Portre: Vincenzo Montella

Evimizde aldığımız 1-1’lik Ermenistan beraberliğinin ardından hazırlık maçında Japonya’ya 4-2 yenilmemiz ve Stefan Kuntz ile oyuncular arasında yaşanan gerginliğin had safhaya çıkması Alman teknik adamla yollarımızın ayrılmasına sebep olmuştu. Türkiye Futbol Federasyonu (TFF), Kuntz yerine birçok teknik direktörle görüştükten sonra takımın başına İtalyan Vincenzo Montella’yı getirdi. Peki Montella kim, futbolculuk ve teknik direktörlükte nasıl bir kariyeri oldu? Bu yazıda buna göz atacağız.

Hikaye 1974 yılında, Napoli’de başlıyor. Doğduğu şehrin kuzeydoğusunda bulunan Toskana’daki futbol kulübü Empoli’de futbol hayatına başlayan genç Vincenzo, daha 16 yaşlarında Serie C1’de sol ayaklı bir forvet olarak top koşturmaya başlar. 1995 yılında bir üst ligdeki Genoa’ya transfer olan Montella buradaki bir senesinde 34 maçta 21 kez golle buluşunca, artık Serie A’nın gediklilerinden Sampdoria’ya transfer olacaktır. 1999 yılına kadar formasını giyeceği Kuzey İtalya ekibinde kendisiyle özdeşleşecek olan ‘uçak sevinci’ ile 83 maçta 54 gol kaydeder ve önce İtalya A Milli Takımı’nın, ardından da Roma’nın yolunu tutar [1].

L’Aeroplanino, yani İtalyanca küçük uçak anlamına gelen lakabını bu gol sevincinden almıştı.

Başkent ekibiyle 2009’a dek sürecek serüveninde Montella, santrafor ikilisi olarak iyi işler çıkardığı arkadaşı Antonio Cassano, Gabriel Batistuta, Cafu, Walter Samuel gibi oyuncularla ve Roma’nın efsanesi Francesco Totti ile birlikte birçok başarıya imza atar. 2000-2001 sezonu şampiyonluğu, 10 Mart 2002 günü Lazio’ya karşı attığı 4 gol ve 2004-2005 sezonunda attığı 23 golle takımını Coppa Italia finaline taşıması, sakatlıklara rağmen ilerleyen Roma kariyerinin önemli kilometre taşlarıydı. Roma’daki ilk yıllarında teknik adam Fabio Capello ile yaşadığı anlaşmazlıkla ise kramponları astıktan sonra teknik direktör olma fikri uyanmıştır belki, kim bilir?

Roma yıllarından bir fotoğraf, sırayla Cassano, Montella ve Totti.

İngiltere Premier Lig ekibi Fulham ve eski kulübü Sampdoria’ya kiralandıktan sonra Roma’ya dönen Montella, henüz kontratı bitmeden 2009’da 35 yaşında son maçına çıktı. Artık yıl 2010’du ve genç takım hocası olarak Roma’da başladığı kariyer Ranieri’nin istifasıyla birlikte 2011’de Roma’nın geçici teknik direktörü olarak devam etti. Sonrasında Luis Enrique’nin aynı sezonda takımın başına geçmesi sonrasında görevden alınsa da, artık Montella uzun sürecek teknik direktörlük kariyerine önemli bir takımda başlamış oldu. Sonrasında 2011-2012 sezonunu Serie A ekibi Catania ile geçirdi, ardından Mor Menekşeler ile anlaşan Montella’nın ilk Fiorentina kariyeri 3 sezon sürdü. Her sezon 4. olan ve bir Coppa Italia finalini de teknik adam olarak geçiren Montella, 2015-2016 sezonu için eski takımı Sampdoria ile anlaştı. Sonraki sezonda ise Milan ile İtalya Süper Kupası’nı kazanarak teknik direktör olarak ilk kupasını alan Montella için işler iyi gitmeye başlamıştı ki 2017 yılında önce Milan tarafından görevine son verildi ve sonra anlaştığı Sevilla’da Kral Kupası finali ve Şampiyonlar Ligi yarı finaline çıkmasına rağmen sadece 4 ay görevde kalabildi. 2019’da kısa süren ikinci Fiorentina serüveninin ardından Montella, teknik adamlığa 2021 yılına dek ara verdi.

Montella için her şey yeniden başlayacaktı.

Ve Türkiye kariyeri… 1 Eylül 2021’de Samet Aybaba’dan boşalan koltuk için Adana Demirspor ile anlaşan Montella için de, lige yeni çıkan takım için de bir varoluş mücadelesi başlamıştı diyebiliriz. Balotelli ve Belhanda gibi isimlerin teknik direktörlüğünü yapan Montella ilk sezonunda ligde kaldı, sonraki sezon ise Avrupa kupalarına katılmaya hak kazandı. Türkiye’de nazaran başarılı bir kariyer sürdürürken sadece 2 yıl sonra, 2023 Haziran’ında Akdeniz ekibindeki görevinden istifa eden İtalyan teknik adam, geçtiğimiz ay Türkiye A Milli Futbol Takımı’nın başına getirildi. Peki başarılı olabilecek mi? Buna EURO 2024 eleme grubundaki performansı, takımda aklındaki oyunu oturtup oturtamayacağı ve teknik direktör olarak her seviyede kuracağı iletişimin kalitesi karar verecek. Kanımca, nasıl Stefan Kuntz en ‘Alman’ olan özelliğini, soğukkanlılığını son iki maçından sonra kaybedip kendinden vazgeçirdiyse Montella da ne zaman en ‘İtalyan’ olan özelliğini, takım defansı mentalitesini ve iletişim yeteneklerini kaybederse o vakit görevden alınır. Bunun olup olmayacağını ise zaman gösterecek, bakalım ülkemizdeki ‘İtalyan modası’ devam edecek mi?

*Kapak resmi tff.org adresinden, diğer resimler sırasıyla x.com/CalcioGoats, foottheball.com, ve trtspor.com.tr adreslerinden alınmıştır.

Kaynakça

[1] https://www.transfermarkt.com/vincenzo-montella/profil/trainer/11795

Leave a Reply