Bisiklet Dünyasının Yeni Yılan Hikayesi – Chris Froome’un Doping Soruşturması

2010 yılında bisiklet tarihinin önemli isimlerinden Alberto Contador Tour de France’ı Andy Schleck’i geride bırakarak kazanmasından bir süre sonra tur devam ederken yapılmış olan bir testte doping bulgusuna rastlanmıştı. Soruşturma 17 ay sürmüş ve soruşturma devam ederken Contador yarışlara katılmayı sürdürmüştü. Ceza açıklandığında Contador’un TDF2010 şampiyonluğu elinden alıp Andy Schleck’e verilmişti. Soruşturma devam ederken katıldığı yarışlarda kazandıkları da elinden alınmıştı. Bisiklet sporu tekrardan böyle bir ihtimalle karşı karşıya. Çünkü eylül ayında La Vuelta devam ederken yapılan testlerde doping bulgusuna rastlanan Chris Froome soruşturma devam ederken yarışlara katılmaya devam ediyor. Soruşturmanın ne kadar süreceği bilinmezliğini korurken ortaya yeni bir bilinmezlik daha çıkıyor. Eğer soruşturma uzun bir süre daha sonuçlanmazsa Chris Froome Giro d’Italia ve Tour De France turlarını koşacak mı?

Cycling: 104th Tour de France 2017 / Stage 21 Christopher FROOME (GBR) Yellow Leader Jersey / Montgeron – Paris Champs-Elysees (103km)/ TDF / © Tim De Waele

Chris Froome İngiliz basınına yaptığı açıklamada daha önce doping soruşturması geçiren sporcuların soruşturma sürerken yarışlara katıldıklarını ve kendisinin katılımını engelleyecek bir yasağın olmadığını açıkladı. Chris Froome açıklamalarında bu sene için koyduğu hedeflerde bir değişiklik olmadığını ve İtalya, Fransa ve İspanya turlarına katılmak için çalışmalara devam ettiğini belirtti. Uluslararası Bisiklet Birliği (UCI) Başkanı David Lappartient’ın Team Sky’a Chris Froome’un yarışlara katılmaması için çağrı yapmasına rağmen Team Sky bu konuda bir karar almış değil. Doping bulgusuna rastlanmadan önce 2018 Giro d’Italia’ya katılacağını açıklayan Chris Froome’un turu kazanması halinde ünvanının elinden alınması ihtimaline karşı Giro d’Italia direktöre Mauro Vegni bir açıklama yaptı. Açıklamasında eğer Froome Giro d’Italia’ya katılırsa herhangi bir durumda yarış sonucuna etki edecek bir karar alınmaması adına UCI’dan garanti istedi. Cezanın açıklanacağı tarih belli olmadığı gibi cezanın süresi ve sürenin hangi yarışları kapsayacağı da belirsiz. Froome’un Giro’da en dişli rakiplerinden biri olan son şampiyon Tom Dumoulin Froome Giro’ya katıldıktan sonra açıklanacak olan bir cezanın olabilecek ön kötü şey olduğunu açıkladı.

Froome’un ceza alması durumunda ceza Eylül 2017’den itibaren işleme koyulacak. Cezanın 9 ay olarak açıklanması halinde Froome sadece Giro d’Italia’yı 12 ay olması halinde ise üç büyük turun üçünü de kaçıracak. Büyük turlara hazırlık dönemine giren Froome geçtiğimiz günlerde Ruta del Sol’de yarıştı ve beş etap sonunda genel klasmanda birinci Tim Wellens’in 1 dakika 57 saniye gerisinde 10’uncu sırada yer aldı. Team Sky sporcunun mart ayında Tirreno-Adriatico 2018 edisyonunda ve nisan ayında Tour of the Alps 2018 edisyonunda yarışacağını açıkladı.

Leave a Reply