2003 NBA Draft’ı otoritelerin ve basketbol severlerin çoğuna göre NBA tarihinin en verimli draftlarından biri olarak gösterilir. Seçilen 58 oyuncudan 47’si NBA’de oynama başarısını göstermiş ve LeBron James, Carmelo Anthony, Chris Bosh, Dwyane Wade gibi süper yıldızların yanı sıra kendine NBA’de yer edinmiş (Kirk Hinrich, Leandro Barbosa, Carlos Delfino, Nick Collison, Mo Williams vb.). Bu hafta içinde 2019-2020 sezonu başladı ve bu 2003 Draft’ından NBA’e katılan oyuncuların 17. sezonu demek oluyor. Ancak 2003 Draft’ından NBA’de aktif basketbol oynayan iki basketbolcu kaldı; onlar da LeBron James ve Kyle Korver. LeBron’un yanı sıra o sene draft edilen oyuncular arasında hala NBA’de forma şansı bulmak isteyen bir oyuncu daha var; Carmelo Anthony. Instagram’a koyduğu bireysel antrenman videolarıyla basketbol camiasında büyük bir ün kazanan “personal trainer” Chris Brickley geçtiğimiz hafta Pazar günü Carmelo Anthony’nin ve liseli bir yıldız adayının fotoğrafını gönderi olarak paylaştı. Açıklamasına da; “Tüm zamanların en iyilerinden ve oyundaki en yetenekli lise oyuncularından biri” yazdı. Açıkçası, Carmelo geçen sene Houston tarafından serbest bırakıldığından beri onun tüm zamanların en iyilerinden biri olup olmadığını düşünüyorum.

Carmelo şu ana kadar 10 kere All-Star’a seçilmiş, NBA’in en iyi 5’lerine 6 kere seçilmiş, 2012-2013 sezonunda sayı kralı olmuş, Amerika Milli Takımı’yla biri bronz, üçü altın olmak üzere toplamda 4 madalya kazanmış ve Amerika Milli Takımı’nın en çok maç oynayan, en çok sayı atan, ribaund alan oyuncusu olmuş. Geçmişinde başardıklarına baktığımızda imrenilecek bir kariyere sahip olmasına rağmen Hall of Fame standartlarının altında olduğunu düşünüyorum. Öte yandan, geçtiğimiz yıllarda seçilen oyuncuların kariyerlerine göz attığımızda rahatlıkla Hall of Fame’e seçilecek bir kariyer inşa ettiği düşüncesindeyim.

Ancak Carmelo, belki de en iyi döneminde ondan daha iyi bir LeBron ortada olduğu için kariyeri boyunca “En Değerli Oyuncu” ödülünü kazanamadı ve Play-off’larda da oynadığı takımı en fazla 2009 senesinde (Denver Nuggets’la) konferans finallerine kadar çıkartabildi. Çıkartabildi diyorum çünkü Melo son iki sezonuna kadar oynadığı her takımdaki lider oyuncuydu. Daha sonraki New York Knicks macerasında Carmelo için iyi kadrolar hazırlanmış olsa da bu sefer Play-off 2. Turundan bile yukarı çıkamadılar. Bireysel istatistiklerinin de Oklahoma City Thunder’a gidişiyle bir hayli düştüğünü görebiliyoruz.

Sorun şu ki, 2007 Draft’ında 1. Turun sonlarına doğru seçilen, Melo’yla az çok aynı pozisyonda oynayan, geçen sezon maç başına 20.7 dakikada 4.9 sayı satıp 2.6 ribaund alan ve Melo’dan sadece bir yaş küçük olan Jared Dudley NBA’de kontrat bulabilirken Carmelo Anthony oyuncu arkadaşlarının da yaptığı baskılara rağmen nasıl hiçbir NBA takımından veteran kontratı bile alamıyor?

Bana kalırsa sorun çok açık, geçen ay Anthony Davis örneğinde de bahsettiğim gibi özveri eksikliği. Carmelo, her zaman iyi bir skorer ve adam adama savunmayı çok iyi yapan bir oyuncu olmuştur, ama sorun şu ki Carmelo kariyeri boyunca bir şeyleri hep bireysel seviyede yaptı ve belki de süper yıldız egosundan dolayı kendini bulunduğu çevreye (takıma) adapte eden bir oyuncu olmadı. Son senesinde koç D’antoni, Melo’nun benchten gelmesi kararını aldığında bunu da pek olumlu karşılamadığı yönünde söylentiler vardı.

Kısacası Carmelo Anthony uyum sağlayamadı, basketbol yeteneklerini kullanabileceği en verimli şekilde kullanmadı ve dışarıya kendini değiştireceği yönünde mesajlar vermedi. Ne yazık ki 73 yıllık NBA tarihinde Carmelo’dan önce “tüm zamanların en iyilerinden” sıfatının yakıştırılabileceği çok sayıda oyuncu var. Bana kalırsa hiçbir takım “neden Melo’yla imzalamıyor?” sorusunun sorulması yerine oyuncuların takım yöneticilerine Carmelo konusunda ısrarcı olmasının sebebi sorgulanmalı.

Leave a Reply