Avrupa’nın en üst düzey basketbol organizasyonu olan Eurolig’de ilk tur maçları tamamlandı ve 3 takımla başladığımız Eurolig macerasında 3 takımımız da Son 16’ya kalmayı başardı. Fenerbahçe Ülker son haftaya kadar büyük bir çekişmeye sahne olan grupta, Bennet Cantu’yu deplasmanda mağlup edip grup lideri olarak 1. turu tamamladı. Anadolu Efes ise altındaki takımları yenip, güçlü rakipleri Real Madrid ve Maccabi Electra’ya iki maçı da kaybederek grubunu 3. sırada bitirdi. Galatasaray Medikal Park ise ilk defa katıldığı Euroligde Prokom ve Union Olimpia’yı her 2 maçta da  yenerek grubunu 4. sırada bitirdi ve Top 16’ya katılmaya hak kazandı. 28 Aralık 2011 tarihinde çekilen kurayla da Top 16’daki gruplar belli oldu. Top 16’nın ardından bir üst tura yükselen 8 takım birbirleriyle çapraz eşleşerek 3 galibiyete ulaşanın kazanacağı ve İstanbul’daki Final4’a katılmaya hak kazanacağı bir seri oynacacaklar. 4’er takımlı 4 gruptan oluşan ve ilk 2 sırada yer alan takımların bir üst tura yükseleceği bu aşamada oluşan gruplar ise şöyle.

E Grubu                                                                  

Cska Moskova                                                        

Olympiakos                                                             

Anadolu Efes                                                                      

Galatasaray Medical Park             

E Grubunda 2 Türk takımıyla beraber bu sene şampiyonluğun en büyük adaylarından Cska Moskova ve daralan bütçesi ve kadrosuna rağmen Dusan İvkovic gibi bir koça ve Vassilis Sapnoulis gibi bir oyun kurucuya sahip olan Olympiakos yer alıyor. Temsilcilerimiz açısından olaya baktığımızda, diğer olası gruplara göz önünde bulundurduğumuzda nispeten kolay bir kura çekmiş oldular. 2. torbadan gelen Olympiakos hem form durumuyla hem de kadrosuyla 2. torba takımları arasında(Siena, Panathinaikos ve Maccabi Electra) açık ara en kolay rakip. Temsilcilermizin bu durumu avatanja dönüştürüp dönüştüremeyeceğini ise kendi evlerinde oynayacakları maçlar belirleyecek. CSKA’nın grubun mutlak favorisi olduğunu düşündüğümüzde 2.lik yarışı Olympiakos-Anadolu Efes ve Galatasaray Medikal Park arasında geçecek ve belki de gruptan kimin çıkacağını 3’lü averaj belirleyecek. Böyle bir durumda, kendi evinde oynadığı maçlarda net skor olan takım rakiplerinden bir adım önde olacaktır. Son olarak da grubun son maçında muhtemelen gruptan çıkmayı ve liderliği garantilemiş olacak Cska Moskova’yla kendi evinde oynayacak Anadolu Efes, kadro üstünlüğü ve bu avantajı sebebiyle gruptan çıkmak için diğer 2 takımdan bir adım önde gözüküyor. Bu grupta bulunmaktan dolayı Galatasaray Medikal Park’ın elde edeceği en büyük avantaj ise 6 maçın 4’ünü İstanbul’da oynayacak olmasıdır. Şu ana kadar kendi seviyesindeki ve kendinden üst seviyedeki takımlara karşı hep kaybetmiş olsa da yapılacak bir 5 numara takviyesiyle Anadolu Efes deplasmanında alınabilecek bir galibiyet Galatasaray Medikal Park’ı gruptan çıkma konusunda avantajlı hale getirebilir. Grup sıralaması hakkındaki tahminim ise CSKA Moskova- Anadolu Efes- Olympiakos- Galatasaray Medikal Park şeklindedir.

F Grubu

Real Madrid

Montepaschi Siena

Unicaja Malaga

Gescrab Bizkaia Bilbao

Eurolig’de F Grubu ise adeta mini bir İspanyol ligi gibi oldu. Real Madrid, Bilbao ve Malaga gibi 3 İspanyol takımının yanına İtalyan Siena takımı eklendi. Real Madrid ve Siena senelerdir kazandıkları tecrübeleri ve kadrolarıyla grupta ilk 2’nin en önemli favorilerinden olurken, Malaga ve Bilbao süpriz yapmaya çalışacaklar. Bilbao’nun geçen sene İspanya ACB ligi playoff’larında yarı finalde Real Madrid’i elediğini(bu seneki maçı da kendi evlerinde 86-82 kazandılar) ve Malaga’nın bu sene kendi sahasında Caja Laboral gibi güçlü bir takımı yenip deplasmanda Barcelona’yı zorladığını düşündüğümüzde Real Madrid ve Siena’nın işi hiç de kolay değil gibi. Benim tahminime göre grupta sıralama Montepaschi Siena-Real Madrid- Gescrab BB- Unicaja şeklinde olacaktır.

 

Fenerbahçe Ülker’in yeni salonu Top 16 için hazır
G Grubu                                                                 

Fenerbahçe Ülker                                                   

Panathinaikos                                                         

Unics Kazan                        

EA7 Armani Milano                                                          

Eurolig’de ilk turda son haftaya kadar çıkıp çıkmayacağı belli olmayan Feerbahçe Ülker Bennet Cantu’yu deplasmanda yenerek grubunu 1.sırada bitirdi. Fenerbahçenin rakipleri ise geçen sezonun şampiyonu olan ancak Yunanistan’daki krizden fazlaca etkilenen ve Panathinaikos, Galatasaray Medikal Park’ı iki maçta da mağlup eden ve bence şu ana kadarki süreçte Eurolig MVP’si ödülünü en çok hakeden oyuncu olan Henry Domercant’ı bünyesinde barındıran Unics Kazan ve son olarak bu yazın transfer şampiyonu olan ve bir çok önemli ismi kadrosuna katan ancak hala potansiyelini sahaya tam olarak yansıtamayan İtalyan EA7 Milano oldu.  Geçen sene Top 16’da ilk 3 maçını kazanıp daha sonraki 3 maçı da kaybederek elenen Fenerbahçe Ülker bu sene işini şansa bırakmak istemiyor. Aynı zamanda 8 Ocak’taki Efes Pilsen maçıyla yeni salonuna da kavuşacak olan Fenerbahçe Ülker’in Top 8 ve hatta Final 4 hayalleri kurabilmesi için ise bileği kırılan ve 4 aydır sakat olan Marko Tomas’ın eski ritmini bulması, geçen sene Şubat ayından beri sakat olan Mirsad Türkcan’ın bir an önce katkı vermeye başlaması ve mümkünse bir uzun transferi yapması gerekiyor. Bütün bu faktörler bir araya gelirse mevcut form durumlarına baktığımızda Fenerbahçe Ülker’in bu gruptan çıkması ve hatta Panathinaikos’un önünde lider olması pek de ihtimal dışı değildir. Benim bu grup için tahmimim ise Panathinaikos-Fenerbahçe Ülker- Unics Kazan- EA7 Milano şeklindedir.

H Grubu

FC Barcelona Regal

Maccabi Electra

Bennet Cantu

Zalgiris Kaunas

H grubunda ise bu sene şampiyonluk hedefleyen FC Barcelona Regal, David Blatt önderliğinde her zaman tehlikeli bir takım olmuş ve geçen sene finale yükselmiş Maccabi Electra, 60’lı 70’li yıllarda Avrupa basketbolunu domine etmiş ve eski günlerine dönmeye çalışan Bennet Cantu ve son olarak senelerdir en üst düzeyde basketbol oynayan bir organizasyon olan Zalgiris Kaunas’tan oluşuyor. Bu sene yaptığı transfelerle kupanın büyük favorilerinden olan Barcelona bu grubun en büyük favorisi konumunda. 2.’liği ie grupta çok büyük bir süpriz olmadığı takdirde Maccabi Electa alacaktır. Kısıtlı kadrosuna rağmen çok iyi takım oyunu oynayan ve ilk turda Caja Laboral gibi bir devi eleyerek sükse yapan Bennet Cantu ise bu grubu dağınık bir takım görüntüsündeki Zalgiris Kaunas’tan daha üstte bitirecektir.

Leave a Reply