Fırtınadan Önceki Sessizlik: Galatasaray ve Transfer

Sezon bitti, kupalar verildi; dolayısıyla en hareketli yaz günleri kapımızda. 17 Haziran’da başlayan transfer dönemi kimi ekipler için jet hızında resmi transfer açıklamalarıyla başladı, kimileri ise hala duyum seviyesinde veya sızıntılar mertebesinde kaldı. Bu yazıda hakkında çok şey yazılıp çizilen, son iki senenin şampiyonu Galatasaray’da transfer duyumlarını ve Şampiyonlar Ligi yolunda kadro stratejisini inceleyeceğiz.

Öncelikle var olan kadroya bir göz atarak başlayalım. Finansal Fair Play çerçevesinde 3 milyon Euro kiralama bedeli ve 6 milyonluk satın alım fiyatıyla, kiralık olarak takıma katılan Christian Luyindama’nın bonservisi alındı alınacak diyebiliriz. Belçika basını bir satış gerçekleşmeden bu transferin açıklanmayacağını belirterek bu haberi paylaştı. Peki kadrodan giden isimler kimler olacak, kimler kalacak?

Younes Belhanda ile ilgili özellikle devre arasında ayyuka çıkan haberler, tecrübeli oyuncunun Arap yarımadasına sezon sonunda gitmek üzere anlaştığı, Fatih Terim’in de 9 milyon Euro gibi bir ücret karşılığında bu transfere onay verdiği yönündeydi. Bununla birlikte ikinci devre oyununu oldukça etkili hâle getiren ve takımın şampiyonluk yürüyüşünde önemli bir pay sahibi olan oyuncu fikrinde değişikliğe gitti ve gelecek sezon da takımda kalmaya karar verdi. Alternatif olarak Sofiane Feghouli gibi oyuncuları bulunan Galatasaray’da Finansal Fair Play şartları düşünülünce, transferin son gününe kadar kendisinin gitme ihtimalinin olduğunu belirtmek gerekiyor; her ne kadar şu an için kalacak gibi görünse de.

Mbaye Diagne meselesi ise biraz daha karışık. Transferi olası takımların futbolcularına bıraktığı Instagram beğenileri bile yorumlanan 10 milyon Euro bonservisli futbolcunun bonuslarıyla birlikte önemli bir miktar masrafı olduğu aşikar. Galatasaray’ın planlarından biri de bu oyuncunun 15 milyon Euro ve üstü bedelle satışı durumunda kadrodaki tüm eksikleri gidermek yönünde. Al-Shabab gibi Asya ekiplerine gitmek için maaş kriterinin karşılanmasını bekleyen Diagne’nin bu olmadığı takdirde takımda kalması da yadsınamaz bir ihtimal. Bu takdirde Galatasaray’da Yunus Akgün gibi isimlere gelen teklifler değerlendirilip FFP kıskacından kurtulmak için beklenmeyen hamleler gerçekleşebilir. Son olarak sezon boyunca yaşadığı sakatlıklar sonrasında Terim tarafından gözden çıkarıldığı iddia edilen Mitroglou için herhangi bir gelişme olmadığını belirtelim.

Gelelim Galatasaray kadrosuna katılma durumunda olan oyunculara. Mehmet Topuz olayından hatırlanabileceği üzere, forma giymek transferin bittiğini göstermez elbet – ancak bayağı bir yol kaydedildiğinin de kanıtıdır. İlk olarak devre arasında söylentileri başlayan, Fenerbahçe’de forma şansı bulamayan Bursaspor çıkışlı Şener Özbayraklı sağlık kontrolü sırasında kameralara poz verdi ve fotoğraf basına sızdı, sonrasında transferi gündemde olan Yusuf Erdoğan bizzat kendi fotoğrafını paylaştı Galatasaray formasıyla. Cimbom’a katılma arzusundaki topçular sadece bundan ibaret değil, transferi gündemde olan diğer isimler de var. Adem Büyük, Altay Bayındır, Benjamin Tetteh, Vedat Muriqi ve Vincent Aboubakar gibi oyuncular haberlerdeki yerini koruyor. Bununla birlikte gelmesi en yüksek ihtimale sahip yabancı futbolculardan bazıları ise Ever Banega, Ryan Babel ve Jimmy Durmaz. Bu oyuncuların transferleri gerçekleştikten sonra kadro analizi yapmak ve Galatasaray’ın Şampiyonlar Ligi için yeterli bir takım oluşturup oluşturmadığını tartışmak daha mantıklı olacaktır.

Kısaca fırtınadan önceki sessizlik son demlerini yaşıyor. Birkaç gün sonra Sarı-Kırmızılı ekipte eski bir tabirle “uçaklar inecek, uçaklar kalkacak”. Transfer sezonu sonunda son tablo şekillenecek olsa da, bizler de önemli transfer duyumları ve haberlerini analiz etmek için gerek yazılarımızla, gerçekse videolarımızla karşınızda olacağız (ulaşmak için twitter.com/GB_SPOR hesabını da takip edebilirsiniz). Şimdilik görüşmek üzere diyor, transfer döneminin tüm takımlarımız için güzel geçmesini temenni ediyoruz.

*Kapak fotoğrafı galatasaray.org adresinden, diğer fotoğraflar sırasıyla ajansspor.com, hurriyet.com.tr, milliyet.com.tr ve yeniasya.com.tr sitelerinden alınmıştır.

Leave a Reply