Devre Arası Raporu: Galatasaray

Yeni bir teknik adam, yeniden kurulan bir kadro ve kolay olmayan bir başlangıç. Okan Buruk yönetimindeki Cimbom inişli-çıkışlı bir grafik çizdikten sonra, derbi galibiyeti ve Başakşehir deplasmanındaki 7-0’lık zaferin ardından moral açısından zirveye çıktı ve ligde Avrupa potasına da girmeyi başardı. Gelin 2022 Katar Dünya Kupası arasına girerken Galatasaray’ın devre arası raporuna bir göz atalım.

Öncelikle filmi biraz geriye saralım. Fatih Terim ve Domenec Torrent ile ligde aradığı başarıyı bulamayan Sarı-Kırmızılılar yönetim değişikliğine gitmiş ve eski başkanlardan Dursun Özbek, önceki yönetimde basketbol takımından sorumlu olan Erden Timur’u futbolun başına getirme vaadiyle girdiği seçimi kazanmıştı. Torrent ile yolları ayıran Özbek, gündemde olan yabancı teknik adamlar dışında bir ismi seçti: Okan Buruk. Başakşehir ile şampiyonluk kazanmış olan eski Galatasaraylı isim fazla yadırganmadı, lakin yine de başarı beklentisi yeni transfer politikasıyla oldukça büyüyecekti. Transfer döneminin sonunda yapılan ve Icardi ile Mata’yı içeren 5 transferle şampiyonluk beklentisi zirveye çıkmıştı, diğer transferler için kaleme aldığım yazı linkini aşağıda bulabilirsiniz.

Galatasaray uzun süredir böyle bir transfer operasyonu yapmamıştı.

Ancak önceki yazımın sonunda belirttiği gibi, bu orkestraya bir şef lazımdı. Açıkçası adaptasyon dönemi ve bazı oyuncuların karakterleri hakkında soru işaretlerim olsa da, Okan Buruk devre arasına geldiğimizde bu faktörlerle başa çıkabilmiş gibi görünüyor. Hakeza 2022 yazında “Bu sezon Fenerbahçe’nin sezonu olur” diyenlere rağmen, şimdi iki takım arasında sadece 2 puan fark bulunmakta. 3-4 futbolcu haricinde yeni gelen oyuncularla dolu bir kadroyu kısa süre içerisinde birbirlerinin oyun anlayışına uygun hale getirdi. 4-5-1 dizilimiyle, doldur-boşalt gibi bir taktik uygulamadan oyun üstünlüğünü de ele geçirdi; topa sahip olma oranı düşük görünse de tehlikeli pozisyona girme konusunda takım ligde en üst sıralarda artık. Son maçlarda kondisyon olarak takımın üst düzeye çıkmasının etkisiyle bu oyuna erişen Galatasaray, formunu kupa sonrasında da sürdürmek niyetinde. Buruk’un ‘piston futbol’ gibi uygulamaları bulunsa da, Cimbom genel olarak gollü maçlara alışkın olduğu için aslında savunma kalitesini üst düzeyde tutmak önemli. Dolayısıyla, son maçlarda oyununu iyiye taşıyan Abdülkerim ve Emin Bayram bu formu sürdürmek durumunda – yabancı kuralı ve hareketli transfer pazarı da bunu kritik hale getiriyor elbette. Zaten bu kadar yetenekli bir hücum hattıyla ligde asıl farkı oluşturacak olan defans hattı ve pek tabii, Fernando Muslera.

Danimarka Milli Takımı forması giyen Nelsson değerini arttırabilir.

Peki ligin ikinci yarısında ne beklemek gerek? Yoğun fikstürde sadece lig ve kupa ile meşgul olacak Galatasaray bu durumdan avantaj sağlamaya çalışacaktır. Ayrıca önceki sezondan farklı olarak alternatifli kadrosuyla rakiplerinin önemli bir kısmına göre daha esnek davranabilecektir, buna kart cezalarının yanı sıra yerli kuralının gerektirdiği rotasyonlar da dahil. Yine de devre arasında 1-2 transfer gerçekleşmesi kimseyi şaşırtmamalı, hatta olası ayrılıklar durumunda bu sayı daha da fazla olabilir (Örn. Sol bek pozisyonu). Son olarak, Galatasaray az sayıda oyuncuyu milli takımlara yollasa da, her kulüp gibi devre arasında sakatlıklara kimseyi kurban vermek istemeyecektir ama bunu bize zaman gösterecek.

Resimdeki Muslera, Mertens, Torreira ve Nelsson haricinde Seferovic de Dünya Kupası’na gidiyor.

Yazıyı tamamlamak gerekirse eğer, Galatasaray doğru yolda. Alınan sonuçlarla birlikte oluşan şampiyonluk havasının bozulmaması için camianın birlik olması önemli, kulüp bu sezon Şampiyonlar Ligi bileti almak için tüm şartlarını zorladı ve elindekileri seferber etti. Taktiksel veya maç bazlı eleştiriler mümkün elbet, ama hala yarışın içerisinde olan ve bu ligde şampiyonluk kazanmış bir teknik adamı yollamak akıl kârı değil. Bakalım 2022-2023 sezonundaki şampiyonluk mücadelesinin kazananı kim olacak…

*Kapak resmi aspor.com.tr adresinden, diğer fotoğraflar fanatik.com.tr, imago-images.com ve twitter.com (pbs.twimg.com) sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply