botuna kadar tüm ekipmanı giymeden çalışma yapmamak gerekiyor. Hevesli gençleri farklı sporlar için teşvik etmek kadar, onlara olası tehlikeleri de göstererek, ancak bu şekilde böyle olayların önüne geçebiliriz. Başka bir yolu yok.

Dileğimiz o ki, eğlenmek, sosyalleşmek veya sağlıklı bir yaşam için yaptığımız sporlar sırasında ne çocuklarımız can versin ne yetişkinlerimiz. Artık bir ebeveyn bile yeşil sahalara yolladığı evladını tabut içinde karşılamasın. Umalım bu yazıyı okuyan gençlerimiz ve büyüklerimiz de bu tavsiyeleri kulak ardı etmesin, gereken önlemler zamanında alınsın ve buna benzer olaylar bir daha yaşanmasın. Çünkü ‘keşke’ demenin bir faydası yok.

*Kapak resmi ve sonraki resim twitter.com/tribundergi (https://pbs.twimg.com/media/Dm7Uk2AW4AEJoEI.jpg ve https://pbs.twimg.com/media/Dm_ceZAXsAAG89-.jpg) adresinden, son resim aljazeera.com.tr (http://www.aljazeera.com.tr/sites/default/files/styles/aljazeera_article_main_image/public/2014/02/20/matsoska_main.jpg?itok=nk5_VHZ0) sitesinden alınmıştır.

Kaynakça

[1] https://www.fanatik.com.tr/antrenmanda-kafasina-kale-diregi-dusen-muharrem-ege-ozturk-hayatini-kaybetti-2010311

[2] https://www.google.com/search?source=hp&ei=omaeW96uJ-WmrgSy1byYBA&q=kale+direği+can+aldı&oq=kale+direği+can+aldı&gs_l=psy-ab.3..33i160k1l2.887.4877.0.5163.20.16.0.1.1.0.282.1943.0j5j5.10.0….0…1c.1.64.psy-ab..9.11.1946…0j0i131k1j0i22i30k1j33i22i29i30k1.0.swxthf2eDmQ

[3] https://www.timeturk.com/tr/2012/09/12/genc-hakem-sahada-can-verdi.html

[4] http://hakeminsesi.com.tr/genc-hakem-sahada-can-verdi.html

[5] http://www.arnavutkoyden.com/elektrik-carpmasi-mi-kalp-krizi-mi/

[6] http://www.hurriyet.com.tr/gundem/milli-sporcunun-feci-olumu-19667233

[7] https://www.ntv.com.tr/spor/15-yasindaki-milli-kayakci-antrenmanda-vefat-etti,kvZdKqmiEE-EcYWh7l19OQ

Leave a Reply